Yörede yaygın olarak görülen step, bitki örtüsü az yağış alan çukur alanlarda ve platolar üzerinde yer alır. Bu bitki topluluğu içinde ağaç yok denecek kadar azdır. Genelde dikenli çalılar dikkati çeker. Bunun yanı sıra, akarsu boylarında görülen iğde, söğüt ve kavak ağaçları da step alanı içinde yer alır.
Bozkır veya step, fiziki coğrafyada kurakçıl otsu bitkilerden oluşan, sıcak ve ılıman iklimlerdeki ağaçsız ekolojik bölge. Kıtaların iç bölgelerinde yağış miktarı 500–300 mm'ye düştüğü zaman ormanlar yerini otsu bitkilere ve çalılara bırakır.
Orta kuşak karalarının iç kısımlarında görülen Step iklimi, Anadolu'nun iç kısımları, Orta Asya, Kuzey Amerika'nın orta bölümleri ve İran Platolarında sık görülür.
Bozkır bitki örtüsü, Step Bitki Örtüsü adıyla da bilinmektedir. Bu bitki örtüsüne sahip bölgelerde Karasal İklim hakimdir. Yarı kurak ve kurak bölgelerde, ilkbahar yağmurlarıyla yeşerip yazın sararan sert çayırlar, otlar ve çalılıklardan oluşan bir bitki örtüsüdür.
Step İklimi
Step iklimlerinde en fazla yağış ilkbaharda ve yazın düşmektedir. Orta kuşak karalarının iç kısmında görülür.Tropikal kuşak, orta kuşak ve Akdeniz iklimine komşu alanlarda,yarı kurak iklim tipidir. Yıllık ortalama yağış 300–400 mm dir.
İlgili 18 soru bulundu
En fazla yağışı ilkbahar mevsiminde alır. Bu iklim şartları ve coğrafi yapı, Ankara ve çevresinde step ve orman gibi iki ayrı bitki topluluğunun gelişmesine yol açmıştır. Yörede yaygın olarak görülen step, bitki örtüsü az yağış alan çukur alanlarda ve platolar üzerinde yer alır.
İran'ın bazı bölgelerinde , Akdeniz iklimine sahip bölgelerin yakınlarında, Türkiye'de Ankara ve Konya'da, Genel itibariyle Step iklim türü orta kuşaktaki karaların iç kesimlerinde görülmektedir, olarak verilebilmektedir.
Yarı kurak iklim veya step iklimi genellikle yıllık olarak düşük yağmur miktarı alan (250–400 mm) bölgelerin iklimini ifade eder. Daha kesin bir iklim tanımı Köppen iklim sınıflandırmasında ekolojik özellikler ve tarımsal birikim açısından çöl iklimi ve nemli iklimler arasında kalan step iklimleri olarak verilmiştir.
Step iklimin hâkim olduğu yörelerde kahverengi ve kestane rengi bozkır toprakları görülmektedir. Bozkır bitki örtüsünün altında yer alan bir toprak olan kahverengi ve kestane rengi topraklar, humus yönünden ise çok fazla zengin değillerdir.
Kahverengi ve Kestane Renkli Bozkır (Step) Toprakları: Orta kuşakta karaların iç kısımlarında yağışın az olduğu yerlerde genelde bozkır (step) bitki örtüsünün bulunduğu alanlarda oluşan topraklardır. Yağış azlığından dolayı topraktaki kireç çok derinlere taşınamamıştır.
Ilıman Karasal (Step) İklim
Yazlar sıcak ve kurak kışlar ise soğuktur. Yıllık sıcaklık ortalaması 5-15°C arasındadır. Yıllık sıcaklık farkı 20 – 30°C' arasında değişir. Yıllık yağış miktarı 300 – 500 mm arasındadır.Yağış rejimi düzensizdir.
Kahverengi ve Kestane Renkli Bozkır (step) Toprakları:
Orta kuşakta karaların iç kesimlerinde, yarı kurak iklim bölgelerinde bozkırların altında oluşur.
Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. Yıllık yağış miktarı azdır. Yıllık ve günlük sıcaklık farkları yüksektir. Bitki örtüsü step ve bozkırdır.
❖ Kahverengi topraklar
Bulundukları step sahaları ve renkleri nedeniyle kahverengi bozkır toprakları olarak adlandırılmışlardır. İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu'da, bozkır örtüsü altında meydana gelmişlerdir. Bu topraklarda yıkanma zayıftır. Bu alanlarda, yağış pek çok yerde, 300-400 mm. kadardır.
Daha çok orta kuşak içinde karasal ilkimin etki alanlarında gözlemlenen step toprakların doğal bitki örtüsü ise bozkırdır. Yağışların oldukça yetersiz olmasından dolayı üzerinde bol miktarda tuz biriken bu toprak çeşidi, zirai faaliyetler için ise orta derece verimli bilinmektedir.
İklim koşulları uygun değil; sıcaklık, yağış miktarı uygun değil, yazlar çok kurak. Bu koşullar orman oluşması için yeterli olmuyor ve buralarda bozkır ekosistemi doğal olarak oluşuyor. Doğu Anadolu bölgesi de orman varlığının en az olduğu bölgelerden burada da soğuk nedeniyle orman oluşmuyor.
Ilıman iklim tiplerinden olan step ikliminin diğer adı bozkır iklimidir. 30˚ ile 45˚ ılıman sıcak kuşak enlemleri arasında görülmektedir.
Güneydoğu Toroslar üzerindeki kuru orman alanları dışında havzanın doğal bitki örtüsü steptir. Uzun süren yaz kuraklığı nedeniyle, buradaki stepler İç ve Doğu Anadolu'dakiler kadar zengin değildir. Bu step sahalarda genellikle koyun, orman ve fundalık alanlarda ise kıl keçisi yetiştirilir. kesintiye uğrar.
Savan ya da savana tropik yağmur ormanları ile kuru çöller arasındaki geçiş bölgesinde yer alan geniş çayırlara denir. Kurak mevsimin uzun sürdüğü tropikal bölgelerde, tek tük ağaçlar serpili büyük çayırlardan oluşan bir bitki topluluğudur.
Bu iklim türünün en karakteristik bitki örtüsü ise bozkırdır.
ABD, Kanada, Çin ve Rusya Federasyonu çayır bitki örtüsünün geniş alanlar kapladığı ülkelerdir. Çöl Formasyonu. kenarlarında rastlanır. Büyük Sahra, Kalahari, Arabistan Yarımadası, Tar, Gobi, Taklamakan, Gibson, Victoria, Atacama, Arizona ve Meksika çölleri, çöl bitkilerinin görüldüğü başlıca alanlardır.
Maki, Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelere özgü, ortalama 1-2 metre boyundaki küçük ağaç ya da çalıların oluşturduğu bitki örtüsü. Bu bitki örtüsüyle kaplı alanlara makilik denir. Makilikler, eskiden ormanlık olan alanların yangın ya da insanlar tarafından yok edilmesi sonucu oluşmuştur.
Çernezyom (İngilizce: Chernozem, Ukraynaca: Чорнозем, Rusça: Чернозём) Yeryüzünün en verimli yerli toprağıdır.Dünyada bulunan Çernezyomun üçte biri ve yüz ölçümü en fazla olan ülke Ukrayna'dır.
Türkiye'nin en verimli tarım topraklarının bulunduğu Şanlıurfa'da, sanayi yeteri kadar gelişemedi. Şanlıurfa ekonomisinin yüzde 88'inin bitki üretimi ve yüzde 12'sinin hayvancılığa dayandığını belirten yetkililer, "Yağışı az ve sulama imkanı yüksek olan ilde verim yüksektir.
Terra- Rossa denilen kırmızı renkli toprağın bulunduğu. Akdeniz Bölgesi'nde öncelikle muz, domates, pirinç, susam ve turunçgiller yetiştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri