Dengesiz ilişki şekli iki grupta incelenir: idealleştirme ve devalüasyon. Herhangi birine aşırı yakınlık duymaları (idealleştirme) olarak adlandırılırken; herhangi birine karşı aşırı nefret duyma (devalüasyon) olarak adlandırılır.
Bastırma (represyon ve supresyon): Tehlike arz eden dürtüleri durdurup, onları bilinçdışına bastırmak en temel savunma düzeneğidir. Bilince gelen dürtünün geri gönderilmesi, dürtünün bilinçdışında tutulması ve reel olarak yaşanan travmanın bilinçdışına gömülmesi bastırma mekanizması ile yapılır.
Dürtüsel davranışlarda sorun yaşayabilir. Korunmasız cinsel ilişkiye girme, madde bağımlılığı, aşırı harcama yapma, dikkatsiz araç kullanma, aşırı yemek yeme gibi tehlikeli davranışlarda bulunabilir. Kendilerine fiziksel olarak zarar verecek eylemlerde bulunabilir; tekrarlayan intihar teşebbüslerinde bulunabilir.
Benlik duygusunda olumsuz değişimler, tekrarlayan intihar düşünceleri veya teşebbüsü, şüphecilik, kontrolsüz öfke ve saldırganlık, duygularda ani değişimler, boşlukta hissetme, güven sorunu, mantıksız para harcama, aşırı hızlı araba kullanma gibi dürtüsel hareketler borderline kişilik bozukluğu belirtileri arasında ...
Borderline kişilik bozukluğu olan kişilerin tedavi olmaması, yakın ilişkileriyle ilgili önemli sorunlar yaşamalarına yol açar. Düzenli bir ilişki yürütmeleri çok zor olur. İş hayatındaki başarıları da sürekli değişkenlik gösterir. Alkol ve madde bağımlılığı söz konusu olabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Ancak en büyük cezbedici unsur borderline' ın bir konteyner olma potansiyelidir. Borderline' ın bu potansiyeli sayesinde narsisist, kötü duygusunu yükleyebilecektir. Çünkü normal bir birey o yükü kaldıramaz. O yüzden borderline ve narsisistler birbirlerini hemen çekerler.
Semptomları arasında bozulmuş sosyal ilişkiler, dürtüsellilk, güvensizlik, duygusal dengesizlik ve değersizlik bulunan borderline kişilik bozukluğu belirtileri şöyle sıralanabilir: Terk edilme korkusuna bağlı aşırı önlem almaya yönelme. Öz kimlikte hızlı değişimler. Paranoyaya kapılıp, gerçeklikten kopma.
Ayrılık durumlarında yoğun öfke yaşarlar ve bunu karşılarındaki kişiye belirgin bir şekilde gösterirler, sonrasında bundan dolayı yoğun pişmanlık ve suçluluk duyarlar, kendilerini aşağılık ve değersiz olarak görmeye başlarlar.
Borderline kişilik bozukluğu; bireyin düşünme bir olayı anlama şeklinde, karşı tarafa karşı olan hislerinde ve ikili iletişiminde sorunlara neden olan bir ruhsal hastalıktır. Hastalığı adlandıran 'borderline' sözcüğü 'sınırda, belirsiz' anlamına gelir.
Özellikle Diyalektik Davranışçı Terapi, Borderline bireylerin tedavisinde en etkili terapi yöntemi olarak görülmektedir. İlaçlar ise belirtilerin etkilerini azaltmak ve ortaya çıkabilecek bir bozukluğu (bipolar bozukluk gibi) tedavi etmek için reçete edilir. Psikoterapi ile birlikte ilaç kullanımı etkili olmaktadır.
Borderline kişilik bozukluğu esas olarak psikoterapi kullanılarak tedavi edilir. Bazı vakalarda psikoterapinin yanı sıra ilaç kullanımı da mümkündür. Bireyin ya da çevresindekilerin güvenliğinin risk altında olduğu durumlarda doktor bireyi hastaneye yatmayı da önerebilir.
Çevresel, sosyal ve kültürel faktörler de hastalığın oluşumunda rol oynuyor olabilir. Borderline hastalığı olan kişiler; çocukluk dönemlerinde taciz, terk edilme gibi travmalar yaşadığını aktarmıştır. Ruhsal hastalıklar genel olarak pek çok faktöre bağlı olarak gelişir.
Duygusal çalkantılar içindedirler. Bazen mutlu ama çoğunlukla da aşırı mutsuz hissederler.
1. klasik psikoanalitik kurama göre pozitif ve negatif yönleri olan varlıklar (entity) kişinin bilincine bütünleşik olarak kabul edilemeyebilirler. Bu durumda bir SAVUNMA MEKANİZMASI olarak ayrışık ego (splitting of the ego) oluşturulur.
Basit hatırlama zaten bildiğimiz olayların yeniden aklımıza gelmesi olarak tanımlanırken, regresyon normalde kişinin hatırlamadığı olayların çağrışım ve telkin yoluyla ortaya çıkarılmasıdır.
Beklenti Oluşturma (Antisipasyon): Bireyin stres yaratan durumlara uyum sağlaması için beklenti oluşturur. Bireyin durumları gerçekçi bir şekilde değerlendirmesidir.
Eskiden şizofreninin “sınır”ı olduğu düşünülürken, şimdi daha çok depresyon gibi duygulanım bozukluklarıyla veya Dikkat Eksikliği/ Hiperaktivite Bozukluğu gibi dürtü kontrol bozukluklarıyla ilişkili olduğu düşünülmektedir. BKB görülen kişiler, duygularını düzenlemede ve dürtülerini kontrol etmede zorlanırlar.
Biyolojik faktörler arasında genetik yatkınlık, hormon dengesi bozuklukları, beyindeki kimyasal dengesizlikler gibi etkenler sayılabilir. Hastalığı olan yakın bir aile üyesi (ebeveyn veya kardeş gibi) olan kişilerde borderline kişilik bozukluğu geliştirme riski daha yüksek olabilir.
Bipolar bozukluk, yüksek duygu durum ve düşük duygu durum arasında geçişlerin olduğu bir rahatsızlıktır. Borderline kişilik yapısı ise istikrarsız duygusal durumlar, ilişkiler ve benlik algısındaki değişimler gibi belirtilere sahip sürekli bir kişilik yapısıdır.
Sınırda kişilik bozukluğu tamamen iyileşen bir hastalık değildir. Ancak uygun psikoterapilerle hastalık kontrol altına alınabilir.
Yalan söylemek tek bir tip kişiliğin özelliği değildir. Antisosyal, histrionik, narsisistik, borderline ve kompulsif kişilik bozukluklarına sıklıkla eşlik eder.
Borderline kişilik bozukluğu özelliklerinin başında, kişilerin aniden sinirlenip agresifleşmesi, kısa bir süre sonra yine aniden sakinleşip durgunlaşması gibi çok hızlı duygusal geçişler gelebilir. Bu kişiler, birisine bağırıp kötü konuştuktan kısa bir süre sonra bundan pişmanlık duyabilir.
Bunun nedeni borderline kişilik bozukluğunun ilk tanımlandığı dönemde; nevroz ve psikoz olarak adlandırılan iki psikiyatrik durum arasında sınır olarak kabul edilmesidir. Borderline kişilik bozukluğu genellikle ergenlik (adolesan) ve genç erişkinlik döneminde ortaya çıkar.
Bu, kişinin günlük yaşamla başa çıkma yeteneğini etkileyerek, arkadaşlarıyla ve ailesiyle dürtüsel eylemlere ve ilişki sorunlarına neden olabilir. Sınırda kişilik bozukluğu, kendine zarar verme ve intihar girişimleri ile ilişkili ciddi bir durumdur. Sınırda kişilik bozukluğu olan her on kişiden biri intihar eder.
Zamanla iyiye gider, genellikle 30 yaşından sonra, ve bazı durumlarda 40 yaşından itibaren kesin bir gerileme gözlenir. Nüfusun yaklaşık %1.6'sında görülür. Bazı kaynaklar bunun %6'ya kadar çıktığını gösterir. Hastalık teşhisi koyulan kişilerin %8 ila %10'u intihardan ölür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri