Taze fasulye konserveleri, bin bir çeşit domates sosları, köz patlıcanlar ise en leziz kış hazırlıklarındandır. Bamya sevenlere ise bamyanın dondurucuya atılmış hali mutlaka tavsiye edilir. Turşu, tarhana ve erişte ise hemen ilk akla gelen kış hazırlıklarındandır.
Dondurulmuş besinlerin saklama süreleri derin dondurucunun sıcaklık derecesine bağlı olarak değişmektedir. 6 oC sıcaklığa sahip derin dondurucuda muhafaza edilen bir besini saklama süresi ortalama 1 haftadır. 12 oC sıcaklığa sahip derin dondurucuda muhafaza edilen bir besini saklama süresi ortalama 1 ay kadardır.
Başta vişne, ahududu, yaban mersini, çilek, böğürtlen, erik, şeftali, portakal, kiraz, kayısı, armut, muz, elma, kavun ve kivi olmak üzere fazla sulu ve olgun olmayan bir çok taze meyveyi buzlukta saklayabilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Pişmiş Makarna: Makarnaları bol bol haşlayıp, başka bir gün hazır olması için dondurucuya koyduysanız hemen bu besini ortadan kaldırın. Pişmiş makarna dondurulduktan sonra zehirleyebiliyor.
Uzun süre saklamak istediğiniz her yemeğinizi derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz; çorbalar, sebze yemekleri, pilavlar, makarnalar, hamur işleri, etler, etli yemekler, baklagiller… Aklınıza gelebilecek her yemeği derin dondurucuda uzun süre saklayabilirsiniz.
Kepek katmanındaki yağdan dolayı, bu tür pirincin yaklaşık altı aylık raf ömrü vardır. Daha uzun raf ömrü için buzdolabı veya dondurucuda saklanması tavsiye edilmektedir.
İpucu: Kullanmadığınız donmuş muz dilimlerini Koroplast Kilitli Poşet'e veya Koroplast Buzdolabı Poşeti'ne koyarak buzlukta saklayabilirsiniz. Poşetlerin üzerine derin dondurucuya giriş tarihlerini yazmayı unutmayın. Muz, derin dondurucuda 6-8 ay saklanabilir.
Yoğurdu dondurarak ömrünü 4-6 ay uzatabilirsiniz. Derin dondurucuya koyarken torbanın ya da saklama kabının üzerinde bir etikete kalıcı bir kalemle dondurduğunuz tarihi yazın. Böylecene zamandır dondurucuda beklediğini anlayabilirsiniz.
DERİN DONDURUCUDA:
Yemeklerinizi, isterseniz ağzı hava almayacak şekilde kapatılmış plastik saklama kaplarında, isterseniz de ağzı kilitli derin dondurucu poşetlerinde saklayabilirsiniz. Sulu yemeği buzdolabına koymadan önce; oda sıcaklığına inmesine dikkat etmelisiniz. Böylece bozulmalarında önüne geçmiş olursunuz.
Pişmiş hindi veya tavuk eti 3-4 gün içinde tüketilmeli ya da dondurulmalıdır. Tavuk ve hindi eti derin dondurucuda 9-12 ay kadar saklanabilir.
Dondurmak içinse dondurucuda kullandığınız cam harici herhangi bir kaba aldığınız soğumuş çorbayı dondurucuya koyup saklayabilirsiniz. Dondurucuda yer sorununuz varsa eğer yer kaplayan kaplar yerine kilitli buzdolabı poşetlerini de kullanabilirsiniz.
Maydanozlar 5 dak suyun içinde bekletilir, ardından yıkanır ve süzülmeye bırakılır. Süzülmeye bıraktığımız maydanozları ince ince doğrayıp, buzdolabı poşetine doldurup buzluğa atılır. Lazım oldukça kullana bilirsiniz.
Turşu, erişte ve tarhana ilk akla gelen kışlık hazırlıklardır. Kışlık hazırlık dondurucuya bezelye atma ve salamura yaprak yapma ile başlar. Ekim ayında da köz kırmızı biber turşusu ile son bulur. Domates sosları, köz patlıcanlar, taze fasulye de kışlık hazırlıklar içerisinde yerini alır.
Pirinç ya da bulgur pilavı arttığında, bir saklama kabına veya bir buzdolabı poşetine konarak, buzluğa kaldırılabilir.
Yumuşar, tadını kaybederler: Yeşillikler
Derin dondurucuda bekleyen maydanoz, marul gibi yeşillikler donunda yumuşayacak ve pörsüyecek; aynı zamanda tadını da kaybedecektir. Onları uzun süre taze olarak saklamanın yolu yıkayıp duruladıktan sonra kağıt havluya sararak ya da bir plastik poşet içinde buzdolabında tutmak.
Salatalıkları tamamıyla soyuyoruz. Sonra küçük küçük doğruyoruz ve hepsini bir buzdolabı poşetine koyuyoruz. Ağzını sıkıca bağlayıp, dondurucuya yerleştiriyoruz. Kışın kullanacağımız zaman önceden çıkarıp eridikten sonra, yoğurda katıp her zaman yaptığımız şekilde cacığımızı yapıyoruz.
Her türlü bakliyat yemeği, buzlukta saklanabilir. Suyu çok azaltılarak saklama kabına alınan, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi yemekler, çıkarıldığında iyice çözülmesi beklenip, karıştırılmadan ısıtılmalı. Bunun en uygun yöntemi, donmuş yemeği, mikrodalga fırında çözdürmektir.
Pişmiş kıyma, köfte, biftek gibi etleri buzlukta saklamak için mutlaka saklama kabını kullanın. Kıymayı kavurup sıcaklığı geçtikten sonra ufak saklama kaplarında koruyabilirsiniz. 6 ay içinde tüketmeyi unutmayın. Köfte pişirdiyseniz ve buzluğa atıp daha sonra ısıtmak istiyorsanız 3 ay içinde tüketmeyi unutmayın.
DERİN DONDURUCUDA
Kızartmanızın yağını iyice süzdükten ve bir kağıt havlu ile fazla yağını aldıktan sonra uygun porsiyonlara bölüp derin dondurucuya yerleştirin. Buzdolabı poşetlerini kapatmadan önce içindeki fazla havayı almayı da unutmamalısınız.
Haşlanmış yumurtayı bu şekilde 4-5 gün saklayabilirsiniz. Haşlanmış yumurtayı dondurabilirsiniz. Haşlanan yumurtaların kabuklarını soyun, uygun bir kap içerisine yumurtaları yerleştirin. Dondurucuda yumurtayı 3 aya kadar saklayabilirsiniz.
Tereyağı buzdolabında, derin dondurucuda veya tezgahın üzerine kapatılarak saklanabilir. Çoğu insan tereyağını buzdolabında saklarken, her türlü tereyağı kaliteyi önemli ölçüde etkilemeden dondurulabilir. Tuzlu tereyağı, her zaman yumuşak ve kullanıma hazır olması için oda sıcaklığında bile saklanabilir.
Kızarmış patlıcanları kilitli poşete veya buzdolabı poşetine 1 pişirimlik olacak şekilde yerleştirin. Poşeti hava almayacak şekilde düğümledikten sonra üzerine tarihin yazılı olduğu etiket yapıştırın. Hazırladığınız poşetleri buzluğa veya derin dondurucuya atın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri