Galeta unu, kek ya da poğaça gibi hamur işlerinde de kullanılabilen malzemelerden biridir. Beyaz un yerine galeta unu ile yaptığınız kek ya da poğaça türü yiyecekler çok daha lezzetli ve sağlıklı olabilmektedir.
Birçok yerde kullanabileceğimiz galeta unu yapımı; hem bayat ekmeklerimizin ziyan olmamasını sağlıyor. Hemde birçok tarifte ciddi anlamda işe yarıyor. Çok basit bir yapım süreci mevcut; öncelikle ekmekleri küçük küçük bölerek 25 dakika 170 derece fırında, yakmadan kontrollü ısıtıyoruz. Yanarsa unumuzda acır.
İrmiğinde birleştirici özelliği var ve köfte yaparken yine galeta unu yerine ne kullanılır diye düşünüyorsanız irmik kullanabilirsiniz. Yarım kiloluk kıymaya 3-4 yemek kaşığı irmik koyarsanız yeterli olacaktır.
Bayat ekmeklerin bir süre fırınlanması sonucunda kuruması üzerine rondoda çekilmesi ile galeta unu oluşur. Un haline gelen bayatlamış ekmekleriniz anında tüketilmeye hazırdır. Şayet galeta unu gerekli ve bayat ekmeğiniz de yok ise de kendiniz galeta unu yapabilirsiniz.
İlgili 32 soru bulundu
2 adet bayat ekmekten yaklaşık 1 büyük kavanoz kadar galeta unu elde edebilirsiniz. Tarifteki ekmek miktarını isteğe göre azaltıp, çoğaltabilirsiniz. Hazırladığınız galeta ununu hava almayan kapaklı bir kavanoz içerisinde uzunca bir süre muhafaza edebilirsiniz.
Onunla yapılan kızartmalara çıtırlık katan, köftelerin sulanıp dağılmasına engel olan malzememiz: Galeta unu! Şinitzelin çıtırlığının, anne köftelerinin kıvamının sorumlusu galeta unu, Kıbrıs tatlısının da ana malzemesidir aynı zamanda… Galeta unu ile tarifler hazırlamak için en doğru adrestesiniz!
Bayat ekmekleri harca kabuğuyla birlikte katıyorsunuz
Bu arada küçük bir tüyo da verelim: Köfte harcında ekmek yerine galeta unu da kullanabilirsiniz.
Yumurtayı kırın. Daha sonra kıymalı karışıma galeta unu, ince ince doğranmış maydanozu, tuz ve baharatları koyun. Karışımı 5 dakika yoğurun. Hazırladığınız köfte harcını kızartarak, fırınlayarak ya da ızgara yaparak servis edebilirsiniz.
Yaklaşık 20 dakika ekmeklerin kurumasını ve hafif renk almasını sağlayalım. Fırından aldığımız ekmekleri soğumaya bırakalım. Ardından un kıvamına gelinceye kadar azar azar miktarlarla rondodan geçirelim. Hazır olan galeta unumuzu bir kavanozda muhafaza edelim.
Kanserojen ve sağlığa zararlı malzemeler asla içermezler. Özellikle firmamızdan bulunan galeta unları her zaman özel olarak üretiminin yanında sağlığa da faydalıdır. Besin değerleri bakımından oldukça zengin ve faydalı olan galeta unu herkesin tercih ettiği bir üründür.
Galeta unu, yiyecekleri ekmek veya ufalamak, güveçlerin üstünü doldurmak, kümes hayvanlarını doldurmak, güveçleri yoğunlaştırmak, çorbalara, köfte ve benzeri yiyeceklere ucuz yığın eklemek ve özellikle kızarmış yiyecekler için gevrek yapmak için kullanılan dilimlenmiş kuru ekmek kırıntılarıdır.
Galeta Unlu Tatlı Tarifi Nasıl Yapılır? İlk olarak bir kaba yumurta ve şeker konulup iyice çırpılır. Daha sonra sırası ile yağ, galeta unu, ceviz, hindistan cevizi, kabartma tozu, vanilya eklenip karıştırılarak borcama dökülür. 180 derece fırında pişirilir.
Galeta unu üretiminde öncelikle Buğday unu (Gluten İçerir), su, tuz, ekmek mayası kullanılarak ekmek üretilir. Ardından, bu ekmek özel bir işlemden geçirilerek, kurutulur ve son olarak da değirmende öğütülür. Geleneksel olarak et, tavuk, balık ve sebze gibi ürünlerde kaplama amacıyla mutfaklarda kullanılmaktadır.
2. Ekmek içi veya galeta unu
Ekmek kabukları köftenin içerisinde sert olmasına neden olur. Annelerimizin köftelerinde kullandığı sırlardan birisi bayat ekmek kullanmaktır. Eğer evde bayat ekmeğiniz yoksa yerine galeta unu ekleyebilirsiniz.
Köftenin içine bağlayıcı bir malzeme eklemeyi ihmal etmemelisiniz. Köfteyi tutacak malzemeler: yumurta, un veya ekmek içidir. Bu sayılan malzemeler köftede kıvam ve şekil olarak belirgin farklar sağlar.
Galeta unu genellikle kızartma ve hamur işi tariflerinde kullanılır. Patates ve tavuk gibi kızartmalık yiyecekler önce yumurtaya daha sonra galeta ununa batırılarak tavada kızartılır ve afiyetle tüketilir. Bu yöntem galeta ununun en yaygın kullanım tekniğidir.
İrmikli köfte tarifi adından da anlayacağınız gibi içinde irmik barındırıyor. Ama irmik ekstra olarak eklenmiyor, ekmek kırığı/galeta yerine kullanılıyor. Elinizde ekmek ya da galeta unu yokken köfte yapamayacağınızı düşünmeyin.
Patatesleri soyup kızartmalık doğruyoruz, bir tarafta da yağı kızdırıyoruz. Bir kaba galeta unu ve tuzu koyup iyice karıştırıyoruz. Patatesleri tuzlu galeta ununa koyup elimizle harmanlıyoruz ve kızgın yağda kızartıyoruz. Gerçekten lezzetli, afiyet olsun.
Mısır Unu galeta unu yerine kullanılabilir. Unların muhafaza edildiği yerlere dikkat edilmelidir. Rutubetli bir ortamda saklanan unlar bulunduğu yerdeki kokuları emecektir. Güneş ışığından da uzakta bulunması bayatlamasını engeller.
Galeta unu temelde ekmek kırıntılarından elde edilen bir çeşit pişirilmiş un aslında. Bayat ekmekleri değerlendirip, uzun süre tüketmenin de en şahane yolu diyebiliriz.
Limon suyu sayesinde etlerimiz daha yumuşacık ve lezzetli olacaktır. Fırın sıcaklığına dikkat; Mangal veya tava dışında eti fırında pişiriyorsanız, fırın sıcaklığın 180 derecede olması gerekiyor. Tuzu sonradan ilave et; Pişirme sırasında tuz eklemeyin. Sonradan tuzu eklerseniz etiniz sertleşmez.
Kıymamıza soğanı ve sarımsağı rendenin küçük yerinden geçiriyoruz. Maydanozu ufak ufak doğruyoruz . Karabiber, tuz ve yumurta ilave edip azar azar galeta unu ekleyip yoğuruyoruz . Bir yarım saat buzdolabında dinlense daha güzel olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri