Deri altı sivilcelerin temelde tıpkı diğerleri gibi gözeneklerin dolması sonucunda meydana geldiğini söyleyebiliriz. Gözeneklerdeki ölü deri, yağ ve kir zamanla yumru haline gelerek deri altı sivilceye dönüşebiliyor. Hatta kimi zaman bu sivilceler kızarıklık ve şişlik görünümüyle beraber ağrılara da neden oluyor.
Doğal İlaçlar
Kör sivilce üzerine ince bir tabaka halinde ham bal uygulayabilirsiniz. Aynı şekilde çay ağacı yağı da iltihap önleyicidir. Günde iki kez deri altı sivilce üzerine çay ağacı yağı uygulayarak iltihabın ve şişliğin azalmasına yardımcı olabilirsiniz.
Özellikle sıcak tampon ile kör sivilceler giderilebilir. Pamuk ve ya sargı bezi sıcak suya batırılıp iyice sıkılmalıdır. Bu şekilde kör sivilcenin üzerine sıcak tampon uygulanır. Antiseptik özelliği olan elma sirkesi tonik gibi kullanıldığında sivilceli bölgedeki enfeksiyonu ortadan kaldırır.
Normalde üretilen sebum kıl köklerinden ve gözeneklerden cilde geçer. Ancak fazla sebum gözenekleri tıkayarak sebum geçişini bloke edebilir. Foliküller tıkandığında, ciltte bulunan bakteriler foliküllerin içinde büyümeye başlar. Bunun sonucunda iltihap ve sivilce büyümesi gelişir.
Cilt altındaki gözenekler de oluşan yağ, kir ve bakterilerin olması kör sivilceleri çıkmasına sebep olur. Kör sivilceler cilt altında yumru şeklinde oluşur. Genellikle ergenlik döneminde çıkan kör sivilceler, cilt tipine uygun olmayan kozmetik ürünleri kullanma sonucunda ve regl zamanında ortaya çıkar.
İlgili 21 soru bulundu
Deri altı içerisinde bulunan sivilcelerin, içerisinde yer alan iltihaplar kana daha hızlı karışabilmektedir. Deri altında bulunan sivilceler, normal sivilcelere göre daha fazla can acıtmaktadır. Sivilcenin bilinçsiz bir şekilde patlatılması, vücudun o bölgesindeki sinirlerine hasar verebilmektedir.
İltihaplı sivilce (akne) ; şişmiş, kızarmış, yağ ve ölü deri hücreleri ile derinlemesine tıkanmış gözeneklerden Propionibacterium acnes (P. acnes) olarak adlandırılan bakterinin etkisiyle ortaya çıkar.
Kistik sivilceler derinlerde oluştuğu için sıkılarak patlatılmaya uygun değildir. Bu nedenle sıkarak patlatmaya çalışıldığında ağrı hissi artar ve bölgede yara izi kalabilir. Akne lezyonlarının derinliği ne kadar olursa olsun elma sirkesi son derece etkilidir.
Eğer vücut çok miktarda sebum üretiyorsa (cildimizi nemli tutan yağ), ölü deri hücreleri gözeneklerin içine sıkışabilir ve beyaz ya da siyah noktalara neden olabilir. Ciltte yaşayan bakteriler de gözenek içinde sıkışıp kalır, iltihaplı sivilcelerin çıkmasına neden olur.
Buz, diş macunu, poşet çay ve kil maskesi sivilceye uygulandığında şişliğin inmesinde etki gösterebilir.
Genellikle derinin altında keratin birikmesinden kaynaklanırlar. Enfekte olduklarında şişer ve ağrı yaparlar. İyi huylu kistlerdir fakat yüzde oluşumları estetik görüntü olarak hastalarımızı rahatsız edebilir. Kapsülleri ile birlikte uzman bir doktor tarafından cerrahi olarak çıkarılmaları gerekir.
Nodüller: Büyük boyuta sahip olan nodüller, yuvarlak şekilli ve iltihaplıdır. Cildin yüzey kısmında ya da altında olabilir. Zaman zaman apse oluşumuna yol açan bu akne türü, kendiliğinden patlayabilir ve cilt yüzeyinde iz bırakabilir.
Akne belirtileri gösteren kişilerin hastanelerin Dermatoloji yani cildiye bölümüne gitmeleri gerekir.
Kistik Sivilce Nedir? Kistik sivilce genellikle ergenlik döneminde meydana gelen ve geniş bir alana yayılan sivilce türüdür. Bazı kişilerde içi iltihapla dolu olan kistik sivilce, çok zor şekilde ve uzun bir sürede iyileşmektedir. Kistik sivilcenin oluştuğu ciltte bazı zamanlarda ağrı ve kaşınma hissedilir.
İzotretinoin Tedavisi: İzotretinoin (Roaccutane®, Zoretanin®, Aknetrent®) tedavisi piyasada bilinen tüm akne formlarına etkili olan tek tedavidir. Tedaviden sonra pek çok hastada kesin çözüm sağlamakta, daha sonra lezyonların tekrarlamasını azaltmaktadır.
Salisilik asit veya glikolik asit içeren ve reçetesiz satılan akne kremleri, jeller ve merhemler, cilde uygulandıklarında ölü cilt hücrelerinin dökülmesini hızlandırıp, ciltteki fazla sebumu temizleyerek kapalı komedonları geçirmede etkilidir.
Açık yara, yeni bakterilerce tekrar iltihaplanmaya müsait hale gelir ve kalıcı izler kalabilir. Sivilce patlatma teşebbüsünün başarısız olduğu durumlarda, akne çevresine uygulanan basınç akneye yol açan tıkacın ve dolayısıyla tıkaç civarında gelişen iltihabın daha derin dokulara itilmesine neden olabilir.
Deri Altında Kistik Akne
Sivilce oluşumunda, sebum yapımının artışı, deri hücrelerinin gözenekleri tıkaması ve bazı bakterilerin bu ortamda çoğalması etkilidir. Sivilcenin deri altında daha derinlerde olması kistik bir yapıya dönüşmesine sebep olabilir.
Buradaki ilk merak edilen faktör ise kör sivilce kendiliğinden geçer mi oluyor. Evet, cilt altı sivilceler kendiliğinden geçebildiği gibi bazı durumlarda bunun için birtakım medikal ve topikal yöntemlere de ihtiyaç duyulabiliyor. Tabii bu süreci mutlaka bir dermatoloğa görünerek yürütmelisin.
Sivilce (akne) kistlerini geçirmek için mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. Sivilce (akne) patlatmak, şişmiş bir gözenek veya kabuk tutmuş bir durumdan çok daha ciddi ve uzun vadeli etkilere neden olabilir.
Sivilce çeşitleri nelerdir? Sivilceler tek tip olmamakla beraber çeşit çeşit türü görülmektedir. Ergen sivilcesi, yetişkin sivilcesi, iltihaplı/iltihapsız sivilce, nodül/kist, papül/ pistül, beyaz nokta ve siyah nokta sivilce çeşitlerindendir.
Dermatologlar burun, ağız ve gözler arasındaki bölgeye 'ölüm üçgeni' adını veriyor. Bu alanda sivilce sıkmanın körlüğe, menenjite hatta felce bile neden olabileceğini söyleyen uzmanlar, ölümlere bile sebep olan vakalara rastlandığını ifade ederek ciddi sonuçlara karşı uyarıyorlar.
Eğer yara yüzeyselse cilt kendini tamamen yeniler, fakat özellikle alt deriyi (dermis) etkileyen derin yaralarda iz kalma ihtimali vardır. Ergenlikte orta şiddette veya ağır sivilce sorunu yaşayan bireylerin %30'unda sivilce izleri oluşumu görülmektedir.
Sivilceyi patlatmak için parmaklarınızı sivilcenin ucunun kenarlarına yerleştirin ve sivilcenin alt bölümünü hedefleyin. İltihaplı bölgeyi hissettikten sonra sivilceyi sıkabilirsiniz. Eğer herhangi bir sıvı çıkmazsa parmaklarınızın yerini değiştirip tekrar deneyin. Sivilceyi sıktıktan sonra etrafına masaj yapın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri