Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Descartes mı dekart mı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Descartes mı dekart mı?

René Descartes (/deɪˈkɑːrt/ veya UK /ˈdeɪkɑːrt/; Fransızca telaffuz: [ʁəne dekaʁt]; Latinceleştirilmiş: Renatus Cartesius; 31 Mart 1596 – 11 Şubat 1650), bir Fransız filozof, matematikçi ve bilim insanıydı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Descartes ne anlama gelir?

Descartes, genellikle ve haklı olarak, klasik felsefeden modern felsefeye geçişte en önemli kişilik olarak kabul edilmektedir; bu, ortaya koyduğu öğretisinin içeriğinden çok, onun felsefi araştırma kavrayışına bağlıdır. Descartes, felsefesinde özneyi merkeze alarak, onu ikili bir yapıyla ortaya koymuştur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: evrimagaci.org

Descartes tanrıya inanıyor mu?

Çünkü ortaçağ düşünürleri için mutlağı bilmek biricik gayedir ve bu gaye ile Tanrı'ya yönelmişlerdir. Oysa Descartes da Tanrı nihai gaye değildir. Descartes dış dünyanın varlığını kanıtlamak ve onun bilgisini tamamlamak için Tanrı'nın varlığını kanıtlamıştır. Bu nedenle de ilk olarak kendi benini kanıtlamıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: egitisim.gen.tr

Descartes neyi icat etti?

Descartes bilime ve matematiğe önemli katkılarda bulunmuştur. Optikte yansımanın temel kanununu bulmuştur; geliş açısı gidiş açısına eşittir. Matematiğe olan en büyük katkısı ise analitik geometri üzerine olmuştur. Cebirin geometriye uygulanması üzerine çalışmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: web.deu.edu.tr

Tarihte bilinen ilk filozof kimdir?

Miletli Thales (Grekçe: Θαλῆς, Thalēs; y. MÖ 624/623 – MÖ 548/545), Milet, İyonya'dan bir Antik Yunan matematikçi, astronom ve Sokrat öncesi filozoftu. İlk filozoflardan olduğu için felsefenin ve bilimin öncüsü olarak adlandırılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

HER ŞEY BİR RÜYA MI? Descartes'ın Büyük Sorusu ve İtirazlar | Felsefe Tarihi 23

İlgili 21 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Descartes'in felsefesi nedir?

Kartezyen felsefesi, Descartes'in bilgi felsefesi görüşü olarak bilinmektedir. Bu görüşte savunulan düşünce doğru bilginin varlığını ortaya koymaya çalışmak olmaktadır. Bilgi ile ilgili tüm şüpheleri ortadan kaldırarak doğru ve kesin bilgiye erişmek amaçlanmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Kant'ın Tanrı inancı var mı?

Kant'ın Tanrı anlayışı Hıristiyanlıkta olduğu gibi pasif Tanrı anlayışıdır. Bu anlamda deizme daha yakındır. Ancak 'en yüksek iyi'nin gerçekleşmesi, mutluluk ve erdem gibi birbiriyle tesadüfen bir araya gelen bu kavramların bir araya gelebilmesi için Tanrıya gereksinim vardır. Bu da aktif Tanrı anlayışı demektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acarindex.com

Descartes'e göre varlık var mıdır?

Descartes'e göre madde ve zihin ya da ruh ve beden, birbirinden farklı, ancak aynı anda var olan iki tözdür. Ruhun ana niteliği düşünmek iken, bedenin esas niteliği yer kaplamaktır. Yani beden veya madde yer kaplar, fakat düşünemez; ruh ise düşünebilir fakat yer kaplayamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sosyalbeseriveegitimbilimlerikonferansi.org

Descartes'e göre doğru bilginin kaynağı nedir?

Descartes, inançları, zihne sunmuş ve onu bir bilgi kaynağı olarak kabul etmiştir. Seyahat ettiği sonsuz alan ve felsefesinde kullandığı sistematik sorgulama ve bilginin açıklığını ayırt etme gibi saf akla dayalı standartlara göre bilginin kaynağı olarak gördüğü akıldır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Descartes hangi kanıt?

Meditasyonda, Descartes, zihinde bulduğumuz Tanrı fikrini zihin dışın- daki bir Tanrı'nın varlığına kanıt olarak ortaya koyar. Ona göre zihnimizde aşkın, her şeyin yaratıcısı, sonsuz bir töz olarak nitelediğimiz Tanrı'nın bir fikri vardır ve böyle bir varlık fikri bizim sonlu doğamızın eseri olamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Platon neyi savunuyor?

Platon, ideal bir devlet yapısı ve adalet anlayışı üzerine odaklanmıştır. "Devlet" adlı eserinde, bir devletin en iyi biçimi olarak düşündüğü "idealar devleti"ni ve adaletin önemini ele almıştır. Bu devlette adaletin, her bireyin yeteneklerine ve doğasına uygun bir iş yapmasıyla sağlanacağını savunmuştur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: uskudar.edu.tr

Descartes akılcılığı nedir?

Modern Batı felsefesinde rasyonalizmin kurucusu Rene Descartes olarak gösterilir. ''Düşünüyorum öyleyse varım'' bu akımın temel ilkesi olmuştur. Bu ilkeye göre insan düşünerek kendisinin ve başkalarının varlığından emin olabilir. Düşünmek aynı zamanda çıkarımda bulunmak, sonuca varmak için de tek geçerli yöntemdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Spinoza neyi savunuyor?

Felsefi düşünceleri

Beden ve ruhun birbirlerine olan üstünlükleri yerine paralelliklerini savunan Spinoza ereksel bir nedenselliğe de karşı çıkmıştır. Bununla birlikte aşkın bir tanrı anlayışı yerine içkin bir doğa anlayışı getirmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Düşünüyorum öyleyse varım sözü kime aittir?

Descartes'ın sisteminin temel önermesi olan «Düşünüyorum, öyleyse varım», üzerinde tartışmaların sürüp gittiği bir, önermedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Descartes idealist mi?

Felsefe son birkaç onyıl içinde yeniden varolanın kendisine, dünyaya, nesnelere dönmüştür. Hem de felsefe artık, şuurumuzun bütün düşün- ce-kuruluşlarının yöneldiği kendinden varlığın sözünü etmekten ürkme- mektedir. Descartes'm kendisi bu anlamda hiç de "idealist" değildi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Descartes'in Kartezyen felsefesi nedir?

Kartezyen felsefede, insanın doğru bilgiye ulaşmak için doğal olarak donatılmış bir rasyonel varlık olduğu savunulur. Descartes, bu doğal rasyonel yeteneği, doğru bilgiyi elde etmek için kullanmanın önemini vurgular. Ayrıca, matematiksel ve geometrik yöntemlerin, doğru bilgiye ulaşmada etkili bir araç olduğunu savunur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilimsenligi.com

Descartes'e göre mutlak bilgiye nasıl ulaşılır?

Şüphesinin sonunda, şüphe ettiğinin, dolayısıyla düşündüğünün farkında olan bilincinden ve varlığından şüphe edemeyeceği fikrine varır. Sonuçta, mutlak, kesin, doğru, apaçık ve zorunlu bir tür bilgi olan, 'Düşünüyorum öyleyse varım' diye ifade edilebilen, Cogito'ya ulaşır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Kant hangi dine inanıyor?

Kant, dini, tüm ödevlerimizin tanrısal buyruklarmış gibi görülmesidir, şeklinde tanım- lamaktadır. Bu şekilde tanımlayarak Kant, din ile ahlâk arasındaki yakın ilişkiye dikkat çekmektedir. O, din ve dindarlık için ahlâklılıktan fazla bir şeyi gerekli görmemektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acarindex.com

Kant neyi savunur?

Kant, Aydınlanma geleneğinin en önemli filozoflarından biri olarak kabul edilmektedir. Kendi felsefesi içerisinde ampirizm ile rasyonalizm'i birleştirmeye çalışmış, bilginin evrensel, zorunlu ve genel-geçer olabilmesi için, hem akla hem deneye (deneyime) dayanması gerektiğini vurgulamıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ethosfelsefe.com

Tanrı zorunlu varlık mıdır?

Varlığın zorunluluğu, öznenin ne olduğuyla ilişkili bir kavramdır. Örneğin bizler zorunlu varlıklar değiliz, fakat tanrı zorunlu varlık olmak zorundadır. Bizler olasılıklar denizinde yüzen ve gerçekleşmeye meyilli bazı durumları temsil ederiz. Tanrı ise bunlara ilineksel değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: evrimagaci.org

Descartesin varlık görüşü nedir?

Bir bilgi konusu olarak Tanrının varlığı ve O'nun mahiyeti, bu evrenin üzerinde aşkın bir varlıkla ilgili olduğu hâlde, insan, içinde bulunduğu fiziksel evrende Onun koyduğu yasaları bulabilir. Tanrı kavramı Descartes felsefesinin en girift noktalarından birini oluşturur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Kartezyen Zeka Nedir?

Kartezyen bilincin, akıl kavramını zekâya indirgenmesi bu anlayışın en önemli doğurgusudur. Aristoteles'ten Descartes'e değin tarihsel ve felsefi gelişmeler düşünüldüğünde, akıl ve zekâ bir üçgenin kenarlarına benzetilebilir. Akıl üçgenin geniş tabanını oluştururken, daralarak sivrilen kısım ise zekâdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Spinoza nın tanrısı ne diyor?

Spinoza için Tanrı doğadır, doğa da Tanrı'dır. Spinoza'nın tanrı inancı bir nevî panteizmdir. Aforoz edilmesinin ardından Spinoza, kendini son derece onurlu ve münzevî bir hayat sürmeye adadı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: salihogluefe.medium.com

Spinoza hangi dine mensup?

Spinoza'nın felsefesinin 18. yüzyılın sonlarına doğru Avrupalılara ilginç gelmesinin sebebi materyalizme, ateizme ve deizme bir alternatif sunmuş olmasıdır. Spinoza kimileri tarafından Klasik Panteist veya Panenteist olarak tanımlanırken, kimileri de onun Ateist olduğu kanısındadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ateizmdernegi.org.tr

Nietzsche ye göre ölüm nedir?

Spinoza ve Nietzsche'ye göre ölüm, insanın yaşamının sona ermesi demektir ve ölümden sonra insanı ödül veya ceza olarak başka bir yaşam beklememektedir. Dolayısıyla insanın ölümden korkması gereksizdir. İnsanın özgürlüğe kavuşmasının en önemli koşulu zihnini esir alan ölüm korkusundan kurtulmaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr
Önceki makale
Hasta çocuk kime ait?
Sonraki makale
Türk 5 leri kimdir kısaca?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT