Devir alan kişinin Ticaret Sicili Müdürlüğü tarafından veya Noterden düzenlenmiş unvan altında imza beyannamesi (1 asıl-1 fotokopi) (İmza Beyanını Mersis Talep numarasını ibraz ederek çıkartabilirsiniz.)
Tasarım devir sözleşmesi, yazılı olarak yapılmalı ve noter tarafından onaylanmalıdır. Sınai Mülkiyet Kanunu'nun 148. Maddesi 4. fıkrası uyarınca, noter onayı bir geçerlilik şartıdır. Devir sözleşmesi ya tarafların imza yetkilileri ya da onların vekaletname ile atadığı vekiller tarafından noter huzurunda imzalanmalıdır.
Ticari İşletme Nasıl Devredilir ? Devir sözleşmesi yazılı şekilde yapılmalı ve ticaret siciline tescil ve ilan ettirilmelidir. Devir, alacaklılara bildirilmeli veya ilanla duyurulmalıdır. Bildirim ve ilan tarihinden itibaren, alacaklılara ve diğer kişilere karşı devralan sorumlu olur.
TTK'nın 11/3 maddesi uyarınca ticari işletmenin devri yazılı olarak yapılır ve ticaret siciline tescil ve ilan edilir. Yazılılık şartı TTK'nın yanında, 27 Ocak 2013 tarih ve 28541 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Ticaret Sicili Yönetmeliği'nde (“TSY”) de açıkça düzenlenmiştir.
İlgili 44 soru bulundu
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu 11/3 uyarınca ticari işletmenin devrinin yazılı olarak yapılacağı hükmolunmaktadır dolayısı ile ticari işletmenin devri için yazılı bir sözleşmenin yapılması şarttır. Adi yazılı şekilde yapılmayan bir sözleşmeye dayanarak ticari işletme devredilemez.
DEVİR SENEDİ (Noterden – Asıl Suret)Yönetmelik gereği noterde ruhsat devir işlemiyapıldıktan sonra 3 (Üç) ay içerisinde ruhsat işlemlerinin sonuçlandırılması gerekmektedir.
Tapu devir işlemi yapmak için tapu müdürlüklerine başvurmanız gerekir. İlk olarak tapu müdürlüklerinden online veya 181'i arayarak randevu talebinde bulunulmalıdır.
II.
İşletme hakkı devir sözleşmesi, yukarıda da belirtildiği üzere, hem özel hukuk kişilerinin, hem de kamu tüzel kişilerinin sahip oldukları işletme ve hakların devrinde kullanılması mümkün olan bir yöntemdir.
Devir sözleşmesi; sözleşmeden çıkan (ayrı- lan), devralma iradesine sahip olan devralan (katılan) ve kalan taraf arasın- da yapılan ve temel sözleşmedeki taraf değişikliği sonucunu doğuran söz- leşmedir.
İşyeri devri; işyeri veya bir bölümünün hukuki bir işleme dayalı olarak devredilmesidir. Devir tarihinde mevcut olan iş sözleşmeleri bütün hak ve borçları ile birlikte devralana geçer. İşyeri devrinde işçinin rızası aranmamaktadır. Oysa iş sözleşmesinin devrinde işçinin rızası aranır.
Limited şirket hisse devir işlemleri yazılı şekilde ve noter tarafından onaylanarak yapılır. Buna göre limited şirkette hissesi olan kişi söz konusu hisseleri devretmek istediği zaman hisse devir sözleşmesi hazırlanı ve taraflarca imzalanır, imzalanan bu sözleşmenin ayrıca noter tarafından onaylanması gerekir.
İBirK m. 70/2 uyarınca devir sözleşmesi adi yazılı şekle tabidir. Taşınmazların devir sözleşmesine konu olması halinde ise resmi şekil şartı yerine getirilmelidir.
Devren kiralık denilen işlem bir kiracının taşınmaz mal üzerinde yer alan kullanım hakkını başka bir kişiye devretmesine denilir. Bu devir işleminden sonra yeni kiracı bir önceki kiracıdan işyerinin kullanım hakkını ve işyerinde bulunan malları devralmış olur.
devralan ve devreden arasında imzalan sözleşmeye sözleşmede kalan kişinin sonradan onay vermesi ile de devir geçerlilik kazanır. Sözleşmenin devredilebilmesi, devir anlaşmasına konu olan sözleşmedeki borç ilişkisinin devredilebilir olması şartına bağlıdır.
Yukarıda da değinilmiş olduğu üzere işyeri devri yapılması halinde mevcut iş ilişkisi varlığını devam ettireceğinden işçiler tüm hak ve borçları ile devralan yeni işverene geçerler. Yani devir tarihinde işyerinde veya bir bölümünde mevcut olan iş sözleşmeleri bütün hak ve borçlarıyla birlikte devralana geçer.
Alacağın temliki (devri), mevcut bir alacağın alacaklısının değişmesi işlemidir. Alacaklının bir borç ilişkisinden doğan alacağını borçlunun rızasına gerek olmadan bir sözleşmeye dayanarak üçüncü bir kişiye devretmesine alacağın temliki adı verilir (Eren, F.: Borçlar Hukuku Genel Hükümler, 21.
Ticari işletme devri ile beraber, esasen kanun uyarınca işletmenin borçları da devralana geçmektedir ancak bu devrin alacaklılara bildirilmesi ve ilan edilmesi gibi hususlar, ileride sorumluluk konusunda uyuşmazlık yaşanmaması için önemlidir.
Limited şirket ortaklarından biri veya birkaçının kendisine ait hisse paylarını şirket ortaklarından birine veya dışardan birine devretmesine limited şirket hisse devri denir. Limited şirket hisse devri 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu madde 595 ve devamında yer alır.
Araç, alıcı adına tescil edilir ve noter devri gerçekleşir. 932,65 TL'lik (2023 fiyatıdır) noter ücretini alıcının ödemesi gerekir. Satıcı adına olan ruhsat iptal edilir ve yeni tescil belgesi hazırlandıktan sonra satış belgesi sunulur. Böylece noter satış işlemleri gerçekleşmiş olur.
satış işlemleri esnasında hem alıcı hem de satıcının devlete ödediği tapu devir ücretlerinin varlığı söz konusudur. Tapu devir ücreti veya diğer adıyla tapu harcı satışı devri gerçekleştirilen gayrimenkulün tapu dairesinde gösterilen bedelinin %4'ü olarak hesaplanır.
Şirket ana sözleşmesiyle genel kurulun pay devrine (hisse devrine) onay şartı kaldırılabilir. Ayrıca genel kurul tarafından onay 3 ay içinde yazılı olarak verilmediği takdirde kabul edilmiş sayılır. Genel Kurul onayından sonra, esas sermaye payının devri ticaret siciline tescil ve ilan edilir.
Buna göre, kira sözleşmesinin devredilebilmesi için, öncelikle taraflar arasında geçerli bir kira sözleşmesi bulunmalıdır. İkinci olarak devreden ve devralan kiracının kira sözleşmesinin devri konusunda anlaşmaları gerekmektedir. Son olarak ise, kiraya veren sözleşmenin devrine yazılı onay vermelidir.
Türk Borçlar Kanununun “kira ilişkisinin devri” kenar başlığı altın- daki 323 üncü maddesi hükmüne göre: Kiracı, kirayaverenin yazılı rızasını almadıkça, kira ilişkisini başkasına devredemez.
Kira Devri Davası (Dükkan Sahibinin İzin Vermemesi) Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, dükkan sahibi işyeri devrine izin vermek zorundadır. Haklı bir gerekçe yokken, işyeri kira sözleşmesinin devrine izin vermezse, bu izin dava yolu ile alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri