Madde 56 – (Değişik: 23/1/2008-5728/282 md.) Muhtarlıkça veya mülkî amirce yapılan tebliğe rağmen çocuğunu okula göndermeyen veli veya vasiye okul idaresince tespit edilen çocuğun okula devam etmediği beher gün için onbeş Türk Lirası idarî para cezası verilir.
Kaymakamlıkça yapılan tebliğe rağmen çocuğunu okula göndermeyen veliye çocuğun okula devam etmediği her gün için 15 TL idarî para cezası verilir. Bu para cezasına rağmen çocuğunu okula göndermeyen veya göndermeme sebeplerini okul idaresine bildirmeyen çocuğun velisine 500 TL idarî para cezası verilir.
Yapılan tebliğde okulca kabul edilecek geçerli sebepler dışında çocuğun okula gönderilmemesi hâlinde idarî para cezasıyla cezalandırılacağı bildirilir. Madde 56 - Yapılan tebliğe rağmen çocuğunu okula göndermeyen veliye, çocuğun okula devam etmediği beher gün için on beş Türk Lirası idarî para cezası verilir.
Son on beş (15) eğitim günü içinde iki kez yarım gün özürsüz devamsızlık yapılmasına Gün İçi Devamsızlık adı verilir.
(3) İlköğretim kurumlarında öğrencilerin okula devamları zorunludur.
İlgili 41 soru bulundu
Bu sene 4. sınıfı tamamlayan ilköğretim öğrencileri ortaokul 1. sınıf öğrencisi olarak, 8. sınıfı tamamlayan öğrenciler ise zorunlu eğitim kapsamında 9. sınıfa (liseye) başlamak zorundadır.
İşte, yayımlanan o değişiklik; Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılır ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilir.
Devamsızlık yapan öğrenciler, ders öğretmeni tarafından yoklama fişine, ilgili müdür yardımcısı tarafından da e-Okul sistemine işlenir. Günlük toplam ders saatinin 2/3 ü ve daha fazlasına gelmeyenlerin devamsızlığı bir gün, diğer devamsızlıklar ise yarım gün sayılır.
İlkokulda Milli Eğitim Bakanlığı devamsızlık konusunda bir gün sınırı koymamıştır.
İlköğretim Kurumları Yönetmeliğine göre 1, 2, 3 ve 4. sınıflarda sınıfta kalma olmayacak. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan son açıklamada 4. sınıflar için "seçmeli dersler dâhil bütün derslerden sadece bir sınav notu karneye yansıtılacak. Sınavlar okul ortamında ve yüz yüze yapılacaktır." ifadesi kullanıldı.
b) Okul müdürlükleri, yaşça kayıt hakkını elde eden çocuklardan 66, 67 ve 68 aylık olanları velisinin vereceği dilekçe; 69, 70 ve 71 aylık olanları ise ilkokula başlamaya hazır olmadıklarını belgeleyen sağlık raporu ile okul öncesi eğitime yönlendirebilir veya kayıtlarını bir yıl erteleyebilir.
Yeni yönetmeliğe göre, ilkokul için Milli Eğitim Bakanlığı devamsızlık konusunda bir gün sınırı koymamıştır. Tabi ki bu öğrencinin devamsızlık hakkı sınırsız olduğu anlamına gelmez. Yani 1.sınıfta, 2.sınıfta, 3.sınıfta, 4.sınıfta devamsızlık hakkı için belli bir gün sayısı yoktur.
Öğrencinin velisinin yanı sıra mülki amirler, ilköğretim müfettişleri ve zabıta teşkilatı da çocuğun mecburi ilköğretim kurumuna devamını sağlamakla yükümlü. Tüm uyarılara rağmen çocuğunu okula göndermeyen veliye, çocuğun okula gitmediği her gün için 15 TL para cezası veriliyor.
Aynı yasalarda, çocuğunu okula göndermeyen aileye her gün için 15 lira para cezası verilmesi, 500 lira idari para cezası uygulanması yer alıyor. Ayrıca TCK'ya göre aile hukukundan doğan bakım, eğitim desteğini yerine getirmeyen ailelere bir yıla kadar hapis cezası da verilebiliyor.
Bu para cezasına rağmen çocuğunu okula göndermeyen veya göndermeme sebeplerini okul idaresine bildirmeyen çocuğun veli veya vasisine beş yüz Türk Lirası idarî para cezası verilir” kapsamında idari para cezasıyla cezalandırılacağı konusunda uyarılmalı.
Liselerde devamsızlık sildirme, velilerin dilekçe vermesiyle mümkündür. Ancak okul yönetimi, tüm süreç boyunca inisiyatif kullanmakta yetkilidir.
Özürsüz devamsızlık 5 günü geçerse belge alamazsın. Özürlü devamsızlıktan bişey olmaz.
Liselerde ders ortalaması 50 olan ve 3 dersten başarısız olan öğrenciler sorumlu olarak sınıfı geçecek. 4 ders ve üzeri zayıfı olan öğrenciler sınıf tekrarı yapacak. Bu uygulama, 2023- 2024 eğitim öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulanacak.
2023-2024 eğitim ve öğretim yılı için oluşturulan ve Resmi Gazete'de yayımlanan yeni eğitim yönetmeliğine göre, ortaokul ve liselerde devamsızlık süresi özürsüz olarak 10 günü, özürlü olarak 20 günü toplamda ise 30 gün olarak belirlendi.
Sonuç olarak; belge almak için 5 gün özürsüz devamsızlık yapmama şartı 08 Eylül 2023'de kaldırılmıştır.
2023-2024 eğitim öğretim yılında toplam devamsızlık süresi 10 gün olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla birinci ve ikinci dönem toplam on gün olduğundan ikinci dönem devamsızlığı silinmez. Örneğin İlk dönem 5 (beş) gün ikinci dönem ise altı (6) gün devamsızlık yapan öğrenci devamsızlık sınırını aşmış olur.
Türk eğitim sistemi 12 yıllık zorunlu kademeli eğitim olarak üç kademeye ayrılmıştır. Birinci kademe dört yıl süreli ilkokul (1. 2. 3. ve 4. sınıf), ikinci kademe dört yıl süreli ortaokul (5. 6. 7. ve 8. sınıf) ve üçüncü kademe dört yıl süreli lise (9. 10. 11. ve 12. sınıf) olarak düzenlenmiştir.
Hayır, devamsızlık silme diye bir şey yok. Ancak özürsüz devamsızlıklar özürlü devamsızlığa geçirilir.
Okulların kapanmasına kısa bir zaman kala öğrenciler, sınıf geçme ve sınıf tekrarıyla ilgili yönetmelik bilgisini araştırıyor. İlkokulda sınıf tekrarı bulunmuyor. Ortaokul ve lise öğrencilerinin sınıf tekrarına kalıp kalmadığına devamsızlık ile yıl sonu ortalamasına göre karar veriliyor.
Devamsızlık süresi özürsüz (raporsuz) olarak 10 gün, özürlü (raporlu) olarak 20 gün olmak üzere toplamda 30 gündür. Ancak aşağıda sayacağımız bazı özel durumlarda bu süre 60 güne kadar uzayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri