Ortalama hızı saatte 90 kilometreyi bulan deve kuşunun etinden ve tüylerinden yararlanılır. Oldukça lezzetli bir ete sahip olan deve kuşu eti, düşük kolesterollü olduğundan sağlığa faydaları ile ön plana çıkmaktadır.
Evet, devekuşu eti yemek caizdir. Zira asıl olan istisnalar hariç her şeyin helal olmasıdır. Şüphesiz yüce Allah yerde ve göklerde olan her şeyi kulların istifadesine sunmuştur.
Devekuşu eti, lezzet ve tekstür açısından kesim yaşına bağlı olarak dana ve sığır etine benzer özellikler gösterir. Ancak etinin besleyici özelliklerinde diğer kırmızı etlere oranla farklılıklar vardır (Tablo 1) [6, 22].
Bu üstün özellikleriyle devekuşu eti bugün özellikle Avrupa ve Amerika toplumunun aradığı etler arasındadır. Ülkemizde 1 kg devekuşu eti yaklaşık 17-18 USD'dır. Türkiye'de devekuşu karkas fiyatı KDV dahil ortalama 300 Euro'dan satılmaktadır.
Etlerinin yenmesinin helâl olduğu hususunda görüş birliği bulunan hayvanlar şunlardır: a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar, b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi yabani hayvanlar, c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar.
İlgili 45 soru bulundu
Türkiye'de deve eti en çok Aydın'da bulunur. Hafif mayhoş bir tada sahiptir. Deve eti, dana etinden daha serttir. Deve eti kıymasından köfte yapıldığında oldukça lezzetli bir sonuç alınır.
Penguenler, balık, kalamar gibi deniz canlılarından beslendiği için, etinin balık aromasına benzediği düşünülmektedir. Ancak ülkelerin büyük bir çoğunluğunda, penguen eti satmak ve almak yasa dışıdır. Bu yüzden ithalatı ve ihracatı da yapılmamaktadır. Penguen yumurtası ise, uzun süre kaynatılsa bile yumuşak kalır.
Devekuşu eti, çok az yağ içerir; kızartılırken önce kısa süreli yüksek ateşte, sonra etin kalınlığına göre orta ateşte pişirilir. Devekuşu etini çiğ halde iken suda haşlamak, istenmeyen ekşimsi bir aromanın oluşmasına neden olur. Bunun engellenmesi için ilk önce sıvı yağda kendi suyunu çekene kadar kızartılmalıdır.
Devekuşu fosillerinin bulunduğu bölgeler incelendiğinde; Karadeniz'in batı kıyıları, Türkiye'nin batısı, Mısır, Cezayir ve Çin'in bazı bölgelerinde yaşadığı görülmektedir.
Gedikarslan emekli olduktan sonra kendisine meşguliyet ararken, arkadaşının tavsiyesi üzerine deve kuşu çiftliği kurmaya karar verdi. Güney Afrika'dan 1995'te Türkiye'ye 10 deve kuşu yavrusu getirten Gedikarslan, Kırşehir'in Kaman ilçesinin Çağırkan köyünde çiftlik kurarak üretime başladı.
Orta Asya'da yaygın bir tüketime sahip devekuşu eti ile çorba, kapama, kebap, güveç, köfte ve bonfile yapılabilmektedir.
Göğüs kemiği bulunmamaktadır. Erginlerinin canlı ağırlığı 110-160 kg. arasında değişmektedir.Ortalama 60/70 yıl yaşarlar. Bakım ve besleme ortamına göre 20-30 yıl damızlıkta kullanılabilirler. Devekuşlarının üretimi, tabii kuluçka ve kuluçka makinalarında yapılmaktadır.
Kirpinin avlanması ve bilinçsizce tüketilme hem ekolojik dengenin bozulmasına, hem de insan sağlığı açısından ciddi tehlikelere yol açabilir. Bu yüzden kirpi etinin tüketilmesi, önerilmemektedir.
Haşaratlar da yenmez: Haşarat, yani toprak içinde yuvası olan küçük hayvanlar, helal değildir. Fare, akrep, yılan çeşitleri, kertenkele, timsah, kene, semender, kurbağa, kaplumbağa, salyangoz, arı, sivrisinek, karasinek, köstebek, kirpi, tahtaku rusu, bit, pire gibi haşarat yenmez.
Kırlangıç, hüdhüd (ibik kuşu), yarasa, baykuş, papağan, tavus kuşu, saksağan [penguen] helâldir. Bunlar Şâfiî'de helâl değildir. Leş kargası yenmez. Ekin kargası ve kara karga Hanefî ve Mâlikî'de helâldir.
Genel olarak deve kuşu yumurtası 2022 fiyatları 200 ila 400 TL arasında farklılaşır. Örümceklik deve kuşu yumurtası 175 lira civarında fiyatlara satılmaktadır. Boş deve kuşu yumurtası da ortalama 100 liradan satılmakta ve boyanarak süs eşyası ya da tabak yapılabilmektedir.
Devekuşları 18-20 ayda ergin ağırlığa ulaşırlar. Bu yaştaki ortalama canlı ağırlıkları 110-160 kg'a, boyları ise 2.14-2.74 m'ye ulaşır (Jefferey, 2001). Görme ve işitme duyuları çok iyi gelişmiş olan devekuşu, başı küçük olmasına rağmen 5 cm çapında iri gözlere ve gelişmiş kirpiklere sahiptir.
Devekuşu, ilk olarak 18. yüzyılda Linnaeus tarafından Systema Naturae adlı çalışmada günümüzdeki binomial ismiyle kullanılmıştır. Bilimsel adı Latince'den türetilmiştir, struthio serçe demektir (ostrich) ve camelus da deve (camel) demektir. Deve denmesinin sebebi habitatının kuru olmasıdır.
Deve kuşları hem bitkilerle hem de böcekler ve küçük hayvanlarla beslenir. Yani hepçildir. Genellikle otları ve çevrelerindeki çeşitli bitkilerin köklerini yapraklarını ve meyvelerini yerler. Rastladıklarında böcek ve küçük kemirgenleri de afiyetle mideye indirirler.
Devekuşu eti normal etler (PH<5.8) ve çok koyu, sert kuru etler (PH>6.2) arasında orta düzeyde et olarak sınıflandırılır.
Buna göre ahtapot, yengeç, kaplumbağa ve su yılanının yenmesi helal değildir (Remlî Nihayetu'l-Muhtac, VIII, 113,150-152.)"
Uzak Doğu'nun bazı bölgelerinde maymunlar popüler yemek olarak kabul ediliyor. Uzak Doğu'nun bazı bölgelerinde maymun eti popüler bir yemek olarak servis ediliyor. Bu da kaçakçıların iştahını hayli kabartıyor.
Bu kapsamda bizzat Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından eşek etinin yenilmesi haram kılınmıştır (Bkz; Buhari, Megazi 38; Müslim, Nikah 29).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri