Farklı dokuların ve organların rejenerasyon yetenekleri birbirinden farklı olduğu gibi canlının türüne göre de rejenerasyon yeteneği değişebilir. Örneğin insanlarda karaciğer ve deri gibi organlar yenilenebilirken, kollar ve bacaklar tamamen yeniden oluşamaz.
İnsan derisi kendini yaklaşık her 28 günde bir yeniler. Erkek cildi kadın cildine nazaran daha kalındır ve bu yüzden kendini yenileme süreci daha uzundur.
Keratinositler bölündükçe, daha derin katmandan daha yüzeysel katmanlara doğru hareket ederler. Koruna (en üst katman) katmanına ulaştıktan sonra, epidermal dönüş sürecine geçerler (ör. banyodan veya kaşıdıktan sonra). Bu işleme «deskuamasyon» denir. Tam epidermal dönüş («cilt yenileme») yaklaşık 2 ay sürer.
Cildin % 5'lik üst tabakası kendini ayda bir yeniler. Ancak altta kalan % 95'lik alt tabaka kendini yenilemez. Dolayısıyla cilt yıllar geçtikçe yaşlanır.
Göz ve beyin dışında kalan tüm organlar kendini yenileyebiliyor.
İlgili 34 soru bulundu
Kaynak, sağlıklı bir vücut için uykunun önemli olduğunu, bu süreçte vücudun dinlendiğini ve kendini yenilediğini aktararak, karaciğer vücudun yenilenmesinde en etkin organ olduğunu bildirdi.
POPÜLER BİLGİ - TEK BÖBREKLE OLUR AMA KARACİĞERSİZ ASLA... İnsan uzun süre bir böbrek ve bir akciğerle, midesiz, dalaksız yaşayabilir, ama karaciğersiz bir dakika bile yaşayamaz. Karaciğer, yediğimiz yiyeceklerin vücut tarafından kullanılabilir hale gelmesini sağlar.
Deriyi (epidermis) üst deri ve (dermis) alt deri diye iki kısma ayırabiliriz. Epidermis cildin % 5'lik üst kısmını oluşurur ve ayda bir kendini yeniler. Fakat dermis hiçbir zaman kendini yenilemez. Dermabrazyon, ucunda elmas taşı hızla çeviren bir motor yardımıyla cildin soyulması ile gerçekleştirilir.
Bu şekliyle derimiz, vücut ağırlığının yüzde 15'ini oluşturur. 0.02 milimetre ile göz kapağı, derinin en ince, ayak tabanı ise 1,4 milimetre ile, en kalın olduğu yerdir. Her 28 günde bir kendini yenileyen cildimiz, dakikada 30 bin ölü hücre döker.
Balıktaki omega-3, yeşil sebzelerdeki lutein, domatesteki likopen cildin yenilenmesini sağlar. Bu besinlerin yanı sıra A, E ve C vitamini içeren besinler tüketerek de cilt yenilenmesine destek verebilirsiniz. Cilt dostu meyve, sebze ve bitkilerden yapacağınız maskeler de cildin yenilenip gençleşmesinde büyük rol oynar.
Cildinin kendini en çok yenilediği vakitler gece uykusuna denk geliyor. Uyku esnasında dinlenen cilt, hücrelerini yeniliyor ve sabahları daha dingin bir cilt görünümüyle uyanabilmeni sağlıyor.
Eğer 40 yaş ve üstündeysen cildin, olgun cilt sınıflandırmasına giriyor. Olgun cilt; tıpkı kuru, karma, yağlı ve hassas gibi bir cilt tipini oluşturuyor. Bu nedenle söz konusu cilt tiplerinin her biri için nasıl farklı bakım ürünleri mevcutsa, olgun ciltler için de ayrı bir bakım uygulamak gerekiyor.
İnce cildin geri dönüşü zordur. Evde yapılan tedavi yöntemleri yeterli olmayabilmektedir. Genellikle koruyucu olan bu yöntemler cildin eski formuna kavuşmasında yetersiz kalabilmektedir. Bu yüzden profesyonel bir destek alınması daha doğru olur.
Yani cilt kendini daha az yeniler oluyor ve yavaş yavaş elastikiyetini kaybediyor. Tam bu noktada cildine yardım edip doğru cilt bakımı yaptığında cilt yenilenmesine destek olabiliyorsun. Sadece cildimiz değil, aslında vücudumuzdaki diğer organlar, derimiz ve yüzümüz yenileniyor.
Bollaşmış ve sarkmış deriyi spor yaparak tamamen gergin hale getirmek maalesef mümkün olmuyor. Yine de spor yaparak bolluğu azaltmak ve germe işleminde izi daha kısa tutmak mümkündür. Dolayısı ile özellikle obezite cerrahisi geçiren bireyler hemen spora başlarsa mutlaka fayda görürler.
Yaralanmanın meydana geldiği ilk günü takip eden 11-14 hafta içinde cilt yüzeyi, %80 oranında eski haline kavuşabilir. Açık yaranın tamamen iyileşmesi birkaç yılı bulabilir. Genellikle cerrahi kesintilerin iyileşmesi 6-8 hafta sürer. Yaranın bakımı ve tedavisi iyileşme sürecini etkiler.
Derinin soyulduğu bölgeye günde birkaç defa vazelin sürmeniz önerilir. Soyulan derinin çok hızlı şekilde yenilenmesini sağlar ve soyulma sırasında oluşan kaşınmanın önüne geçer.
Yeni oluşan deri daha az elastiktir ve yaklaşık bir-iki yıllık bir süre boyunca gelişmeye devam eder.
Derin soyma ve dermabrazyondan sonra, bir kabuk oluşur ve bu kabuklar 7-10 gün içinde düşer. Kabuklar düştüğünde, yenilenmiş pembe ten ile geri gelirler. Bu nedenle hastalar sadece 10 gün sonra işe dönebilirler. Hastalar derilerini en az altı ay güneşten korumalıdır.
Bu tarz uygulamalardan sonra yüzde oluşan kabuklanmaları ya da soyulan deriyi kaldırmak, koparmak kesinlikle doğru değil. Cilt tamamen iyileştiğinde zaten o kabuğu, deriyi atacaktır. Hassasken ciltle oynamak lekelenmelere neden olabilir.
Traşlama veya zımparalama ile derinin soyulması:
Çok özel aletler ile yapılanlar (mikrodermabrazyon) dışında genellikle ağrılı ve kanamalı bir işlem olduğundan ameliyathanede yapılması gerekir. Ameliyat sonrası yüzde oluşan yaranın iyileşmesi 5 ile 10 gün arasında bir zaman alır.
Bir insan karaciğeri normalde 1,4-1,7 kg ağırlığında olup yumuşak ve üçgen şeklindedir. Karaciğer insanlarda hem en ağır iç organ, hem de en büyük bezdir.
Ergenlik döneminden önce büyümesi tamamlanan tek organ baştır. Genellikle baş çevresi 10 yaşından sonra büyümez.
Vücut ağırlığımızın yaklaşık olarak %15'ini oluşturan derimiz en ağır organımızdır. Derimiz bizi hastalık yapan organizmalara karşı korur, D vitamini sentezler, vücut sıcaklığını ayarlamada yardımcı olur ve dış uyaranları hissetmemizi sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri