İhracatın Artar: Devalüasyon, ülke ihracatını daha rekabetçi hale getirir. Daha düşük para birimi değeri, ülkenin ihracat edilebilecek mallarının diğer ülkelere göre daha ucuz olmasını sağlar. İthalat Pahalı Hale Gelir: Devalüasyon sonucunda ithalat maliyetleri artış gösterir.
Kurlarda ani düşüşe neden olan devalüasyon, piyasalarda şok etkisi yaratır. Bunun sonucunda ekonomik daralma veya durgunluğa neden olur. Genel olarak ithal malları satın alma gücü azalırken, enflasyonu yükseltir. İhraç edilen malların fiyatı ise döviz cinsinden azalır.
Türkiye'de devalüasyon ne zaman oldu sorusunun cevabına şu şekilde cevap verilebilir: 1923'ten 24 Ocak 1980 kararlarına kadar sabit döviz kuru rejimi, 1980 - 2001 yılları arasında da müdahaleli kur rejimi uygulandı.
Devalüasyon yapmanın en temel sebeplerinden bir tanesi ülkenin ticaret açığını dengelemek için parasının değerini düşürmesidir. Devalüasyon, para biriminin değerinin düşürülmesi ile ihracatın daha ucuza gelmesi ve küresel ticaret rekabetinde daha avantajlı hale gelmesini sağlamaktır.
Fiyat devaluasyon oncesine göre daha yüksek olur ancak yükselme devaluasyon oranının altında olur yani reel değeri (döviz cinsinden değer) aracın düşmüş olur. Bu dengelenme süresi uzadıkça cari açığın artması ve enflasyonun aşırı yükselmesi nedeniyle fiyatlar tekrar artış eğilimine girer.
İlgili 42 soru bulundu
Türkiye'de devalüasyon, Türkiye ekonomi tarihinde çok sayıda gerçekleştirilen ve cari dengeyi sağlayabilmek amacıyla yapılan ekonomik müdahalelerden biridir. Devalüasyon yoluyla ülkenin dış satın alma gücü düşürülerek diğer ülke dövizleri karşısında Türk lirasına değer kaybettirilmiştir.
Devalüasyon yapmanın en temel sebeplerinden bir tanesi ülkenin ticaret açığını dengelemek için parasının değerini düşürmesidir. Devalüasyon, para biriminin değerinin düşürülmesi ile ihracatın daha ucuza gelmesi ve küresel ticaret rekabetinde daha avantajlı hale gelmesini sağlamaktır.
Ancak 52 milyon dolarlık hacmi olan borsa para çekmekte yetersiz kaldı. Bankalar yüksek devalüasyon olacağını beklentisiyle hareket edince piyasaya sürülen döviz, fiyatı düşürmedi aksine arttırdı. Dolar, birkaç ay içinde 8 bin liradan 42 bin liraya fırladı, 38 bin lirada tutundu.
Bir para biriminin değeri, o ülkenin ekonomik performansı, para arzı, faiz oranları, enflasyon oranı ve dış ticaret dengesi gibi faktörlere bağlıdır. Bu faktörler, para biriminin değerinin yükseleceği veya düşeceği konusunda etkili olabilir.
Enflasyon Yükselir: Devalüasyon sonucunda ithal ürün fiyatları yükseleceği için enflasyonist baskı oluşabilir. Yerli üreticiler de artan maliyetler sebebiyle fiyatları yükseltmeye başlar ve enflasyon oluşur. Borç Yükü Değişikliği: Bir ülkenin döviz cinsinden dış borcu varsa, borç yükü artar.
(Kasım 2002-Ağustos 2022)
Bu dönemde Dolar kuru 1,36 TL idi. AK Parti'ye kapatma davası açıldığında ise Dolar kuru 1,24 iken enflasyon yüzde 9,2 idi. 2008 küresel ekonomik krizi Türkiye'yi “teğet geçerken” Dolar kuru ve enflasyon mevcut seviyelerini korudu.
2008 krizi ve dolar kuru
Kriz öncesi dolar kuru, 1,20 düzeylerinde seyrediyor ve '1 dolar 1 TL olur mu' tartışmaları yapılıyordu. Kriz sırasında kur, 1,7 seviyesinin üzerine çıkarak rekor kırdı.
Seçimden sonra dolar fırlamaz -Herhangi bir şekilde hakikaten seçimden sonra dolarda bir sıçrama felan beklemiyorum. Bu tür söylentiler insanları 'biraz dolar alayımda bir kenara koyayım' şeklinde bir endişe ile hafif hafif dolarda yukarı doğru bir artış yaratıyor.
Devalüasyon olabilmesi için sabit kur rejiminin uygulandığı bir ülkede hükümetin kararıyla ulusal para biriminin değerinin çıpalandığı temel para birimine karşı belirli bir yüzde oranında düşürülmesi gerekir.
21/02/2001Sabit kurdan dalgalı kura geçiş
Merkez Bankası tarafından karar öncesinde 684 bin TL'ye çıpalanan dolar kuru, dalgalı kura geçilmesinin ardından, siyasi krizin de etkisiyle 1,2 milyon TL'ye yükseldi.
Revalüasyon, kelime anlamı olarak "değerini yükseltmek", iktisadi olarak da; ülke parasının yabancı paralar karşısında değerini yükseltmek anlamındadır. Devalüasyon kavramının zıttıdır.
İkinci olarak, para basmak piyasaya daha çok para enjekte etmek demektir. Piyasada para bol olduğundaysa, paranın değeri düşer. Para, piyasadaki bolluğu nedeniyle değerini kaybettiğinde, bir ürünün edilinebilmesi için o para biriminden daha fazla miktarda harcanması gerekir. Yani enflasyon ortaya çıkar.
2023 yılı itibarıyla Kuveyt Dinarı, dünyanın en yüksek değeri olan para birimidir. Kuveyt dinarı, Kuveyt'te kullanılan para birimidir. Kuveyt Merkez Bankası tarafından dağıtılır. Dinarın alt birimi filstir ve 1 dinar, 1.000 tane filse bölünür.
TÜRK LİRASIYLA TATİL YAPMAK İÇİN BÜYÜK FIRSAT
Fakat bazı ülkeler var ki hem Türk Lirası değerli hem de vize istemiyor. plumemag'da yer alan bir içerikte TL'nin değerli olduğu ülkeler arasında Sırbistan, Arjantin, Filipinler, Moldova, Tayland, Rusya, Çek Cumhuriyeti, Hindistan, Laos, Vietnam ve Endonezya yer alıyor.
2000 yılı ortalama dolar kuru 623.446 lira olarak gerçekleşti. 1999 yılına göre artış oranı ise yüzde 49.2'yi buldu. Ancak 2000 yılı için esas kur hedefi, 1 dolar ve 0.77 eurodan oluşan döviz sepeti bazında belirlenmişti.
Dış ticaret fazlası veren, istikrarlı ekonomik yapı nedeniyle yabancı yatırımları çeken, nispeten yüksek faiz getirisi garanti eden, kârlı reel yatırım potansiyeli taşıyan ülkelerin paralarına olan talep artar, paralarının değeri yükselir.
Devalüasyon (devaluation) ekonomi noktasında cari açık veren ülkenin, diğer para birimleri karşısında kendi para biriminin diğer ülke paralarına karşı değerini kaybettirmesi olarak açıklanır.
R. F. Kahn'a göre, devalüasyon tediye muvazenesini, ihracatı artır- mak ve ithalâtı azaltmak suretiyle değil, fakat ihracatı artırmak ve dola- yısiyle daha fazla ithalât yapmak, ve kambiyo manilerini kaldırma- ya hizmet etmek suretiyle, düzeltir (20).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri