Bir yapı market mağazasından önceden karıştırılmış harç satın alabilir veya macun benzeri bir kıvama gelene kadar tozu suyla karıştırarak kendiniz yapabilirsiniz. Her bir karonun her tarafını harçla kapladıktan sonra, suyla durulamadan önce en az 24 saat bekletin. Daha sonra derz dolgusu işlemi tamamlanmış olur.
Derz Dolgusu Nasıl Yapılır? Hazırlanan derz dolgu harcı, sert kauçuk uçlu çekpas veya sert kauçuk tabanlı bir derzer yayma malası yardımı ile derz boşluklarına doldurulmalıdır. Boşlukların iyice doldurulabilmesi için, harç önce boşluklara paralel, sonra da çapraz bir şekilde sürülmelidir/çekilmelidir.
* Derz dolgu işlemi için beyaz çimento ve mermer tozu karışımını (gerekli ise renklendirici pigment) ayran kıvamına gelinceye kadar sulandırılmalıdır.
Derz dolgusunu uygulamak için bazı araç gereçlere ihtiyaç duyulur. Özellikle spatula iki fayans arasındaki boşluğa derz doldurmada yardımcı olur. İki fayans arasına sürülen derz dolgusu spatula yardımıyla düzeltilir ve iyice boşluğa doldurulması sağlanır.
Derz Dolguya Ne Kadar Su Konur? Derz dolgusu hazırlanırken 20 kg derz dolgusuna 6 lt su ilave edilmektedir ve “1 kg derz dolguya ne kadar su katılır?” 0.30 lt su konulmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Derz üstüne derz uygulaması yapılabilmektedir. Önceden yapılmış olan derz üzerinde lekeler ve pislikler oluşmuş olabilir. Eski derzin üzerine derz yapmak için üzerinde biriken pislik ve kirin temizlenmesi gerekir. Derz sökme işlemi sırasında fayansların zarar görme ihtimali yüksektir.
PoliFilling 55, çimento esaslı, seramik, fayans, porselen, mermer ve granit fugaiarı için dekoratif, sudan etkilenmeyen, titreşimlere, sıcaklık farklılıklarından oluşan uzamaya ve kısalmaya dayanıklı derz dolgu malzemesidir.
Silikon derz özellikle ıslak alanlarda kullanılır. Bu sayede fayans aralarına su sızması engellenir. Normal dolgu yapılması durumunda bazen sızmalar olduğundan dolayı özellikle banyo ve teras gibi zeminlerde silikonlu kullanılması tavsiye edilir.
Ortam sıcaklığına göre yaklaşık 20 dakika beklenildikten sonra, yüzeyde kalabilecek ince derz tabakası nemli bir sünger ile iyice temizlenmelidir. Temizleme ardından, yüzey düzgünleştirme işlemi kuru bir bez yardımıyla derz dolgu malzemesi tam kurumadan yapılmalıdır.
Derz dolgusu tamamen kuruduktan sonra, yüzeyler kuru bir bezle silinere son hali verilir. Eğer seramik yüzeylerde veya bir başka yerde derz dolgusu kaldıysa, uygulamadan yaklaşık 10 gün sonra çimento sökücü ile temizlenebilir.
Çimento kalekim bir yapıştırma harcı olarak bilinen yapı inşaat sektörünün önemli malzemelerindendir. Çimentodan farkı ise bir yapıştırma harcı olmasıdır. Daha çok seramik ve fayans ustaları kalekim malzemesini yaygın olarak kullanmaktadır. Kalekim yapıştırıcı tek bileşenden oluşan bir yapıştırma harcıdır.
Tüketiciler tarafından merak edilen silikonlu derz dolgu su geçirir mi, sorusunun cevabı ise hayır, silikon dolgunun su iticilik düzeyi oldukça yüksektir ve bu nedenle su geçirmez olarak verilebilmektedir.
En yaygın kullanılan derz dolgu malzemeleri arasında derz harcı, derz mastiği ve silikon yer alır. Derz Harcı: Derz harcı, genellikle seramik, taş veya tuğla gibi yapı malzemeleri arasındaki derzleri doldurmak için kullanılır. Bu harç, çimento, kum ve su gibi bileşenlerin karışımından oluşur.
Derz dolgu yerde ve duvarda aynı kıvamda hazırlanmalıdır. Silim esnasında iyi sıkılmış çok hafif nemli sünger kullanılmalı, kesinlikle ıslak silim yapılmamalıdır. Derz dolgu uygulaması esnasında ilk silime, derzlerin doldurulması sonrasında, seramik yüzeydeki derz kalıntıları matlaştıktan sonra geçilmelidir.
Fayansları ve derz dolgusunun üzerini ıslak bir mikrofiber bez yardımıyla silerek yüzeydeki kolayca temizleyebilirsiniz. Ardından dilediğiniz yüzey temizleyici kullanarak yine bir mikrofiber bez yardımıyla yüzeyi birkaç kez daha silip tüm kalıntılardan arındırabilirsiniz.
Silikon derz dolgu türü en iyi derz dolgu çeşididir. Derz dolguları satın almadan önce hangi marka olduğuna dikkat edilmesi, silikon katkılı ve flex derz dolgu tercih edilmesi önerilir. Silikon bazlı olanlar, uzun süreli dayanıklılığa sahiptir.
Sorusunun cevabı ise; iki saat içerisinde kurur. Ancak tam kurumanın sağlanması için 24 saat beklenmelidir. 24 saat geçmeden su ile temas ettirmeyin.
DERZ DOLGUSU
Derz dolgu öncesinde derz boşlukları harç, toz ahşap plastik bir malzeme yardımı ile temizlenmelidir. Uygulama +5 ve +30 °C bir ortamda yapılmalıdır. Derz vermeye başlamadan önce yüzey ve derz boşlukları hafif nemlenecek şekilde ıslatılmalıdır. Yüzeyde su damlacıkları kalmamalıdır.
Sirke ve Su: Eşit miktarda sirke ve suyu bir sprey şişesine koyun ve karıştırın. Karışımı derz aralarına püskürtün ve birkaç dakika bekletin. Sonra bir diş fırçası veya küçük bir fırça kullanarak derz aralarını fırçalayın. Sıcak su ile durulayın ve temiz bir bezle kurulayın.
Fayans ve benzeri taşların aralarında yer olan çizgilere derz denir. Derz araları beyaz, gri ve siyah gibi farklı renklerde olabilir ama zamanlar aralarına biriken kirler nedeniyle renkleri değişir. Özellikle beyaz derzler zamanla kararır ve çok kötü bir görüntüye neden olur.
Çift taraflı kullanılabilir dayanıklı uca sahiptir. Suya dayanıklıdır.
4,36 TL den başlayan taksitlerle! Silikonlu Derz Dolgu, Seramik, granit plastik, çatı panelleri, mermer, dekor taşları, mermerit gibi ürünlerin yapıştırılması ve derz araların doldurulmasında kullanılır. Silikonlu olması nedeniyle su itici görevi görür.
Bir yapı market mağazasından önceden karıştırılmış harç satın alabilir veya macun benzeri bir kıvama gelene kadar tozu suyla karıştırarak kendiniz yapabilirsiniz. Her bir karonun her tarafını harçla kapladıktan sonra, suyla durulamadan önce en az 24 saat bekletin. Daha sonra derz dolgusu işlemi tamamlanmış olur.
Soğuk derz, farklı beton katmanlarının planlı ya da plansız bir şekilde yeterli aderans ile kaynaşmaması ve beton tabakalarının farklı olarak çalışmasına neden olan bir uygulama hatasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri