Hiçbir besin maddesinin herhangi bir hastalık üzerinde tedavi edici bir özelliği bulunmamaktadır. Dereotu ve tiroid üzerine de çeşitli çalışmalar vardır ancak kesinliği kabul edilmemiştir. Dereotunun hipotiroid, hipertiroid, Haşimato tiroidi için de etkili olabileceği bilinmektedir.
Dere otu; flavonid içeren bitkilerden biri ve flavonoidler iyot treonin deiyodinaz ve tiroid peroksidaz adı verilen enzimlerin aktivitesini azaltıyor. Bu durum St3 ve st4 hormon düzeyini düşürebilirken, TSH hormon düzeyini yükseltebiliyor.
Sabah, öğle ve akşam, aç karnınıza, öğünlerden 15 dakika kadar önce 1 yemek kaşığı dolusu taze yeşil dereotu birkaç kez çiğnendikten sonra 2-3 yudum su ile yutulur. Bu küre hiç ara vermeden 3 ay devam etmelisiniz.
Bunlardan en önemlisi tiroid fonksiyonlarını düzenlemektir. Dereotu ile hem hipotiroid hem de hipertiroid hastalarının kullanabileceği bir kür yapılmaktadır.
Dereotu hem hipotiroid (tiroidin yavaş çalışması) hem de hipertiroid (tiroidin hızlı çalışması) durumunda etkilidir. Haşimato hastalığı (tiroid iltihaplanması) durumunda etkili değildir. Tiroid nodüllerinin yok edilmesinde mükemmel bir destekleyicidir.
İlgili 24 soru bulundu
Alkol ablasyonu tiroid nodüllerinde yıllardır kullanılan, etkinliği ve emniyeti iyi bilinen bir yöntemdir. Alkol ablasyonu için, ince bir iğneyle ultrasonda görerek nodül içine girilir ve değişik bölgelere az miktarda alkol verilir. İşlem belli aralıklarla birkaç kez tekrarlanarak nodülün küçülmesi sağlanır.
Özellikle tiroid nodülü olanlara dere otunu çok öneriyoruz. Bazı hastalarda nodüllerin küçüldüğünü gördük. Tiroid bezlerinin iltihaplanmasına yani haşimatosu olanlara selenyum çok faydalı olduğu için badem, ceviz gibi yiyecekleri bol tüketmesini öneriyoruz" dedi.
Dereotunun hipotiroid, hipertiroid, Haşimato tiroidi için de etkili olabileceği bilinmektedir.
Sağlıklı bir vücut dengesine sahip olmak için mutlaka yüksek TSH değerlerinin düşmesi gerekmektedir. Dere otu, zencefil, rezene, papatya, aslan pençesi ve yeşil yapraklı bitkiler TSH üzerinde düşürücü etkiler meydana getirebiliyorlar.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tiroid hastalıklarına iyi gelecek dereotu kürünün tarifini verdi. Dereotu kürü tiroid hormonlarını dengeler, sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. bunun yanı sıra nodüllerin küçülmesinde veya tamamen yok olmasında da dereotu kürü etkilidir.
İlk kür olarak uygulama günde 3 kez aç karnına yemek öncesi yapılması tavsiye edilmektedir. Yemeklerden en az 15 dakika önce olmak kaydıyla 1 yemek kaşığı dereotu çiğnenerek su yardımı ile yutulmalıdır. Dereotu küründen fayda görebilmek için günde 3 kez aralıksız olarak 3 ay devam etmek gereklidir.
Guatr tedavisinde ilaç tedavisi, radyoaktif iyot tedavisi ve cerrahi tedavi yöntemlerinden bir veya bir kaçı uygulanabilir. Hastada hormon eksikliği saptanmışsa hormon ilaçları kullanılır. Tam tersine hormon fazlalığı varsa tiroit hormonunu baskılayacak ilaçlar ve radyoaktif iyot tedavisi uygulanır.
C vitamini:
Antioksidan C vitamini, dokulardaki oksidatif stresin önlenmesi nedeniyle çok fazla tiroid hormonu üretiminden kaynaklanan travmayı tedavi eder. En iyi vitamin C vitamini kaynakları; dolmalık biber, çilek, limon, brokoli, lahana, greyfurt, portakal ve kividir.
Fındık, balık, yumurta, yağsız et ve kurubaklagil gibi protein içeriği yüksek besinlerin her öğünde bulunması son derece önemlidir. Yemeklerde zeytinyağı, keten tohumu yağı gibi yağlar kullanılmalıdır. Bakır, selenyum, iyot, çinko, D vitamini ve omega 3 içeren besinlere ağırlık verilmelidir.
Nodül kendiliğinden yok olmaz. İlaç tedavisinde sentetik T4 hormonu verilir ve hastaların üçte birinde tiroid bezinde küçülme görülür.
Az ya da çok olduğunda tiroid bezleri işlev kaybına uğrayabilir. Vücudun iyot ihtiyacını alabilmesinin en etkili yolu ise kaliteli deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, maydonoz, ıspanak, roka gibi yeşil sebzeler ve kaya tuzu tüketmektir.
TSH yüksekliği tedavisinde, TSH değerlerinin düşürülmesi için uygun bir ilaç tedavisine başlanması gerekmektedir. Ayrıca, yeterli iyot alımı ve guatrojenik gıdaların kısıtlanmasına yönelik bir beslenme / diyet programı uygulanmaktadır.
Tirozin: Tiroid hormonunuzun fonksiyonlarını düzgün şekilde yerine getirebilmesi için avokado, muz, kabak çekirdeği, susam ve yumurta gibi besinleri tüketin. Selenyum: Buğday rüşeymi, tam tahıllar, ceviz ve sarımsak, soğan, mantar ve ıspanak gibi sebzeler selenyum zenginidir.
TSH düzeyleri gün içinde bile değişebilen bir ritme sahiptir. Normal TSH seviyesi 0.35 - 4.5 mU/ml arasındadır. Genç kişilerde 4.5 mU/ml seviyesine düşer.
Taze ve yeşil yapraklı sebzeler, organik ve taze meyveler mevsiminde tüketilmesi gerekir. Tiroide iyi gelen en önemli unsurlardan biri de deniz havasıdır. O yüzden tiroid problemi olan pek çok kişi için deniz havası önerilir. Tabii bunlar birer tavsiyedir ve öncelik her zaman uzman ve doktor kontrolünde tedavidir.
Karnabahar, lahana, Brüksel lahanası, roka, turp ve şalgam gibi sebzeler guatr yapmalarının yanında tiroidin az çalışmasına neden olabiliyor. Normal miktarda ve dengeli beslenen kişilerde ise sorun bulunmuyor. Sadece çok fazla tüketmenin zarar olduğunun hatırlanması gerekiyor.
Tiroid hastaları, soya ürünleri, iyot, bazı ilaçlar, stres, yüksek lifli yiyecekler, guatrojenik ve gluten içeren besinlerden uzak durmalı ve hastalığın seyrinin iyileşmesi için genel beslenme önerilerine dikkat etmelidir.
Tiroid nodülleri büyük olduğunda hastanın boynunun ön tarafında gözle fark edilebilir. Yutkunma sırasında aşağı ve yukarı yönde hareket ederek fark edilebilir. Ancak küçük boyutta olduklarında gözle fark edilemeyip doktor muayenesi veya ultrasonografi çekildiğinde tespit edilmektedir.
Halk arasında sanılanın aksine, basit guatr ve haşimoto hastalığı ile birlikte meydana gelen tiroid bezi nodülleri her zaman kanser hücresine dönüşmez. Hızla büyüyen, sertleşen, çevre dokulara yapışık hale gelen ağrılı nodüllerde kanama veya kanserleşme olasılığı daha fazladır.
Genel olarak 1 cm den küçük nodüllerin kanser olma olasılığı daha azdır, ancak 4-5 mm lik bir nodülde bile kanser çok nadir de olsa olabilir. Nodül büyüdükçe kanser olma olasılığının arttığına dair yeterli delil yoktur, burada belirleyici olan ultrason ve iğne biyopsisi sonuçlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri