Deve güreşlerinde güreşemeyecek duruma gelen ve yaşı geçen develer, sucuk yapımı için kesiliyor. Kesilen develerin etinden yapılan sucuklar, kilogramı 100 liradan Türkiye'nin 81 iline gönderiliyor.
Deve sucuğu üretiminde yalnızca devenin etlik bölümleri ve çene kasları (massater) kullanılır. Sucuk üretiminde gerekli olan yağ ihtiyacı sığır iç yağı ile karşılanır.
deve güreşi sırasında bolca tüketilen, yetmeyince bol bol stok yapılan üründür. leziz bir ege kültürü örneğidir. kangallarının boyutu normal sucuktan küçüktür. bıdık bıdık yumrulardır kendileri. tostun arasına katılır, afiyetle yenir.
İncirliova Deve Sucuğu, deve karkas etinden üretilir. Deve karkas etinin; çeşitli işlem süreçlerinden geçirilip tuz, sarımsak, baharat vb. katkı maddeleri ile karıştırılarak olgunlaşma işlemine tabi tutulmasından sonra doğal sığır veya dana bağırsağından üretilmiş kılıflara doldurulması şeklinde üretilir.
SUCUK YAPIMI
Sucuk yapımında sığır, manda, koyun ve keçi gibi hayvanların etleri veya bu etlerin belli oranlardaki karışımları kullanılır.
İlgili 26 soru bulundu
Sucukta etin her tarafını kullanmak mümkündür ancak bonfile gibi oldukça değerli kısımları burada harcamayın. Tavsiyem sığırın döş etinin kullanılmasıdır. Sucuk harcında yağ belirli bir oranda olmalı ama, eğer isterseniz yağı biraz daha fazla kullanabilirsiniz.
20 gram tuz, 20 gram kimyon, 20 gram toz kırmızı biber, 10 gram karabiber, 10 gram yenibahar, 1 baş dövülmüş sarımsaktan bir kilo kıyma için yeterlidir. Bu karışıma sucuk baharatı da denilir.
Türkiye'de deve eti en çok Aydın'da bulunur. Hafif mayhoş bir tada sahiptir. Deve eti, dana etinden daha serttir. Deve eti kıymasından köfte yapıldığında oldukça lezzetli bir sonuç alınır.
Deve sucuğu, Türk mutfağına ait bir et ürünüdür. Deve eti, baharatlar ve tuzla harmanlanarak hazırlanan bir çeşit sucuktur. Genellikle uzun ve ince şekilde kesilir ve kuru bir yapıya sahiptir. Deve sucuğu, Türkiye'nin bazı bölgelerinde özellikle kahvaltıda veya atıştırmalık olarak tüketilir.
İncirliova'da deve sucuğu yüzyıllardır yapılıyor ve yapılmaya devam ediyor.
Devenin boyunun uzun olması yemek borusunun ön ayaklarına yakın bir bölümde olmasına neden olmuştur. Bu nedenle deve kesilirken boğazından kesilmez bunun yerine ön ayakları ile boğazının birleştiği yerden kesilir.
Hafif mayhoş bir tadı vardır. Dana sucuğundan farklıdır. Endüstriyel işlemlerden geçmez. Aydın ve çevresinde yaygındır.
Sığır etine göre daha koyu renktedir. Etin kırmızı rengi 100 gramında 22-30 mg demir içermesiyle açıklanabilir.
Eğer pişirdiğiniz zaman tavanın içinde yarım kilo kadar yağ bulunuyorsa; sucuğun kalitesiz olduğunu anlayabilirsiniz. Yağ miktarının et miktarına oranla çok daha az olması gerekmektedir. Eti dilimlere ayırdığınızda, kenarı ile orta kısmı aynı renkte olmalıdır. Eğer farklı renktelerse; etiniz kalitesizdir.
Tavşan etinden hemen hemen her çeşit yemek yapılabilmektedir. Ayrıca bu et sucuk, salam ve sosis yapımında da kullanılabilir.
Sucuk, ülkemizde sığır eti, manda eti, sığır yağı, koyun kuyruk yağı, tuz, şeker, nitrat/nitrit ve çeşitli baharatların karışımı ile üretilen, popüler fermente bir et ürünüdür (Aksu ve Kaya 2004).
Kasap sucuk ürünü ısıl işlem görerek üretilen fabrikasyon sucukları gibi değildir. Tam kıvamında yağ oranı ile midenizi rahatsız etmez. Et oranı daha yoğundur. %50 dana eti ve %50 kuzu eti tercih edilerek üretilen kasap sucuk içerisinde sadece kuzu yağı kullanılmaktadır.
Hem tat hem sertlik olarak en çok beğenilen ve tercih edilen sucuklar sığır etinden üretilse de manda, dana, koyun ve tavuk etlerinden yapılmış sucuklar da bulunmaktadır. Sucukta hayvansal yağ dışında hiçbir yağ kullanılmamakta, kullanılan hayvansal yağ da %90 oranında koyun kuyruğundan seçilmektedir.
Lukanka, yassı silindirik bir şekle sahip, yarı sertleştirilmiş, sucuk benzeri bir sosistir. İç kısım kırmızı-kahverengi renktedir. Küçük et parçaları ve yağın karışımı lukanka'ya grenli bir yapı verir. Geleneksel olarak lukanka domuz eti, dana eti ve baharatlar (karabiber, kimyon, mercimek otu) ve tuz ile yapılır.
Etlerinin yenmesinin helâl olduğu hususunda görüş birliği bulunan hayvanlar şunlardır: a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar, b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi yabani hayvanlar, c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar.
Deve etleri hiçbir endüstriyel ve kimyasal işlemlere maruz kalmadan siz değerli müşterilerimize gönderiliyor. Türkiye'de deve eti en çok Aydın'da bulunur.
Deve fiyatları 10 bin ile 20 bin arasında değişiyor. Fiyatlar devenin kilosuna göre değişiyor. Devenin kilosu ne kadar fazla olursa fiyatı da o kadar artıyor. İyi bir devenin fiyatı 17-18 bin lira.
Kimyon, sucuğa hoş bir aroma katarken karanfil ve yenibahar da sucuğun lezzetini zenginleştirir. Karabiberle hafif acılık katabileceğiniz sucuk baharatına son olarak tuz ekleyerek baharatların tadını ve aromasını dengeleyebilir, sucuğun lezzetini tamamlayabilirsiniz.
Özellikle insanların, kasaptan aldığı eti baharatla karıştırıp harmanladıktan sonra iftar sofrasında tükettiği vazgeçilmez lezzetlerden biri. İçine tercihe göre 7 ya da 9 çeşit baharat katılır. Tatlı biber, acı biber, kimyon, karabiber, zencefil, tarçın, kişniş gibi baharatlar katılır.
Yaş sucuk kaç gün kurutulur? Bir dizi değişkene bağlı olarak ıslak sucuğun kuruması daha uzun veya daha kısa sürebilir. Kurutma işlemi, sucuğun boyutuna, nem seviyesine, ortam sıcaklığına ve hava durumuna göre farklılık gösterebilir. Islak sucuk genellikle en az iki ila üç hafta kurutulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri