Avokado mide enzimlerine son derece faydalıdır. Gaz yapmayan bu meyve bol miktarda E vitamini içerir.
En çok gaz oluşturan meyveler portakal, erik, armut, kayısı, şeftali ve greyfurttur.
Portakal, kızılcık ve ananas gibi meyve suları gibi gaz yapıcı meyve suları yerine üzüm suyu gibi ev yapımı meyve suları için. Süt gaza neden oluyorsa laktozsuz süt içebilirsiniz.
Saatler süren kahvaltılar yapmak zorunda değilsiniz ama her sabah kahvaltı yapmalısınız. İki dilim keçi peyniri ve iki dilim tam tahıllı buğday ekmeğiyle karnınızı doyurabilirsiniz. Sade probiyotik yoğurda, tam tahıllı gevrek ve bir avuç çekirdekli siyah üzüm karıştırarak yemek de sağlıklı bir kahvaltı seçeneğidir.
Kereviz, lahana, elma, karnabahar, brokoli, kabak, domates, salatalık,marul, yeşil biber gibi taze sebzeler, kiraz, çilek, kavun, karpuz gibi taze meyveler,turp, pırasa, soğan, sarımsak gibi köklü bitkiler ile kuru baklagilleri mümkün olduğunca tüketmeyin. Gazoz, soda, kola gibi gazlı içecekler içilmemelidir.
İlgili 39 soru bulundu
Gaz Muzlar, gaz oluşturabilen çözünür lif ve fruktoz içerirler. Eğer lif alımını aniden artırırsanız veya çok miktarda tüketirseniz, kalın bağırsağınızın lifleri parçalaması çok fazla çaba gerektirir ve bu da gaza neden olabilir.
Süt, yoğurt, peynir gibi inek sütünden elde edilen besinler gaz problemi yapabilir .
Yediklerinizi uzun uzun çiğneyin. - Çiğ sebze ve meyveleri azaltmaya bakın. Sebzeleri pişirerek yemek, gaz olasılığını azaltabiliyor. - Lahana, karnabahar, turp, kuru fasulye, mercimek, nohut gibi gaz yaptığı iyi bilinen yiyecekleri azaltın.
Yutulan hava, sindirim sistemindeki gazın en önemli sebeplerinden birisi. Hızlı yemek yemek, yemek yerken konuşmak, sakız çiğnemek, sigara, puro ya da pipo kullanmak, içecekleri pipetle içmek, derin iç çekmek daha fazla hava yutulmasına neden olurken gaz ve şişkinliğe yol açıyor.
Haşlanmış ve Tavada Yumurta Gaz Yapar mı? (
Yumurta oldukça sağlıklı bir besin olmasına rağmen bazı insanlarda gaz ve şişkinlik gibi sorunların yaşanmasına yol açabilmektedir. Yumurta genel olarak ırritabl bağırsak sorunu yaşayan kişilerde gaz yapmaktadır.
Peynir, yoğurt, tereyağı gibi süt türevi besinler içerisinde de laktoz bulunur. Laktoz intoleranslı bireylerde bu tür gıdaların tüketimine bağlı olarak gaz oluşumu, karın ağrısı ve ishal gibi semptomlar ortaya çıkabilirler.
Brokoli ve lahana gibi yeşil sebzeler. Bazı meyveler (portakal, kayısı gibi) ile yüksek oranda lif içeren tam tahıllı besinler.
Patates gibi lifli ya da posalı gıdalarla şekerli yiyeceklerin tüketimine bağlı bir şekilde gaz artabilir. Bağırsaklarda sindirimi önemli ölçüde kolaylaştıran lifli gıdalar, kontrolsüz bir şekilde tüketildiği zaman gaz yapar.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Gazın oluşmasında en büyük neden hızlı yemek yerken yutulan havadır. Bunun yanında sindirimi zor olan gıdalarında bu nedenle gaz yapma ihtimali vardır. Şekerli gıdalar sindirim zorluğu çekenlerde çok fazla gaza sebep olur. Yüksek lif içeren besinler, tam tahıllı besinler ve baklagiller aşırı gaz oluşmasını sağlar.
Kadınların çıkardığı gazda daha fazla Hidrojen Sülfit bulunduğu için de bunların koklanmasının sağlığa faydaları daha fazladır. Hayır şaka yapmıyorum. Bağırsak gazı koklamanın kanser, felç, kalp krizi, diyabet, artrit ve bunamayı önleyebileceğine dair bilimsel araştırmalar vardır.
Bağırsak gazları aslına bakarsak kokusuzdur, ancak bağırsakta bazı bakterilerin üremesi ile hidrojen sülfür (H2S) üretimi olur ve bağırsak gazına çürük yumurta şeklinde kötü bir koku verir.
Muz. Lezzeti nedeniyle birçok insanın yemekten keyif aldığı bu faydalı meyve, doğal bir probiyotik kaynağıdır. Eğer siz de sık sık karın şişkinliği problemi yaşıyorsanız, muz tüketerek onun sindirimi kolaylaştıran etkisinden yararlanabilirsiniz.
5) Limonlu Su
Yemeklerden sonra midede gaz oluşuyorsa büyük bir bardak limonlu su midenizi rahatlatacaktır.
İçeriğindeki bikarbonat sayesinde şişkinlik, hazımsızlık ve kabızlık gibi problemleri ortadan kaldırır.
Nohut, kuru fasulye ve bulgur gibi besinler bebeklerde gaz sorunlarına neden olabilir.
Yeşil mercimeğin yapısında da bu fosfor türü bulunmaktadır. Bu nedenle tüketildiğinde çocuklarda ve yetişkinlerde gaz yapar.
Papatya, yatıştırıcı özelliğiyle bilinir. Papatya çayı ise dışkılamayı kolaylaştırarak gaz sıkışması sorununu çözer. Nane, tarçın, kakule, anason çayları da sindirim sistemini iyileştirerek hem mide hem de bağırsakta meydana gelen gaz sıkışmasını ortadan kaldırır. Bu çayları günün her saatinde tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri