Kütüphaneci, üniversitelerin bilgi ve belge yönetimi bölümünden mezun olup kütüphanelerde çalışan personellerdir. "Bilgi uzmanı", "bilgi profesyoneli", "kütüphane personeli", "kütüphane uzmanı", "kütüphane öğretmeni" ve "bilgi yöneticisi" gibi unvanlarla da adlandırılır.
Kütüphane personeli olmak isteyenler üniversitelerin Fen Edebiyat Fakülteleri bünyesinde bulunan Bilgi ve Belge Yönetimi veya Dokümantasyon ve Enformasyon bölümlerinde eğitim alabilirler.
Kültür Bakanlığı personel alımı başvuru sayfası açıldı! Lise mezunu olmak yeterli.
Kütüphane Personeli Ne Kadar Maaş Alır? Kütüphane Personeli olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Kütüphane Personeli maaşı 2023 verilerine göre ortalama 16.400 TL civarındadır.
Üniversitelere Lisans mezunu adaylar arasından Kütüphaneci alımı yapılıyor. Adayların genel ve özel şartları taşımaları durumunda başvuru yapabilecekler.
İlgili 23 soru bulundu
Yükseköğretim kurumlarının lisans düzeyinde eğitim veren; bilgi ve belge yönetimi, kütüphanecilik, arşivcilik, dokümantasyon ve enformasyon programlarının herhangi birinden ya da bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen yurt dışındaki öğretim kurumlarından mezun olmaları gerekmektedir.
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ
Metin yazarlığı ve editörlük yapabilirler. Ayrıca özel alanlarda (kütüphane, arşiv, müze vb.) araştırmacı sıfatıyla memur olabilecekleri gibi formasyonlarını tamamladıkları takdirde öğretmenlik de yapabilmektedirler.
Kütüphaneci, üniversitelerin bilgi ve belge yönetimi bölümünden mezun olup kütüphanelerde çalışan personellerdir. "Bilgi uzmanı", "bilgi profesyoneli", "kütüphane personeli", "kütüphane uzmanı", "kütüphane öğretmeni" ve "bilgi yöneticisi" gibi unvanlarla da adlandırılır.
Kütüphaneye yeni gelen kitapların konu, yazar adı ve kitabın adını belirtmek suretiyle ilgililere duyurur. Dergi, abone işlerini yaptırır, düzenli gelmelerini takip eder. Kitapların bakım ve onarımları ile ciltleme işlemlerini sağlayıcı tedbirleri alır. Kütüphanenin genel düzen ve temizliğini sağlar.
Çalışma saatleri ise 24 saat açık kütüphanelerde vardiyalı olmak üzere değişmektedir. Fakat devlet memuru sayıldıklarından dolayı 09.00 ile 17.00 arası mesai yapmaktadırlar.
5393 sayılı Belediye Kanununun 49. maddesinde düz lise mezunları teknik personel sayılmamaktadır. Bu yüzden düz lise mezunları belediyelerde sözleşmeli memur olarak çalışamamaktadır. Fakat teknik lise mezunları teknik personel sayıldıkları için belediyelerde sözleşmeli memur olarak çalışabilmektedirler.
b) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 2018 yılında yapılan, Kamu Personeli Seçme Sınavının KPSS (B) Grubu; Kütüphaneci, Arkeolog, Müze Araştırmacısı, Mühendis, Mimar, Şehir Plancısı için KPSSP3, Tekniker için KPSSP93, puan türünden asgari 70 ve daha yukarı puan almak kaydıyla, müracaat edenlerin en ...
EA Puan türündededir. 4 Yıllıktır. Tercih Listeni Oluşturmak için Tercih Robotuna Kayıt Ol!
Bölüm, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Aynı bölüm bulunduğu fakülte itibariyle bazı değişimler gösterebilir. Fen Edebiyat, Edebiyat, Dil ve Coğrafya, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi kapsamında Eşit Ağırlık türünden alınan puana göre tercih edilebilir.
Buna göre, 2002/2003 öğretim yılından başlayarak Kütüphanecilik, Arşivcilik, Dokümantasyon ve Enformasyon Anabilim Dalları birleştirilerek, Kütüphanecilik Bölümü yeni bir programla "Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü" adı altında eğitim- öğretim etkinliklerine başlamıştır.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI - Lise veya dengi okul mezunu olmak, - Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) “Kütüphanecilik” lisans programı için yeterli “Sözel (SÖZ)” puanı almak, - Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda “Kütüphanecilik” lisans programı ile ilgili en az bir yükseköğretim ...
Kütüphane Müdürü olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Kütüphane Müdürü maaşı 2023 verilerine göre ortalama 25.500 TL civarındadır.
Tarih Bölümü mezunları; özel alanlarda (kütüphane, arşiv, müze, vb.) araştırmacı sıfatıyla memur olabilecekleri gibi, formasyonlarını tamamladıkları takdirde öğretmenlik de yapabilmektedirler.
"(21) 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin kurumlara ait bölümlerinde yer alan Folklor Araştırmacısı, Müze Araştırmacısı, Kütüphaneci, Arşivci, Kitap Patologu ve Sosyolog unvanlı kadroların sınıfı Teknik Hizmetler Sınıfı olarak değiştirilmiştir."
Kütüphanecilik mesleğini ortaya çıkaran kişi olarak kabul edilen kişi, MÖ 3. yüzyılda yaşamış olan ve “Kütüphaneci” lakabıyla tanınan Antik Yunan bilgini Callimachus'tur. Callimachus, Mısır'daki Büyük İskender Kütüphanesi'ndeki başkütüphaneci olarak görev yapmıştır.
Doktora çalışmasını başarı ile tamamlayarak Doktor unvanını alanlar uzmanlık sınavına alınmaksızın doğrudan uzmanlığa atanabilirler. Madde 11 - BAŞUZMANLIK: Uzman unvanını alanlar, 5 yıl fiilen uzman olarak Kütüphanecilik dalında çalıştıktan sonra Başuzmanlık değerlendirmesine girmeye hak kazanırlar.
Türk Dili ve Edebiyatı 4 yıllık lisans bölümünde temel amaç, Türk edebiyatının geçmişini ve bugününü benimseyip tarihine hakim olup diğer ülkelerin edebiyatları ile karşılaştırma yapacak yetkin bireylerin yetiştirmektir. Bu bölümden mezun olanlara “Türk Filologu” ya da “Türkolog” unvanı verilir.
Türk Dili ve Edebiyatı mezunları, öğretmenlik, yazarlık, çevirmenlik, editörlük, araştırmacılık, akademisyenlik ve diğer alanlarda çalışabilirler.Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri, ortaokul, lise ve üniversitelerde Türk dili, edebiyatı ve dilbilgisi dersleri verirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri