Hamile olan kadınlar ROACCUTANE'ı kullanmamalıdır Bu, ROACCUTANE sadece hamilelik sırasında kısa bir süre için alınsa bile meydana gelebilir. Hamileyseniz veya hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız ROACCUTANE'ı kullanmamalısınız.
İlacın içerisinde yer alan izotretinoin adlı maddenin gençlerin psikiyatrik ve cinsel sağlığında sorunlara neden olabileceği belirtilerek, 21 yaş altındaki hastaların bu ilacı kullanımı çeşitli şartlara bağlandı.
ROACCUTANE'ın 12 yaşından küçük pediyatrik hastalarda kullanımı çalışılmamıştır. Gebelik, ROACCUTANE ile tedavide mutlak kontrendikasyondur. Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar tedavi boyunca ve tedavi sonlandırıldıktan sonra en az 1 ay boyunca etkili bir kontrasepsiyon yöntemi kullanmalıdır.
Yani ilacı kullanırken hamile kalınması durumunda bebek sakat olabilmektedir. Bu nedenle kesinlikle korunmak gerekmektedir. Ancak bu etki tedavi süresince ve sonrasında sadece 1 ay devam etmekte, 1 ay sonra ilaç vücuttan tamamen atılmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Roaccutene tedavisi sırasında cildin yağ üretimi %90 veya daha yüksek oranında azaldığı için ciltte birçok değişim meydana gelmektedir. Kuru, kolay kızaran alerjik bir cilde dönüşebilmektedir. Pul pul dökülmeler de gözlemlenebilir.
İzotretinoin Tedavisi: İzotretinoin (Roaccutane®, Zoretanin®, Aknetrent®) tedavisi piyasada bilinen tüm akne formlarına etkili olan tek tedavidir. Tedaviden sonra pek çok hastada kesin çözüm sağlamakta, daha sonra lezyonların tekrarlamasını azaltmaktadır.
Genel olarak roaccutan adı ile bilinen isotretinoin tedavisi aknede “ altın standard” olarak kabul edilen bir tedavidir. Akne oluşumunda rol oynayan dört mekanizmada da etkili tek ilaç olduğundan diğer tedavilere üstündür.
ROACCUTANE tedavisine günde 0,5 mg/kg'lık dozla başlanmalıdır. Çoğu hasta için doz günde 0,5-1,0 mg/kg arasında değişir. Çok şiddetli hastalığı olan veya vücudunda akne olan hastalarda 2,0 mg/kg'a varan yüksek dozlar gerekebilir.
Kullanım süresi geçen cilt ürünleri kullanılmamalıdır. Kalitesinden emin olunmayan kozmetik ürünler kesinlikle kullanılmamalıdır. Ciltte makyaj varken uyunmamalıdır.
Ameliyatsız burun derisi inceltme için Roaccutane (isotretinoin) kullanımı öneren doktorlar olabilir.
Merhabalar, Roaccutane kullanırken lazer epilasyon yaptırılmamalıdır.
Kimler lazer epilasyon yaptıramaz? Hamile olanlara, beyaz, sarı, kızıl kılları olanlara ( çünkü melanin içermezler) , cilt kanseri olanlara, ciltte aktif lezyonu olanlara, Roaccutane kullananlara uygulanmaz.
Oral retinoid tedavisi çoğu hastada 6 aylık bir kullanımla ve yanında genellikle başka akne ilacı kullanılmadan çok iyi sonuçlar sağlayan bir tedavidir.
İleriye dönük organlara zarar verirler mi? Sistemik retinoidler (Aknetrent, Roaccutane, Acnegen ve Zoretanin) aknenin tek köklü ve kalıcı tedavisi olup belirli bir tedavi süresi sonucunda hasta akne sorunundan kalıcı olarak kurtulabilir.
Dermatolojik amaçlarla kullanılan Roaccutane, gebelikte kontrendikedir. Yani bu ilacın kullanımı esnasında kesinlikle gebe kalınmaması gerekmektedir. İlaç bıraktıktan en erken üç ay sonra gebelik önerilmekte. Bunun üzerine bir ay daha bekleyip bir emniyet marjı bıraktıktan sonra gebe kalabilirsiniz.
A vitamininden yapılan izotretinoin (roaccutane, zoretanin ve aknetrent) tedavisi ise sivilce tedavisinde kesin çözüm de olabilen ve kalıcı iyileşme sağlayan tek ilaçtır.
Eğer bir etken maddeyi uygulama önerilerine uygun kullanıyor ve cilt problemleriniz devam ediyorsa yapmanız gereken en iyi adım beklemek olacaktır. Çoğu etken maddenin kusma periyodu 4-6 hafta sürer.
Orta ve şiddetli akne hastalarında izotretinoin tedavisi kullanılabilir. İz riskinin yüksek olduğu hastalarda ilk tedavi seçeneği olabilir. Tedavinin en az altı ay boyunca kullanılması ve yeni sivilce çıkışı tamamen durduktan en az 2 ay sonrasına kadar tedaviye devam edilmesi gerekmektedir.
1 yıl geçtikten sonra hala kaybolmamış renk değişikliği veya cilt hasarı varsa bunlar kalıcı sivilce izi olarak kabul edilir.
ROACCUTANE cildinizi daha çok hassaslaştırabilir. Tedaviden en az 6 ay sonrasına kadar ağda (tüylerin giderilmesi), dermabrazyon (ciltteki lekeleri veya benleri yok etme işlemi) veya lazer tedavisi (tahrişin veya yara izinin giderilmesi) yaptırmayınız.
Akne tedavisinde sıklıkla kullanılan ve olumlu olduğu kadar olumsuz bir nama da sahip reçeteli Roaccutane da bir retinoid çeşidi olan isotretinoin içeriyor. Antioksidan özelliğe sahip retinoidler, kozmetik ürünlerinde genellikle serum, krem, jel ve ampullerin içerisinde, retinol formu ile karşımıza çıkar.
Örneğin; Roaccutane gibi etken maddesi isotretinoin olan ilaçların kullanımı bittikten ancak 6 ay sonra lazer epilasyon yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri