akarsuda, derede altında aramak ve çıkarmak kanuni. engellere takılmayacaktır. Yani herhangi bir yasa dışı olan durum yoktur.
Maden arama ruhsatlı alanlarda altın aramak mevzuata aykırı, onun dışında doğadaki bütün derelerde altın aramanın bir sakıncası yok.
Her nehir temas ettiği altınlı kuartz damarlarından bir miktar altın taşır. Bu nedenle Türkiye'Deki her nehir veya derede bir miktar altın bulabilirsiniz.
İnsanlar akın akın bu bölgeye gelerek dere yatağında altın aradılar. Altın, nehirdeki sudan 19 kat daha ağırdır ve bu yüzden hemen suyun dibine çöker. Genellikle nehir yataklarında eğimin az olduğu yerlerde, su tabanında, kaya etrafında kolayca birikir.
Magma içerisindeki sıvı halde bulunan altın, depremler ve diğer jeolojik hareketler sonucunda açığa çıkan basınç sayesinde sıvı altınlar, kayaların içerisine dolar. Ayrıca rüzgâr, su gibi doğal etkenlerle de dere yataklarında altınların ortaya çıkmasına neden olur.
İlgili 31 soru bulundu
akarsuda, derede altında aramak ve çıkarmak kanuni. engellere takılmayacaktır. Yani herhangi bir yasa dışı olan durum yoktur.
Manisa Sart Çayı ve Kolları Tendürek Dağı Uludağ
Altın diğer elementlerle (gümüş, kurşun, bakır, de- mir, platin) doğal alaşımlar şeklinde bulunduğu gibi, saf altın filizi yatakları şeklinde de bulunur (Doğanay, 2002: Page 2 Özlem SERTKAYA DOĞAN 182).
2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 50. Maddesi ve buna bağlı olarak çıkarılan Define Arama Yönetmeliği çerçevesinde define aranmasına izin verilmektedir. Define aramak isteyenler, define arayacakları yerin bağlı olduğu müze müdürlüğüne bir dilekçe ile müracaat ederler.
Akarsu yataklarında ve derelerde kayaçlar toz halinde aşındırılarak sürüklenmektedir. Altın damarlarının bulunduğu kuvars ve diğer altın madenlerini içeren mineraller yer alabilmektedir.
Kararında;”… Aktif dere yatakları, Türk Medeni Kanununun 715 (Eski 641 maddesi) ve 3402 Sayılı Kadastro Yasasının 16/c maddeleri hükümleri gereği kamu malı niteliğinde, özel mülkiyete konu olamayacak ve tescile tabi olmayan yerlerdendir.
Soğuk havaya rağmen sel derelerinin içinde suya savak kuran altın arayıcıları, savağa takılan çamur parçacıkları içindeki altın parçacıklarını ayrıştırıyor. Haftada 7-8 gram altın bulan kırıntı madenciler, buldukları altın parçacıklarını İzmir'de erittiriyor.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü
Define araması yapmak istiyorsanız, öncelikle bulunduğunuz yerin Müze Müdürlüğünden dilekçe ile yasal izin almanız gerekmektedir. Dedektör taşıması ise kafa karıştırıcı bir noktadır. Çünkü dedektör taşımak ya da dedektör bulundurmak yasal bir durumdur. Dedektör taşımak yasaldır ve suç değildir.
Satışı ve kullanımı ile alakalı herhangi bir endişenin olmadığı ifade edilse de yasak olan define kazısı yapılmasıdır. Daha doğru bir ifade ile define kazısı yapmak çeşitli izinlere tabidir. Dedektör sahiplerinin define kazısı yapmak amacıyla dedektör kullanmaları bir kanunsuzluk teşkil edecektir.
Tarihi eser bulmak amacıyla izinsiz kazı veya sondaj yapan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.
“Madde 18 – Bulunan definenin Hazine ve Maliye Bakanlığınca geçer akçe olarak değeri tespit edilir. Define Hazineye ait arazide bulunmuşsa yüzde ellisi define arayıcısına; özel veya tüzel kişilere ait arazide bulunmuşsa yüzde kırkı define arayıcısına, yüzde onu ise mülk sahibine verilir.”
Türkiye genelinde define arama izni verilemez.
2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 74. maddesine göre izinsiz olarak define araştıranlar, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılırlar.
Batıp batmadığını görmek için altını bir sürahi suya bırak.
Gerçek altın yoğun bir metaldir, bu nedenle sürahinin dibine batar. Taklit altın çok daha hafiftir ve yüzer. Gerçek altın ayrıca ıslandığında paslanmaz veya kararmaz, bu nedenle bir solma görürsen muhtemelen elindeki kaplama bir altındır.
Kuzey ve güney kutbu olarak bilinen iki ucunda da mıknatıs etkisi bulunmaktadır. Mıknatıs Altını Çeker mi? Mıknatıs, demir, kobalt ve nikel gibi madenleri çekmektedir. Bakır- alüminyum gibi maddelere ve radyum, paladyum, altın, gümüş ve platini çekmemektedir.
Altın, birçok kaya türünde karşımıza çıksa da en fazla kuvars kayalarda bulunur. Bu ne kadar önemli bir ipucu gibi görünse de kuvars kayalar o kadar fazladır ki daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulur. Bu yüzden de kirli ya da çürümüş olarak bilinen kuvarslara bakmak, altın bulma olasılığını artıracaktır.
Türkiye'de altın çıkarılan yerler şu şekilde sıralanmaktadır: Artvin ilinin Hot ilçesi, Balıkesir ilinin Çoraklık, Kubaşlar, Kızıltepe ve İvrindi ilçeleri, Çanakkale ilinin Lapseki, Kirazlı, Küçükdere, Madendağ ve Akbaba ilçeleri, Eskişehir ilinin Kaymaz, Sivrihisar, Midi ve Mescitli ilçeleri, İzmir ilinin Ovacık, ...
Altın mevduatında lider il İstanbul. Megakent, 224 milyar 309 milyon lira ile Türkiye'deki altın mevduatlarının yüzde 32'sini elinde tutuyor.
Sümerler, sabit tartıma getirme tekniğini binlerce yıl önce bulmuştu. İlk insanlar altını metal külçeler halinde tesadüfen bulurdu. Sümerler ve Mısırlılar altının bulunduğu arazilerde madenciliği başlattı. Altın içerdiği bilinen kayalar, kölelere kırdırılır ve ardından toz hale getirilirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri