Makalenin üç temel unsuru Yine de her akademik makalede olması gereken üç temel unsur olduğunu vurgulamak yerinde olacaktır. Bunlar, sırasıyla araştırma sorusu, literatür taraması ve akademik katkıdır.
Kitap ve makale çalışmaları, lisans, yüksek lisans ve doktora tezleri, proje ve tez önerileri, hatta ödevlerde bile farklı format ve detaylarda literatür taramasına ihtiyaç duyulur. Literatür taramalarına tez önerileri ve tezlerde ayrı bölüm olarak, makalelerde ise ağırlıklı olarak giriş bölümlerinde yer verilmektedir.
Sistematik literatür taraması, mevcut çalışmaların incelenmesi ile sonuç ve bulguların sistematik, şeffaf ve yeniden üretilebilecek şekilde sentezlenerek ortaya konmasında etkili bir araştırma metodolojisi olarak kabul edilmektedir.
Literatür taraması, araştırmada ele alınan konu ve alt konuların ilgili bilgi ve araştırma sonuçları belirlenerek araştırma probleminin tanımlanması sürecinde başlar. Araştırma sürecinin tamamında gerçekleştirilir.
İlgili 28 soru bulundu
Bir araştırmanın veya tezin giriş bölümünde ilgili disiplinin kısa bir açıklamasından sonra, literatür taraması olarak adlandırılan bölümünde, ilgili disiplinde yer alan en kritik eserlerin önemi vurgulanmalı ve en temel çalışmalar genel hatlarıyla tanımlanmalıdır.
Bir araştırmanın en önemli aşamalarından biri literatür taramasıdır. Literatür taraması araştırma konusunun haritasının çıkarılması sürecidir. Benim araştırdığım konu daha önce çalışılmış mı? Kimler çalışmış?
Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel (kalitatif), nicel (kantitatif, sayısal) ve karma yöntemler. Bu geniş kategoriler içinde daha spesifik yöntemler, vaka çalışmaları, kendi kendine raporlama ve anketler gibi bir dizi seçeneği içerir.
Literatür taraması nasıl yapılır sizler için şöyle maddeledik; Hakemli dergilerin taranması: Bu tarama işlemi için günümüzde hakemli dergilerin en çok barındırıldığı sciencedirect, scopus, wiley online library, springer, google akademik, ulakbim gibi siteler incelenebilir.
Genel olarak amaç, çalışmanın hangi bağlamda yürüyeceğinin ve özellikle süregelen çalışmalardan sentez yoluyla hangi boşlukların doldurulmak üzere hedef alındığının gösterilmesidir. Yapılan taramanın derinliği de yapılacak çalışmanın tipine göre değişiklik gösterebilmektedir.
a. Nitel Araştırma; gözlem, görüşme ve doküman analizi (literatür tarama) gibi nitel veri toplama yöntemlerinin kullanıldığı, algıların ve olayların doğal ortamda gerçekçi ve bütüncül bir biçimde ortaya konmasına yönelik nitel bir sürecin izlendiği araştırma olarak tanımlanabilir.
Literatür taraması, belirli bir konuda önceden yapılmış çalışmalarda elde edilmiş bilgilerin incelenmesi, önemli noktalarının gözden geçirilmesi ve özetlenmesidir. Araştırma problemi belirlenmeden önce araştırmacı bir ön literatür taraması yapar.
Var olan kaynak ve belgeleri inceleyerek veri toplamaya literatür tarama denir. Araştırmacı, araştırmasına başlarken o konuda yapılan önceki araştırmaları ve kavramsal literatürü bilmek durumundadır.
Makalenin sağ üst köşesinde yer alan bu simgeye tıklayarak makale bilgilerini düzenleyebilirsiniz. Ana sayfadan arama kutucuğu yardımıyla arama yapmak için anahtar kelime, yazar adı, makale adı vb. bilgiyi yazıp doğrudan arama yapabilirsiniz. Makale yılı seçebilir ya da kendiniz özel bir aralık belirleyebilirsiniz.
Konuyla ilgili bilinen ve bilinmeyen şeylerin neler olduğunu özetleyen bir sentez oluşturabilmesi lazımdır. Literatür taraması sırasında araştırmacı, aynı ya da benzer konularda yapılmış çalışmaları inceleyerek kendi çalışmasının literatür içinde nerede yer alacağı hakkında bir fikir sahibi olur.
Literatür taraması kaç sayfa olmalı? Standartı yok bu işin ama benim tavsiyem yüksek lisans tezlerinde 50 sayfa kadar olmasıdır. Zaten yüksek lisans tezinin en büyük özelliği iyi bir literatür taramasıdır, o yüzden yer kaplar. Doktorada daha uzun/kısa olabilir.
Literatür Taraması Yapılmazsa Ne Olur? Yapılmama gibi bir durumu kesinlikle olmaz, zorunlu yapılması gereken aşamaların başında gelir. Yeterli düzeyde bile yapılmadığı takdirde, zemini sağlam olmayan bir çalışma yapılmış olur. O nedenle hassasiyetle ele alınmalı ve dikkat ile yapılmalıdır.
Eğer kaynakları Türkçe arıyorsan Yöktez, DergiPark gibi açık erişim ve Türkçe bilimsel kaynaklara, çoğunlukla araştırma makalelerine , derlemelere ulaşabilirsin. Bunun yanında Ankara Ünivesitesinin tüm kitap kolleksiyonu ve Ders eğitimleri için kullanılan ders notları da yayında.
Makalenin hazırlanmasında geçerli bilimsel yöntemlere uyulmalı, çalışmanın konusu, amacı, kapsamı, hazırlanma gerekçesi vb. bilgiler yeterli ölçüde ve belirli bir düzen içinde verilmelidir. Bir makalede sıra ile özet, ana metnin bölümleri, kaynakça ve (varsa) ekler bulunmalıdır.
Makalenizin ilk sayfasında makale yazarı kişi veya kişilerin adı yazılmalı ve dipnot verilerek öğrenim bilgisi yazılmalıdır. İlk sayfaya Türkçe ve İngilizce makalenizin adı ve bu adların altına özetleri yazılmalıdır.
Nitel Araştırma Yaklaşımı
Nitel araştırma, incelediği probleme ilişkin sorgulayıcı, yorumlayıcı ve problemin doğal ortamındaki biçimini anlama uğraşı içinde olan bir yöntemdir (Guba ve Lincoln, 1994; Klenke, 2016).
Literatür taraması konunun anlaşılması ve kavramsal çerçevenin oluşmasını sağlar. Yapılan araştırma için konu ile ilgili daha önceki çalışma sonuçları hakkında bilgi sunar ve geliştirme aşamasında yeni bakış açısı kazandırır.
Birincil kaynak olarak tanımlayabileceğimiz kitaplar, çeşitli çalışmaların derlemesi olarak ortaya çıkmayan, tez veya tezlerin kitap olarak basılmadığı, özgün olan çalışmalardır. İkincil kaynaklar: Başka araştırmacıların, araştırma sonuçlarını veren yayınlar bunlara örnek olarak verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri