Etli taze yaprak sarması veya zeytinyağlı taze yaprak sarması yapmak için, yaprağın önceden haşlanıp yumuşatılması gerekir böylece içini koyunca kolaylıkla sarılır. İşte yaprak, kolay sarım için haşlanır veya kaynar su içinde bekletilir.
Eğer bir gece önceden suya yatırmayı unutursanız aynı gün içinde yaprak sarmaları sarmaya başlamadan önce salamura yapraklarınızı ılık suda 2-3 saat kadar bekletebilir, hiç vakit bulamazsanız kaynattığınız suya atıp bir süre beklettikten sonra çıkarabilirsiniz. Bu, sert yaprakların da yumuşamasını sağlayacaktır.
Taze Yaprak Nasıl Haşlanır? Taze yaprak sarması yaparken kullandığınız yapraklar salamura yaprak sarmasında olduğu gibi direkt kullanılmaz. Sarmadan önce iyice yıkanıp haşlanması gerekir. Kaynayan suya attığınız yıkanmış yaprakların 5-10 dakika haşlanması genellikle yeterli olur.
Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifinin Püf Noktası
Mümkünse; mevsiminde, az damarlı, taze asma yaprağı kullanın. Salamura yaprak kullanıyorsanız; tuzunun gitmesi için bol suda yıkayın. Kaynar suda 2- 3 dakika haşladıktan sonra durulayıp kullanın. Sarmaları sararken olabildiğince küçük ve sıkı sarılmasına özen gösterin.
Salamura yaprakları tuzundan iyice arındırmak ve yumuşak olmasını sağlamak için bir gece önceden suya koymalısınız. Suyu belli aralıklarla değiştirerek, yaprağınızı kullanıma hazır hale getirebilirsiniz.
İlgili 24 soru bulundu
İç harcınızdaki pirinç, bulgur gibi malzemeleri önce sıcak suda bekletirseniz nişastasından arınır ve sarmalar daha yumuşak olur. Pişerken dağılmamaları için sarmaları tencerenin tabanına sıkı sıkı yerleştirin, mümkün olduğunca tek sıra dizin, üzerlerini pişerken porselen bir tabakla kapatın.
Sarmış olduğunuz yaprakların üzerine isteğe bağlı olarak da zeytinyağı ya da limon ekleyebilirsiniz. Zeytinyağı ve limon ekledikten sonra sarmaların üzerine hafif bir şekilde sıcak su ilave etmeniz gerekmektedir.
Etli taze yaprak sarması veya zeytinyağlı taze yaprak sarması yapmak için, yaprağın önceden haşlanıp yumuşatılması gerekir böylece içini koyunca kolaylıkla sarılır. İşte yaprak, kolay sarım için haşlanır veya kaynar su içinde bekletilir.
Sıcak su ve tüm baharatını da ilave edip tadını kontrol edip kısık ateşte ağzı kapalı suyunu çekene dek pişiriyoruz. Ocaktan alıp ince kıydığımız maydanozu da ekleyip karıştırıyoruz. Yaprak içimiz hazır.
Üzerini yapraklarla ve tabakla kapatıp suyunu da ekleyin ve pişirmeye alın. Pişmiş sarma kokusu duymaya başladığınızda kapağını açıp çatalla tabağı ve üste örttüğünüz yaprakları hafifçe kaldırın. Üst tarafa koyduğunuz pirinçler pişmişse eğer sarmalarınız pişmiş demektir.
Yaprakların tuzu gitmedi ise iç harcına dengeleyecek şekilde tuz koymalı ya da hiç koymamalısınız. Aksi takdirde sarmanız çok tuzlu olur. Sarmaları sararken iç harçtan çok koyup doldurmamaya özen göstermelisiniz.
1 kg taze yaprak. 3-4 adet kuru soğan(bol soğanlı güzel oluyor) 2 su bardağı pirinç
Âdi yaprak dolması, Sarma, Yaprak sarması ya da Yaprak dolması, bulgur ya da pirinç başta olmak üzere çeşitli iç malzemelerin, genellikle asma yaprağı, beyaz lahana, kara lahana, dut yaprağı veya kiraz yaprağıyla sarılmasıyla yapılan bir yemektir.
Derin dondurucu yerine buzluk kullanılacaksa, yaprakların erimesini önlemek için aralarına kaya tuzu serpilir. Parlak yüzü içte kalacak şekilde rulo şeklinde sarılır ve buzdolabı poşetine doldurulur. Çözüldükten sonra tuzlu sıcak suda bekletilerek kullanılabilir.
Asma yaprağının bilinen tehlikeli bir zararı yoktur ancak ülkemizde genelde salamura şeklinde tuzda bekletilerek tüketildiği için yüksek tansiyon ve böbrek hastaları için zararlı olabilir. Bu etkisini azaltmak için kullanmadan önce muhakkak suda bekletilmeli ve fazla tuzu alınmalıdır.
İstanbul usulü yaprak sarmasında kuş üzümü, fıstık, tarçın yeni bahar kullanılırken Anadolu'nun birçok yerinde yapılan sarmalar daha çok fıstık, üzüm gibi tatlar konulmadan, kimyon, kuru nane gibi baharatlarla tatlandırılarak yapılır. Bir farklılıkta yine kavurularak ya da çiğden yapılmasıdır.
Soğanlar ve sarımsaklar küçük küçük doğranır. Hazır olan pirinçli karışıma ilave edilir, kuru nane,maydanoz eklenip, ardından zeytinyağı ,salça ve baharatlar (özellikle kimyon ekleyin olmazsa olmaz) eklenir. 2 dakika kadar yoğurulur harcımız hazırdır. Afiyet olsun.
Yaprak sarma pişirirken içinin çiğ kalmaması için kaynama aşamasına gelene kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte yaklaşık 40-50 dakika pişirmelisiniz.
Pişmeyen yaprak sarması nasıl pişer? Yaprak sarma pişirirken içinin çiğ kalmaması için kaynama aşamasına gelene kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte yaklaşık 40-50 dakika pişirmelisiniz. Yaprakları çok sıkı sardığınızda pirinçler çiğ kalabilir, hafif gevşek sarmalısınız.
Bugün size vereceğim tarif ile salamura yapraklarınızı akşamdan suya koymaya gerek olmadan sadece birkaç dakika ılık suda bekleterek kullanabileceğiniz bir yaprağınız olacak. Salamura yaprakları her zaman küçük kavanozlara kurduğum için tek kullanımlık olur ve sizlere de tavsiye ederim.
Yaprak sarmasının pişme süresi tencerede 45-50 dakika, düdüklüde ise yalnızca 15-20 dakikadır.Yaprak sarması pişirirken 2-3 su bardağı su ile pişirilir.
Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte yaklaşık 2,5 saat kadar pişiriyoruz. Suyu biter pişmez ise sıcak su ilavesi yapıyoruz. Pişmiş fakat suyu var ise altını hızlı açıp kapağını açıp hızlı bir şekilde kaynatıyoruz ve demlenmeye bırakıyoruz yaklaşık en az yarım saat dinlenmesi lazım. Enfes yumuşacık sarmalar hazır.
Toprak kapların içerisinde özellikle sarma, dolma, pilav ya da et yemekleri enfes şekilde pişer.
Sarmaya başlamadan önce de harcımıza nar ekşisi eklenir, iyice karıştırılır ve sarma işlemine geçilir. Sarmalar tencereye dik şekilde dizilir. Tencerenin üzerine kalan sumak suyu, biraz tuz, azıcık zeytinyağ ve severseniz sulandırılmış salça eklenir. Mümkün olduğunca sarmalar sumak suyunda pişmeli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri