Sirke-süt karışımı ile silmek bu yöntemlerden biridir. Bir başka çözüm olarak ise derideki izi silgiyle silmeyi deneyebilirsiniz. Daha riskli bir çözüm olarak kolonya/alkol/aseton gibi çözücü sıvılar kullanılabilir ancak bunlar deri yüzeyine zarar verecektir.
Suni Deri Üzerindeki Lekeleri Çıkarma
Bir şey döküldüğü an, bezi lekenin üzerine koyup emilmesini beklemelisiniz. Ardından nemli bir bezle silebilirsiniz. Tükenmez kalem, mürekkepli kalem ya da ruj gibi zor lekeler olduğunda ise, sıcak su ile saf sabunu karıştırmalısınız. Suni deriyi yavaşça temizlemelisiniz.
Birebir oranında su ile karıştırdığınız bulaşık deterjanı veya arap sabunu yağı temizlemek için yeterli olacaktır. Hazırlanan bu karışımı mikrofiber nemli bir bezle lekeli bölgeye uygulayın. Yuvarlak dairesel hareketlerle ve çok bastırmadan ovalayın.
Nemli bez ile temizlik yapmak, deri koltuklar için en uygun yöntemdir. Ancak bunun yeterli olmadığı durumlarda, yani koltuk üzerinde inatçı kirlerin yer aldığı durumlarda, yumuşak kılları olan bir diş fırçasından yararlanılabilir. Diş fırçası ile hafifçe ovmak suretiyle deri koltuk temizleme işlemi tamamlanabilir.
Olgunlaşmış yara izlerinde lazer tedavisi fayda sağlar. Lazerle birkaç seans yara izi görüntüsü azaltılabilir. Bazı yara izlerinin altına PRP yapılabilir. Eğer iz çökükse izin altına yağ enjeksiyonu yapılabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Ciltte oluşan kahverengi lekeler için retinol, ezelaic asit, hidrokinoni C vitamini, E vitamini gibi antioksidan içeren krem kullanılabilir. Kahverengi lekeler için uygulanan en doğal yöntemlerden biri de limon suyu uygulamasıdır. Yüksek oranda sitrik asit içeren limon kahverengi lekelerin azalmasına yardımcı olabilir.
Ciltte kahverengi lekeler genellikle güneşe maruz kalmanın bir sonucu olarak oluşur ve "güneş lekeleri" olarak da bilinir. Ayrıca yaşlılık lekeleri veya lentigo olarak adlandırılırlar. Hormonal değişiklikler, hamilelik veya doğum kontrol hapları da bu lekelerin oluşumuna katkıda bulunabilir.
Temiz ve hafif nemli bir beze çok çok az miktarda sabun alın. Bu bezi kullanarak deriyi dairesel hareketlerle nazikçe temizleyin ve kurumaya bırakın. Ardından derinin nemini geri kazanması için deri bakım kremi uygulamayı ihmal etmeyin. Eşit oranda karıştırılan su ve beyaz sirke ile temizleyebilirsiniz.
Suni deri çantanın temizlenmesi için yüzde yüz pamuklu bir beze ihtiyaç duyulur. Bu bez sabunlanarak lekeli bölgelere hafif ve dairesel hareketler ile uygulanmalıdır. Ardından temiz ve nemli bir bez yardımıyla durulanarak kurumaya bırakılmalıdır.
Deriden tükenmez kalem lekesini çıkartmanın en hızlı ve pratik yolu kolonya kullanımıdır. Kolonya ile silinen deri koltuk ya da sandalyeden leke tamamen silinmektedir. Aynı şekilde deri kıyafetlerde de kolonya ya da alkol kullanımı ile leke çıkmaktadır.
Deri koltukta tükenmez kalem lekesi oldukça zorlu lekelerden biri oluyor. Bu lekeyi çıkarmak için sabun ya da kolonya kullanmak öneriliyor. Lekeli bölgeyi bir sabun ile hafif bastırarak silebilir ve bu şekilde koltuk üzerinde bulunan tükenmez kalem lekesini zamanla çıkarabilirsiniz.
Derin bir kap içerisine tartar kremini ve limon suyunu ekleyip, karıştırarak macun haline getiriniz. Daha sonra, lekenin oluştuğu yere sürerek 10 dakika bekletiniz. Son olarak lekenin üzerinde bulunan macunu nemli bir bez yardımı ile temizleyebilirsiniz. Bu yöntem istediğiniz sonucu almanıza yardımcı olacaktır.
Sert kimyasallara veya ovalamaya gerek duymadan Arap sabunu kullanarak ruj, kahve, kurumuş kan ve yağ gibi zorlu lekeleri çıkarabilirsiniz. Lekeli bölgeye sabunu doğrudan uygulayarak bir süre bekletebilir, son aşamada kıyafetinizi soğuk su ile durulayabilrsiniz.
Vazelin ve aseton ürünleri de saç boyasına oldukça etki eden ürünlerdir. Bireyler vazelinden veya asetondan yardım alarak, deriye bulaşan tüm saç boya lekelerini temizleyebilir.
Suni deri temizliği sırasında kesinlikle çamaşır suyu ya da çeşitli kimyevi solventler (gaz, benzin, mazot, tiner, aseton) kullanılmamalıdır. Bu tür maddeler deriye zarar verir ve ömrünü kısaltır, renginde solma ya da dokusunda bozulma yapar.
Suni deri temizliğinde genellikle su bazlı temizleyiciler veya sabunlu su kullanılabilir. Klorlu veya çözücü bazlı temizleyiciler kullanmaktan kesinlikle kaçının. Çünkü bu tür kimyasallar suni deriye zarar verebilir.
Beyaz deri koltuk nasıl temizlenir sorusuna ilk yanıt olarak sirke ve su karışımı verilebiliyor. Ev temizliğinin her bir alanında kullanılan sirke, deri koltuk temizliğinde de en çok tercih edilen ürünler arasında yer alıyor.
Bunun için öncelikle kumaşın lekelenen kısmını hafifçe ıslatmalısınız. Lekelenen bölgeye çamaşır sodası ilave ederek birkaç dakika bekledikten sonra hafifçe ovalayarak söz konusu izi çıkarabilirsiniz. Bu ipuçlarını yalnızca leke çıkarma işleminde değil, çamaşır yıkarken de etkili sonuçlar almak için kullanmanız mümkün.
Beyaz çanta lekesini çıkarmak için evde yapılabilecek bazı uygulamalar bulunuyor. Sabunlu su karışımı beyaz çanta üzerindeki leke ve sararmaları gidermeye yardımcı olabilirken; beyaz ayakkabı cilası, bebek pudrası veya deri çanta temizleme spreyi/köpükleri de beyaz çanta temizliğinde kullanılabiliyor.
TEMİZLEME. Haftalık olarak ürün yüzeyindeki toz veya kiri, nemli veya gerektiğinde saf sabunlu su ile ıslatılmış beyaz ve yumuşak pamuklu bir bezle alınız, durulayınız ve kurulayınız. Özellikle yaz aylarında ürünün kol ve kafa dayanmış kısımlarında birikebilecek teri yine aynı şekilde bekletmeden temizleyiniz.
“Deri çantada kumaş boyası nasıl çıkar?” sorusuna yine doğal yöntemlerle yanıt vermek gerekir. Eğer boya lekesi hala ıslaksa sabunlu su işe yarayabilir. Eğer kurumuş ya da kurumaya başlamışsa zeytinyağı ile silinebilir. Ayrıca biraz su ile seyreltilmiş limon suyu da asidik etkisi sayesinde faydalı olmaktadır.
“Poliüretan çanta nasıl temizlenir?” sorusunu da bu şekilde cevaplamak mümkün. Suni deri çanta temizliğinde ise pamuklu bir bezden yardım alarak silme işlemini haftalık olarak gerçekleştirebilir, ürünün yüzeyindeki toz ve kirden kurtulabilirsiniz.
Cilde doğal rengini veren melanosit hücrelerinin fazla üretimi ya da düzensizliğine bağlı olarak ciltte lekeler oluşur. Lekelerin birçoğu güneş ışınlarına uzun süre boyunca maruz kalma sonucu oluşsa da genetik faktörler, hormonal ilaçlar, hamilelik ve bazı kimyasal maddeler de melanosit hücre yapısını bozabilir.
Ancak evde bulunan doğal temizlik ürünleri de bu inatçı lekelerin çıkarılmasında oldukça etkili olabilir. Örneğin sirke, limon suyu, kabartma tozu, tuz, karbonat, gliserin gibi ürünler kıyafetlerdeki lekelerin çıkarılmasında kullanılabilir. Sirke, özellikle suda eriyen lekeleri çıkarmada çok etkilidir.
1 yemek kaşığı aloe vera jeli, 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı ve 1 ampul E vitamini karıştırılarak cilde sürülür. 15-20 dakika bekletildikten sonra ılık su ile yıkanır. Aloe vera maskesi ciltteki kahverengi lekeler nasıl giderilir diyenler için özellikle önerilen bir tariftir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri