Dilimize Arapçadan geçmiş olan kayıp sözcüğü ''gaip'' kökünden türetilmiştir. Kayıp kelimesi hem somut hem de soyut şeyler için kullanılır. Zayi kelimesi hem kayıp hem de mahvolmuş, yok olmuş anlamına gelir.
Kaybetmek kelimesinin eş anlamlısı
Bunlardan biri yitirmek, diğeri de yenilmektir. Kişiler cümle içerisinde kaybetmek kelimesi yerine yitirmek ve yenilmek kelimelerini kullanmayı tercih edebilir.
Tayyare kelimesinin bir tane eş anlamlısı vardır. Tayyare kelimesinin eş anlamlısı uçak kelimesidir. Uçak ve tayyare kelimeleri aynı anlamı taşımaktadır.
Takip etmek, seyretmek ya da yol almak gibi eş anlamlı sözcükleri üzerinden izlemek kelimesi karşılık bulur.
İlgili 28 soru bulundu
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
Eş anlamlı kelimeler ya da sözcükler, genel olarak aynı anlama gelen, birbirlerini birebir karşılayabilen ve birbirlerinin yerine kullanılabilen kelimeler olarak ifade edilirler. Eş Anlamlı Kelimeler Nedir? Yazılış ve okunuşları bakımından farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir.
Tanık kelimesinin eş anlamlı kelimesi şahit kelimesidir.
Tesadüf kelimesinin eş anlamlısı rastlantıdır. Türkçede karşılığı olmayan tesadüf kelimesinin eş anlamlısı olan rastlantı sözcüğü yine Arapçadan türeyen bir kelimedir.
Tamir Eş Anlamlısı
Eş anlamlısı onarım kelimesidir.
Yapıt, Türk Dil Kurumu Sözlüğü içerisinde “emek sonucu ortaya konulan ürün” olarak tanımlanmaktadır. Bu manası ile yapıt sözcüğünün yerine aynı anlamı niteleyecek sözcük “eser” olarak kabul edilmektedir. Yapıt, kelimesinin eş anlamı sorulduğunda akla gelen en yaygın cevap eser olmaktadır.
Anlam bakımından kaybetmek demektir. Aynı zamanda yitirmek ve kaybetmek sözcükleri eş anlamlı kelimelerdir. Yitirmek sözcüğünün anlamını daha detaylı açıklayacak olursak, kişinin kendisine ait olan herhangi bir şeyi bulamaması, nerede olduğunu bilememesi ya da kaybetmesidir.
Türk Dil Kurumu'na göre, 'kıyafet' sözcüğünü giysi kelimesi için eş anlamlı olarak kullanmak mümkün.
Bunlardan biri yitik diğeri ise zayidir. Bu iki kelime cümle içerisinde kayıp kelimesi yerine kolaylıkla kullanılabilir. Kayıp kelimesi yerine zayi ya da yitik eş anlamlılarını kullanmayı tercih etmek cümle içerisinde herhangi bir anlam bozulmasına yol açmaz.
Yitik kelimesinin Türk dil kurumuna göre sahip olduğu anlamın kayıp olan bir şey, kaybedilmiş ve yitirilmiş manalarına sahip olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Yitik kelimesi genel olarak kaybedilmiş anlamında kullanılmaktadır.
Yitirmek; sâhip olunan bir şeyi kaybetmek, ondan yoksun kalmak demektir. Eski Türkçe yit- “kaybolmak” kökünden gelen sözcük yitmek “kaybolmak” ve yitik “kayıp” kelimeleriyle akraba.
Savunma ve koruma ile defans gibi sözcükler müdafaa kelimesi üzerinden aynı anlama gelmektedir.
aşama, derece, rütbe.
Talebe kelimesinin eş anlamlısı nedir sorusunun cevabı "Öğrenci" kelimesidir.
Öykü kelimesi, hikâye kelimesi yerine en çok kullanılan sözcüklerden biridir. Hikaye kelimesinin bir diğer eş anlama geldiği sözcük ise kıssadır. Son olarak hikâye kelimesi olay kelimesi yerine de kullanılabilmektedir.
Arzu sözcüğünün eş anlamlılarının başında istek ve dilek gelmektedir. Bu iki sözcüğün yanı sıra murat, heves, talep, rağbet ve meram gibi kelimelerde yine arzu sözcüğünün yaygın olarak kullanılan eş anlamlılarıdır.
Türk Dil Kurumu'na göre fakir kelimesinin eş anlamlısı 'fukara' ve 'yoksul' şeklinde yer almaktadır.
Gündelik yaşamda pek çok değişik durum, olgu ya da etmen karşısında kullanılan olay kelimesi, aynı zamanda eş anlamlı sözcüğü üzerinden de ele alınmaktadır. Bu doğrultuda alternatif olarak olay kelimesine karşılık eş anlamlı kullanabileceğiniz sözcük, 'hadise' biçiminde karşımıza çıkmaktadır.
Kolay kelimesinin eş anlamlıları basit, hafif, emeksiz, asan, zahmetsiz kelimeleri olarak öne çıkıyor.
Güç kelimesinin eş anlamlı kelimeleri birden fazladır. Bu kelimeler ağır, bilek, can, çetin, derman, fer, hâl, hız, kudret, kuvvet, mecal, meşkül, sarp, takat, zor, efor kelimeleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri