Pet şişeler, plastik süt ve ayran kutuları, plastik torbalar, meşrubat şişeleri, şampuan, deterjan ve yumuşatıcı kapları geri dönüşüm için biriktirilebilir ancak strafor, beyaz köpük, motor yağı kutuları, boya kutuları, margarin kaplarıyla kirli ve yağlı kaplar bu çerçevede değerlendirilmiyor.
Cam, kâğıt, alüminyum, plastik ürünler, metaller, tekstil ve ahşap ürünleri, organik atıklar, piller ve elektronik atıklar, araç lastikleri ve kauçuk malzemeler, bitkisel yağlar ve motor yağları tekrar kullanılmak üzere geri dönüştürülebilir.
Geri dönüşebilen maddeler; kimyasal atıklar, cam, kağıt alüminyum, plastik, piller, motor yağı akümülatörler, beton, organik atıklar, elektronik atıklar, demir, tekstil, ahşap ve metal olarak özetlenebilir.
Etkili bir geri dönüşüm işlemi için kirli kağıt, mendil, tuvalet kağıdı, makyaj temizleme mendili, bebek bezi, kağıt havlu gibi atıkların geri dönüşüme atılmaması gerekir. İçerisinde plastik, yapıştırıcı gibi yabancı maddeler bulundurulan kağıtlar geri dönüşüm kutusuna atılmamalıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Maddeler, işlemler esnasında temel özellikleri değişmezse, neredeyse sınırsız olarak geri dönüştürülebilir. Ancak ürün, daha düşük kaliteli bir ürüne indirgenir veya miktarı azalırsa, geçirebileceği geri dönüşüm ne yazık ki sınırsız olmamaktadır.
Cam ürünler, kağıt ürünler, plastik ürünler, her türlü ambalaj ürünleri, alüminyum ürünler, atık pil ve aküler, motor yağı ve diğer yağlar, beton ürünleri, organik atıklar ve elektronik atıklar geri kazanım yolu ile değerlendirilmektedir.
Atık pillerden çinko, mangan, demir gibi metallerin kazanımı sağlanarak birçok sektörün hammadde ihtiyacını geri dönüşüm yoluyla sağlamaktadır. Çok kullanımlık, şarj edilebilen grupta bulunan uzun ömürlü pillerdir.
Ülkemizde bitkisel atık yağlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen çevre lisansına sahip tesisler tarafından geri dönüştürülebilmektedir. Bu sayede yalnızca biyodizel gibi yakıt olarak değil sabun ve kimya sanayiinde kullanılacak hammadde gibi şekillere dönüştürülebilmektedir.
Örneğin en çok dönüştürülebilen PET ve HDPE'nin %28-29 kadarı geri dönüştürülmektedir. Ama örneğin deodorant ve şampuan kutularında yaygın kullanılan polipropilenin %1-2 kadarı geri dönüştürülmektedir. PVC'nin sadece %3'ü geri dönüştürülmektedir.
Genellikle geri dönüştürülen ham maddeler cam, plastik ve kâğıttır. Ham maddeleri geri dönüştürmenin ise iki yolu vardır: Benzer Bir Amaç İçin Geri Dönüşüm: Bu geri dönüşüm biçimi, cam, kâğıt ve plastik gibi ham maddelerin bu malzemelerden yapılmış yeni ürünlere dönüştürülmesini içerir.
Gazete, dergi ve mecmualar, defterler, kitaplar, kataloglar, prospektüsler, kartonlar, formlar, bilgisayar kağıtları, sigara paketi kağıtları, plastik içermeyen bisküvi, sakız vb. kağıtları, not kağıtları, kağıt torbalar geri dönüşümü mümkün olan kağıtlardır.
Mendil, peçete, bebek bezi ve ıslak mendil atıkları
Kullanılan atıkların ise çöp depolama veya yakma tesislerine gönderilmesi gerekmektedir. Islak mendiller ve çocuk bezleri ise yapısı gereği hiçbir şekilde geri dönüşememektedir.
Bertarafı için ürün tamamen tüketilip, ambalajı geri dönüşüm kutusuna atılabilir. Ürün tamamen tüketilmemişse, kendi ambalajında saklanmalı ve belediyenin evsel tehlikeli atıkların yönetimi çalışması kapsamında toplanması ve bertaraf/geri kazanım tesislerine gönderilmesi sağlanmalıdır.
Geri dönüştürülebilir yapısıyla çevre dostu bir üründür. •Sünger çabuk kuruyarak bakterilerin oluşmasını azaltmaya yardımcı olur.
Tekstil ve konfeksiyon imalatı sırasında oluşan kırpıntı elyaf ve parça atıklar da geri dönüştürülebilir malzemeler arasında yer alır. Tüketiciler nezdinde ömrünü tamamlayan kullanılmış kıyafetlerin ve ev tekstil ürünlerinin de dönüştürülmesi mümkündür.
Çelik (demir esaslı metal) ve alüminyumun ( demir dışı metal) metaller arasında geri dönüşüm ve geri kazanım piyasasında çok büyük paya sahip malzemelerdir.
PET şişeler değerli bir kaynaktır. Uygun geri dönüşüm kutusuna doğru şekilde atılmalıdır. Aslında, geri dönüştürülmüş PET (R-PET), yeni şişeler, tekstil ürünleri ve diğer plastik parçalar da dahil olmak üzere birçok yeni ürün üretmek için kullanılabilmektedir.
Metal atıklar da doğada en kolay dönüşen malzemeler arasında yer alır. Alüminyum, demir ve çelik gibi metallerin geri dönüştürülmesiyle enerji tasarrufu sağlanırken aynı zamanda doğal kaynakların tükenmesinin önüne geçilir.
Kimyasal geri dönüşüm, geri dönüştürülmesi zor ya da mekanik olarak geri dönüştürülmesi ekonomik açıdan zararlı plastikler için kullanılan, yeni gelişmekte olan bir teknoloji. Kimyasal geri dönüşümde üç farklı yöntem kullanılır. Bunlar saflaştırma, depolimerizasyon ve ham madde geri dönüşüm yöntemleridir.
Atık: Kullanılmış ve artık kullanılmak istenmeyen, yaşanılan ortamdan uzaklaştırılması gereken maddelere atık denir. Atıkların bir kısmı geri dönüştürülebilirken bir kısmı dönüştürülemez. Tekrar Kullanım: Atık maddeler arasında hiçbir işleme maruz kalmadan tekrar kullanılabilecek maddeler bulunabilir.
Çiğnenmiş sakızlar, çiğnenmiş sakızların geri dönüştürülmesinden elde edilen plastik kutularda toplanıyor.Geri dönüşüm tesisinde, geri dönüşüme girmiş plastiklerle yeniden işleniyor. Daha sonra elde edilen bu maddeye, şekiller verilerek yeni ürünler elde ediliyor.
#10 Strafor (polistiren) ambalajlar
Kırılacak eşyaları koruma amaçlı kullanılan köpüklerde ve tek kullanımlık tabak-bardaklarda sıklıkla karşımıza çıkan strafor ambalajlar kağıt ya da plastik geri dönüşüm kutularına atılmamalı, ayrı olarak toplanmalı ve geri dönüştürülmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri