BASI VE DERİN AĞRI DUYUSU : Derin dokulara (Kemik, kaslar, tendon, facia gibi) bası uygulanırken meydana gelen ağrı değerlendirilir. Bu duyuyu değerlendirmek için yaygın olarak aşil tendonu sıkılarak veya kaslar kuvvetli bir şekilde bastırılarak ağrı duyup duymadığı araştırılır.
Vibrasyon Duyusu Muayenesi
Hastadan gözlerini kapatması istenir ve ekstremite ucunda bir kemik üzerine vibrasyon aleti konularak teste başlanır. Hastaya titreşimi hissedip hissetmediği sorulur. Eğer hasta vibrasyonu algılıyorsa bu seferde ne zaman bittiğini söylemesi istenir.
II- Derin Duyu (Proprioseptif Duyu)
Ekstremitelerden biri belli bir pozisyona getirilerek hastadan karşı ekstremiteyi de benzer duruma getirmesi istenir. b- Pasif hareket duyusu: Gözler kapatılır. Hastanın el veya ayak parmaklarından biri iki yandan tutularak yukarıya veya aşağıya doğru hareket ettirilir.
Keskin/künt ayrımı (iğne duyusu), çengelli iğne yardımı ile muayene edilir. Çengelli iğnenin, iğne bulunan ucu ve yuvarlak ucu cildin muayene edilecek noktalarına dokundurulur. Hastanın dokunulduğunu hissedip hissetmediği ve sivri/künt ayrımını yapıp ya- pamadığı değerlendirilir.
Yüzeysel duyular (Eksteroseptiv duyular): Dokunma, ağrı ve ısı (sıcak, soğuk) duyuları. Derin duyular (Proprioseptiv duyular): Pozisyon, pasif hareket, vibrasyon ve derin ağrı duyuları.
İlgili 38 soru bulundu
Proprioseptif Duyu (Vücut Farkındalığı ya da Derin Duyu): Kaslarda ve eklemlerde yer alır ve vücudumuzun nerede olduğunu söyler. Bununla birlikte vücut parçalarının nerede olduğu ve nasıl hareket ettiklerine ilişkin bilgi verir.
Bilinçsiz propriyosepsiyon, uzuv ve eklem pozisyonu hissi, hareketinin süresini ve yönünü saptar. Yürüme, konuşma ve yazma gibi karmaşık vasıflı hareketlerin kazanılmasında ve sürdürülmesinde rol oynar. Bilinçsiz propriyosepsiyon, spinoserebellar yollarla beyinciklere iletilir.
Nörolojik muayene Aydın, sinir sistemini, beyin ve omuriliği görüntülemeye yarayan tetkiklerden önce yapılan, nörolojik hastalıkların tanısında ilk aşamadır. Nörolojik muayene ile sinir sisteminin ve sinir sistemindeki olası lezyonların oluşturduğu nörolojik işlev bozukluklarının varlığı saptanmaya çalışılır.
Muayene için yüzeyel duyunun normal olması gerekir. Hastanın gözleri kapatılır. Önce hastanın bir beden yarısına iğne ile uyarı verilir, sonra diğer benden yarısına aynı değerlendirme tekrarlanır. Hasta bunları ayrı ayrı algılayabilir.
Bu test omurların arasından giren bir iğne ile beyin omurilik sıvısının çekilmesi suretiyle yapılır. Belirtilerin önemi de burada ortaya çıkmaktadır.
Sert bir cisimle hastanın derisi dıştan içe doğru çizilir . Göbek çizilen tarafa doğru çekilir. Refleksin alınamaması halinde T7-T12 kısmında yada bunun üstündeki alanlarda problem ( lezyon, kesi … ) olduğunu gösterir.
Refleks muayenesi derin ve yüzeyel olmak üzere ikiye ayrılır. Derin tendon refleksi çekiç yardımıyla test edilir. Bu muayenede Biseps, Triseps, Brakiyoradyal, Patella ve Aşil tendonlarının uyaranlara verdiği tepkiler incelenir. Yüzeyel refleks muayenesi, bir iğne ile yüzeyin çizilmesi şeklinde yapılır.
Bebeklerin ayak tabanı bir cisimle veya hafif bir bası uygulanarak uyarılır. Bebeklerin ayak parmaklarının hareketi gözlemlenir. Ayak parmaklarının aşağı doğru kıvrılması gerekmektedir. Ayak parmağı yukarı doğru uzarsa anormal bir durum olabileceği düşünülmelidir.
Prosedür. Hastanın metakarpo-falengeal eklemi dorsifleksiyona getirilip orta parmağı, işaret ve orta parmak arasına alınır ve ani şekilde fleksiyon yaptırılır. Hastanın aynı elinde başparmak fleksiyonu ve adduksiyonu olduğunda yanıt pozitif kabul edilir.
Parmak burun testi: Hasta kolunu yana doğru açar ve parmak ucunu burnuna değdirmesi komutu verilir. Serebellar lezyonlarda hasta parmağını burnuna denk getiremez. 5. Disdiadokinezi testleri: Hastaya ardışık yapması gereken hareketler verilir.
Duyu bütünleme, vücudumuzdan ve çevreden alınan duyu bilgisinin alınıp, anlamlandırılıp buna uygun davranışın oluşturulmasıdır.
Duyu Bütünleme teorisi üç bölümden oluşur.
Birinci bölüm gelişimle ilgilidir ve normal duyu bütünleme fonksiyonunu tanımlar. İkinci bölüm Duyu Bütünleme bozukluklarını tanımlar ve üçüncü bölüm tedavi/müdahale programına rehberlik eder.
Duyu organı, stimülasyonlar (uyarılmalar) sonucu çevreden aldığı bilgileri elektrik impulslarına çeviren organ. Bilgiler, sinirler aracılığıyla beyne iletilirken filtrelenirler; diğer organlardan gelen bilgilerle ve önceden beyinde depolanmış olanlarla karşılaştırılırlar ve beyinde algıya dönüşürler.
Nörolojik hastalıkların belirtileri arasında; baş ağrısı, felç, dengesizlik, bayılma, çift görme, kas seğirmesi, titreme, uyuşma ve karıncalanma bulunmaktadır. Nörolojik hastalıklardan şüphelen kişiler hemen bir doktora başvurmalıdır. Çünkü bazı hastalıklarda erken teşhis çok önemlidir.
Nörolojik birçok hastalığın teşhisinde muayene yanı sıra elektrofizyolojik testler de kullanılır. Bu testler elektroensefalografi (EEG), elektromiyografi (EMG), uyandırılmış potansiyeller(UP) ve polisomnografidir(uyku ve uyku ile ilişkili solunum, hareket kayıtlaması).
Babinski refleksi, bebeklerde 7 aydan önce ayak parmaklarını içe kapatırken (Babinski-negatif) 7 aydan sonra yetişkinlerde olduğu gibi dışa doğru açılmasına sebep oluyor (Babinski-pozitif).
Hayır, duyu bütünleme bozukluğu zamanla geçmez veya kendiliğinden düzelmez. Ancak birey yaşadığı zorluklara karşı zaman içinde çeşitli uyum mekanizmaları geliştirebilir.
Kısa cevap En az dokuz. Görme, işitme, tat alma, koku alma ve dokunma.
Konuşma, görme, işitme, dokunma gibi duyuların bir bütün olarak hareket etmediği ve çocukta farklı zamanlarda, farklı tepkiler oluşmasına yol açması halinde duyusal sorunlardan bahsedilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri