Yeni Tıpta Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği'ne (18 Temmuz 2009) göre 4 yıl.
Tıpta Uzmanlık eğitim süresi eğitim programına göre üç ile beş yıl arasında değişmektedir. Tıpta uzmanlık eğitimi tıp dışı meslek mensupları için de mümkündür.
6 yıllık eğitim sonrasında Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavına (TUS) girmek, Sınavda Dermatoloji Uzmanlığı Ana Dalı için uygun puanı kazanmak, 5 yıllık dermatoloji asistanlığı eğitimini tamamlamak, Eğitim sonrası tez hazırlamak.
Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, ülkemizde Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra Tıpta Uzmanlık Sınavı ile girilen ve 5 yıl süren bir uzmanlık eğitimi programının adıdır.
TUS bölümleri içerisinde puanı en yüksek olanların sıralaması; Plastik Cerrahi, Cildiye, Göz Hastalıkları, Tıbbi Genetik ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon'dur. Yüksek puana sahip diğer bölümler; KBB 67,94. Nükleer Tıp 67,55.
İlgili 27 soru bulundu
6 senelik Tıp Fakültesi mezunu öğrenciler hekim olarak zorunlu hizmete atanırlar. Tıpta Uzmanlık Sınavı'na girip istedikleri bölümlere yerleşen öğrenciler, zorunlu hizmeti bırakarak yerleştiği bölümde asistanlık yapmaya başlarlar. Asistanlık süreleri 3-5 yıl arasında değişkenlik gösterir.
TUS'a girerek seçmiş olduğu bölümü kazanan öğrenciler bölümün belirlediği eğitim yılı süresince eğitimlerine devam ederler ve bu eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra Uzman Doktor unvanını alırlar.
Tıp fakültesi mezunları “Tıp Doktoru” ünvanını alırlar. Tıp doktorları sağlık hizmetlerinin çeşitli kademelerinde tanı ve tedavi hizmetleri, sağlık danışmanlığı, sağlık eğitimi, sağlık araştırmaları ve yöneticilik alanlarında çalışabilirler.
Uzmanlık okunan bir şey değil yalnız. 3 ila 5 sene arasında asistan doktor olarak çalışıyorsunuz ve bölümünüzle alakalı eğitimi hastanede hasta görerek alıyorsunuz. Ayrıca asistan doktor maaşı + ek ödeme + nöbet ücreti vs. de alıyorsunuz elbette.
Genel Cerrahi uzmanlık eğitimi 5 yıl'dır.
eleman.net verilerine göre, Cildiye Doktoru 2023 yılında ortalama 81.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Cildiye Doktoru , Temmuz 2023 yılında ortalama 80.900 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 68.200 TL maaş alıyordu.
Dermatoloji uzmanları cildiye doktoru olarak da bilinmektedir.
Dermatolog cerrahi uygulama yapar mı? Kozmetik cerrahi alanında uzmanlaşış cildiye hekimleri tarafından tüm dermatocerrahi uygulamaları yapılmaktadır. Ancak bu uygulamalar açık ameliyatlar gibi değildir. Daha çok ufak invaziv işlemler olarak uygulanmaktadır.
Doktorlar tıp fakültesini bitirince 2 yıl, uzman olunca 2 yıl, yan dal bitirince 2 yıl olmak üzere ortalama 6 yıl mecburi hizmet yapmak zorunda. Bu hizmetlerin tamamlanmaması durumunda diplomaları verilmiyor.
Yapılan 2023 Ocak itibariyle uzman Doktor maaşı 15,980 TL'den 24.743 TL'ye; pratisyen Doktor maaşı ise 15,263 TL'den 19.079 TL'ye yükselmişti. 1/4 derecesinde çalışan bir uzman doktorun mevcut maaşı 39.872 liradan Temmuz ayında yapılan zam ile birlikte 54.959 lira oldu.
Acil Tıp Uzmanı; acil servisin tüm eğitim ve araştırma faaliyetlerini yürüten, acil servisteki hasta bakım hizmetlerini yerine getiren ve bu hizmetlerin yerine getirilmesini sağlayan kişilere verilen mesleki unvandır.
Beyin cerrahisi(Nöroşurirji): İsmini söylerken bile insanın zorlandığı bir bölüm. İsmi gibi kendisi de zor bir branş. Doktorluğun en zor branşı demekten hiç çekinmiyoruz.
TUS kapsamında branşlar arası zorluk dereceleri incelendiğinde, birinci dönemin güçlük düzeyi en yüksek (en zor) testi olarak Temel Tıp Bilimlerinden “anatomi”; Klinik Tıp Bilimlerinden ise “dahiliye” ve “pediatri” karşımıza çıkıyor.
Doktor rütbelerinde en düşük kademe pratisyen hekim, en yüksek rütbe ise ordinaryüstür.
Örneğin, kalp cerrahları, beyin cerrahları ve plastik cerrahlar diğer cerrahlara göre daha yüksek maaşlar alabilirler. Cerrahların aldığı maaş, diğer faktörlere ek olarak çalışma saatleri, ek ödemeler ve diğer avantajlar gibi unsurlara da bağlıdır.
Estetisyen; Doktor olmayan (Tıp fakültesi okumamış), milli eğitim bakanlığının düzenlediği veya bakanlığın onay verdiği güzellik salonlarında kurs görerek sertifika programını tamamlayıp, sertifikası olan, ve güzellik salonlarında çalışan, iğne epilasyon dışında girişim yapma yetkisi olmayan güzellik uzmanlarıdır.
Daha sonra ise TUS'tan gerekli puanı aldıktan sonra 5 yıllık kadın doğum uzmanlık eğitimini başarıyla tamamlamak gerekmektedir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olan doktorlar ise jinekolog olarak adlandırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri