Saçların güçlü ve sağlam olması için en iyi protein kaynakları yumurta, et, tavuk, balik, süt, peynir, yoğurt, kurubaklagiller, tam tahıllardır. Saç derisi ve saç sağlığını iyileştiren diger besin ögeleri demir, biotin, çinko, selenyum, bakır, magnezyum ile A, B, E, C, D vitaminleridir.
Eğer saçlarınız kuruysa duştan sonra durulanmayan bir saç kremi kullanabilirsiniz. Zeytinyağı, argan yağı, badem yağı, jojoba yağı gibi bazı doğal yağlar saçınıza parlaklık katmak için idealdir. Saçınızı kuruttuktan sonra ufak miktarlarda sürmeniz yeterli olacaktır.
Saçları sık sık boyamaktan ve kimyasal işlemlerden kaçınmak, saçın yıpranmasını önler. Sülfatsız ve hipoalerjenik saç bakım ürünleri kullanmak da saçı korur ve yıpranmasını engeller. Ayrıca, saçı nemlendirmek ve düzenli olarak beslemek için doğal saç maskeleri uygulamak da saçın yıpranmasını önlemeye yardımcı olur.
İlgili 26 soru bulundu
Saç köklerini güçlendiren gıda takviyeleri kullanmak (biotin, çinko, C ve E vitaminleri vb.), Saç ürünlerini duş esnasında masaj yaparak uygulayıp saç köklerinin uyarılmasını sağlamak, Yüksek ısı ile saça uygulanan işlemlerden kaçınmak, Saç mezoterapisi ile saç köklerini içeriden beslemek.
Saçları günde bir kez taramak güçlendirmek için yeterlidir.
En Doğru Saç Yıkama Rutini Nedir? Normal şartlarda saç yıkama rutini 2 günde bir olmalıdır. Saçları her gün yıkamak temizlemek yerine daha çok yağlanmasına ve kurumasına sebebiyet verir. Saç derimizde, saçlarımızı daha sağlıklı hale getirecek doğal ve faydalı yağlar bulunur.
Vazelini avuç içine yedirerek saçlara sürmek banyo sonrası saçlarda kırık meydana gelmesinin önüne geçebilir. Vazelin, saç derisindeki kaşıntı, pullanma, bit ve sirke için etkilidir. Saç derisindeki pullanmayı gidermek için ince bir tabaka halinde vazelini gece boyunca bekletmek yeterlidir.
Saç bakım rutini saçı temizlemekle başlar, adından saç boyu ve uçları kremlenerek durulanır. Sonrasında ise ihtiyaca yönelik saç bakım maskesi ya da saç bakım yağı sürülerek saça istenilen nem sağlanır. Yıkama işlemi haricindeki bakım önerileri haftada 1 veya 2 gün yapılması önerilmektedir.
Sağlıklı yağlarla dolu bir beslenme düzeni gür ve sağlıklı saçlar için olmazsa olmazdır. İyi kalite protein, iyi yağlar ve omega 3 bu anlamda doğru kaynaklardır. Somon, avokado, fındık, sebze ve meyve gibi temel besinler saçı gürleştirmek için destek alabileceğiniz gıdalardır.
Kuru ve kabarık saçlar için özel olarak formüle edilmiş nemlendirici şampuan ve saç kremleri tercih edin. Saç kremleri, saç tellerine derinlemesine nüfuz ederek saçları yumuşatır ve kabarıklığı azaltır. Nemlendirici Saç Maskeleri: Saçlarınızı haftada bir veya iki kez nemlendirici saç maskeleriyle besleyebilirsiniz.
Banyo yaparken saçı taramak, saçınızın dökülmesini önlüyor.
Saç Sağlığı ve Saç Ekimi Üniteleri Genel Koordinatörü Songül Alıcı, “Saç nemli iken yüzde 50 oranında esnektir. Bu esneklik saçınızın koparak dökülmesini ve kırılmasını engeller. Saç suyun altında ya da nemli iken nazikçe taranmalıdır” dedi.
Çoğu kişi duşta saç taramanın saçlara iyi geleceğini düşünse de aslında duşta saçları taramak saçlara zarar vermektedir. Duş esnasında ıslanan saçlar daha zayıf ve nemli yapıda oldukları için kırılmaya daha müsait olurlar.
Saçı ıslakken ya da kuru değil, nemliyken taramalıyız. Saçları yıkadığınızda kafa derisi ve saç gözenekleri hassastır. Bu yüzden nemliyken tarayın diyoruz. Düğümleri açmak için her zaman önce parmaklarınızı veya geniş dişli tarak kullanın.
Zeytinyağı hasar görmüş saçların kendini toparlamasına yardım eder. Kuru ve yıpranmış saçlar zeytinyağını kullanmalıdır. Zeytinyağı saç bakımı ile kolay kırılan saçların kırılma eğilimini azalır. Bu yağ aynı zamanda içeriğindeki E vitamini sayesinde saçların daha parlak ve sağlıklı görünmesini sağlar.
Kuru ve yıpranmış saçlar için Hindistan cevizi yağı ya da jojoba yağı kullanarak sağlıklı bir görünüm elde edebilirsiniz. Nemli olan saçlarınıza sadece birkaç damla bu yağlardan uygulayarak bekletebilir, daha sonra nemlendirici özelliğe sahip bir şampuan ve krem ile durulayabilirsiniz.
Beslenme rutininizde omega 3, çinko, demir, protein ile B, C, E ve A vitamini bakımından zengin besinlere daha fazla yer vermelisiniz. Ayrıca günde 2 litre su içmeyi unutmayın. Su, saça kaybettiği nemi kazandırır ve zayıf saç köklerinin güçlenmesini sağlar.
Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri; somon, sardalya gibi soğuk su balıkları, keten tohumu, yoğurt, süzme peynir, yumurta sarısı, avokado ve kabuklu yemişlerde bulunur. Bu besinler saç köklerini canlandırarak saç derisine iyi gelir.
Özellikle C vitamini, vücudunuzdaki enfeksiyonları önlemeye yardımcı olurken ısı, güneşin zararlı ışınları ve hava kirliliği nedeniyle yıpranan saçların sağlığını da korur. Portakal, greyfurt, karpuz, çilek başta olmak üzere C vitamini içeren meyvelerle saçlarınızın daha sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri