İçerisinde bulunan polifenoller sayesinde antioksidan özelliklere sahiptir. Elmadaki vitaminden en iyi şekilde yararlanmak için elma çiğ olarak, kabuklu veya kabuğu soyulduktan hemen sonra tüketilmeli çünkü C vitamini havadaki ısı ve oksijenin etkisine karşı hassastır.
Diyetisyen Fatma Baysal, elmanın kabuğuyla yenmesinin faydalı olduğunu belirterek, “Elmanın sahip olduğu C vitaminin büyük çoğunluğu kabuğunda bulunmaktadır. Çok iyi yıkanıp zararlı kalıntılardan arındırıldıktan sonra kabuğuyla beraber tüketilmesini öneriyoruz.
Sindirim ve mide sağlığının düzenlenmesi, elma kabuğu tüketiminin en iyi yanlarından biridir. Elma kabuğundaki pektin, sindirim fonksiyonunu destekler. Bu sayede elma kabuğu yemek gastrit ile mücadeleye yardımcı olurken aynı zamanda karın ağrısı, gaz, ishal ve şişkinliği önlemeye de yardımcı olur.
Elma kabuğu elmanın içine nazaran daha çok antioksidana sahip. Şeker hastalığına karşı hem bir koruyucu hem de içindeki pektin sayesinde şekeri düşürücü etkisi bulunuyor. Ayrıca kolesterolü de düşürücü bir etkiye sahip. Bol posa içeriği sayesinde iştahı düşürür.
Sindirime yardımcı
Elmalar, lif bakımından zengin olduğundan, sindirim sürecine yardımcı olur. Düzenli elma tüketimi, düzgün bağırsak hareketleri ve kabızlık, ishal, irritabl bağırsak sendromu (IBS) ve diğer mide rahatsızlıklarının önlenmesini sağlar.
İlgili 26 soru bulundu
Elma çözünen ve çözünmeyen lif bakımında zengin bir içeriğine sahip olduğu için tok tutar, iştahı keser, bağırsakları çalıştırır, bağırsak sağlığını destekler ve kabızlığı önler. Bağırsak sağlığını koruması bağışıklık sistemini de desteklemektedir.
Sarı Elmanın Faydaları
Sarı elmalar, lif ve vitamin ve mineral konusunda diğer elmalardan daha zengindirler. Diğerlerine göre daha fazla faydaları olduğunu söylemek mümkün. - Sarı elma, yeşil elmalar gibi zayıflamak isteyenler için fayda sağlar. Sindirimin daha kolay olmasını ve sağlıklı hale gelmesine yardım eder.
✓ Elma suyu, aynı zamanda ateş düşürücü olarak kullanılıyor. ✓ Günlük 3 adet elma yenmesi 2 ayda yüzde 10 oranında kolesterol düşmesine yardımcı oluyor. Günde 3 adet elma yemenin kötü kolesterol oranını düşürürken, iyi kolesterol oranını da 4 kat arttırdığı belirtiliyor.
Elma kabuğunda bulunan çözünmez posa su tutarak sindirim yolunun temizlenmesini sağlayarak kanser riskini azaltır. İçerdiği kuersetin ve C vitamini sayesinde, kolon ve akciğer kanserleri başta olmak üzere birçok kanser türüne karşı kalkan vazifesi görür.
İç içe geçirerek çiçek veya gül şekli verebilirsiniz. Elma kabuklarını yemeklerinize yenilebilir süs olarak ilave edebilirsiniz. Daha uzun süre kullanmak için kabukları fırınlayıp kullanabilirsiniz. Temizleyici olarak destek alabilirsiniz.
Elma Kansere Karşı Koruyor
Her gün 1 elma tüketmek, akciğer ve kolon kanserinin görülme sıklığını düşürüyor. Elma, içerdiği C vitamini sayesinde kanserli hücrelerin büyümesini önlüyor.
Akşam elma yemenin mideye zararı yoktur ve kilo aldırma özelliği de yoktur. Elma ve bitki çayı ya da elma ve yoğurt ile öğün yapabilirsiniz.
Günde bir ya da iki elma yiyebilirsiniz. Daha fazlası içerdiği lif nedeniyle şişkinlik ya da kabızlık gibi sindirim sorunlarını tetikleyebilir. Ayrıca karbonhidrat açısından zengin olduğu için kan şekerinizin aniden yükselmesine veya kilo almanıza neden olabilir.
Elma yüksek oranda lif içeren meyvelerden biridir. Lif bağırsak faaliyetlerini düzenler ve sindirim sisteminin çok daha hızlı ve sağlıklı çalışmasını sağlar. Aynı zamanda şeker oranı düşük bir meyve olan elma, aç karnına yendiği takdirde kilo vermenize yardımcı olur.
Elma, üzüm, avokado, erik gibi lifli ve kabızlığa iyi gelen meyveler, kabızlığı önlemektedir. Elmalar diyetinizde lif içeriğini arttırmanın ve kabızlığı hafifletmenin kolay yollarından biridir. Armut lif bakımından zengin, kabızlığa iyi gelen bir başka meyvedir.
A, E, B6, C ve K vitaminlerine ve birçok minerale sahip olan elma, bağışıklığı güçlendirir. İdeal miktarda tüketilen elma, bünyenizin hastalıklar karşısında daha kuvvetli olmasını sağlayacaktır. Bu yüzden de elmanın faydaları özellikle okul öncesi grubundaki çocuklar için daha da büyük önem taşımaktadır.
Elmanın yüksek oranda lif içermesi, bağırsaklarınızı çalıştırarak daha aktif bir hale getiriyor. Üstelik elmanın düşük kalorili olması, kolay bir şekilde kilo vermenize sağlıyor. Gün içerisinde kolaylıkla uygulayacağınız elma diyeti ile sadece kilolarınızdan değil, vücudunuzdaki ödemden de kurtulacaksınız.
Kısa zaman içinde yolculuk planınız varsa sizlere elma tüketmenizi önereceğiz. Uzun yolda uykuyu ne açar sorunuzun yanıtı elma oluyor. Elmada bulunan fruktoz kısa zamanda kana karışır ve uyku halini ortadan kaldırır.
Her çeşit elma çok değerli. Gün içinde herhangi bir öğünden sonra yenebilir. İsterseniz sabah kahvaltısından, isterseniz öğle yemeğinden, isterseniz akşam yemeğinden sonra yiyin, fark etmiyor. Elmanın içinde bir çeşit protein olan 'pektin' maddesi bulunuyor.
Düşük yağ içeriği bulunan yeşil elmanın, kan akışını koruma konusunda faydaları bulunuyor. Bu durumda kalp rahatsızlıklarının giderilmesi, felç sorunlarının yaşanmaması için yeşil elma tüketilebilir. K vitamini içeriği zengin olan yeşil elma, kanın pıhtılaşmasını yardımcı olur.
A, B, C ve D vitamini açısından oldukça zengin olan yeşil elmanın faydalarını biliyor muydunuz? İşte yeşil elmanın faydaları...
Hafızayı güçlendirir, alzheimer'ı önler
Yapılan araştırmalara göre, elmanın düzenli tüketiminin, alzheimer gibi beynin işlevini etkileyen hastalıkların görülme riskini düşürdüğü gözlemlenmiştir.
Aç karnına tüketildiği takdirde atardamarlarda plak olmasını engeller, kalp kasını güçlendirir, kalpte iltihap oluşumunu engeller. Beyin sağlığına iyi gelir. Dişte plak oluşumunun önüne geçer. pH seviyesi yüksek olan bu meyve ağız kokusuna karşı da savaşır.
Lif yönünden zengin olan elma tokluk hissinin uzun sürmesini sağlar. Bu da kilo kontrolü yapanlar için son derece önemlidir. Vitamin ve minarel yönünden zengin olan elma kalp ve damar sağlığını korur. Lif deposu olan elma sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri