Devirdaim pompası yakıtı motora gönderir ve suyu depoya geri gönderir. Pompa genellikle motor bölmesinde bulunur, ancak bazı araçlarda pompa yakıt deposunda da bulunabilir. Eğer devirdaim pompası olmazsa yüksek ısıda çalışan motor çok geçmeden artan ısı ile zarar görür ve çalışmaz hale gelir.
Aracınızda soğutulan suyun motora veya motor sebebi ile ısıtılan suyun radyatöre iletilmesini sağlayan devirdaim pompasının çalışması şu şekildedir: Motor suyu devirdaim pompasının etrafından akar ve ardından radyatöre ilerler. Radyatöre ilerleyen su, radyatörün petekleri üzerindeki havanın hareketiyle soğutulur.
-Devirdaim pompası sürekli çalışıyor. Kombinizde su dolaşmıyor (dönmüyor) ise sirkülasyon pompanız arızalı ya da sıkışık olabilir. Kombinin tek görevi tesisatınız içerisindeki suyu döndürmektedir.
Genellikle, devirdaim pompasının yaşam süresi 100.000 ile 150.000 km arasındadır. Ancak, aşırı yük altında çalışan veya sık sık uzun yolculuk yapan araçlar için daha düşük bir yaşam süresi beklenebilir. Devirdaim pompasının değiştirilmesi, aracın motor performansını ve güvenliğini kontrol etmek amacıyla önerilir.
Devirdaim pompasında oluşan arıza otomobilin diğer donanımlarını da etkiler ve yeni sorunlar oluşturur. Devirdaim pompasının çalışmaması durumunda otomobil hararet yapar, sonrasında motor kapak contası yanar ve piston erimesi görülür.
İlgili 20 soru bulundu
Zamanla eskiyen devirdaimin kanatları eskir ve suya karşı direnç oluşturamaz ve suyu yönlendiremez hale gelir. Bu durum da motor içerisindeki suyun sürekli ısınmasına, radyatördeki suyun ise sürekli soğumasına neden olur yani motor sıcaklığı bir dengeye ulaşamaz. Bu durum da hararete neden olur.
Motor çalışırken kendi içinde Devir daim eder, 80 dereceden sonra su radyatör den devirdaim eder. 90 dan sonra da fan açılır.
Bahsettiğim ses devirdaim pompasının içinde yer alan bilyelerden geliyor.. Bu bilyelerin yeri mikronluk dahi laçkalaşınca bilyelerin tüm yüzeyi tam oturmadığından ses yapmaya başlıyor..
Triger kayışı veya zinciri belirli yıl veya km'ye bağlı olarak periyodik değişim isteyen üründür. Devridaim pompası ise arıza vermediği sürece değişim yapılmaz.Periyodik değişimi yoktur.
Bu yüklü maliyetin altına girmemek için devirdaim pompasına bir periyot belirlememiz bizim için maddi anlamda bir artı olacaktır. Aracın triger seti değiştiğinde devirdaim pompasını da sete dahil edip değişimini sağlama çok mantıklı olacaktır.
Devridaim pompası antifirizi; motor blokları, radyatör hortumları ve radyatör içerisinde çevirmek için gerekli olan kuvveti bir kauçuk kayış (yeni nesil araçlarda elektrik motoru da kulanılmaktadır) vasıtası ile motordan almaktadır.
Devirdaim pompası, destek plakasına sahip iki parçalı bir ünitedir. Gövde ile arka kapak arasındaki conta su sızdırıyor olabilir. Pompanın iç mekanizmasında bir problem meydana gelmişse yine görevini yapamaz ve su kaçağına neden olur. Devirdaim pompası, arızalanmasını beklemeden düzenli aralıklarla değiştirilmelidir.
Triger kayışı motorun soğutma sıvısından da sorumludur. Birçok otomobilde devirdaim pompasını hareket ettirir bu hareket ile motor soğutma sıvısının soğutma işlemi içerisine girmesini ve soğutma işlemini yerine getirmesini amaçlar.
TDK'ya göre devridaim kelimesinin doğru yazılışı "devridaim"dir.
Devirdaim pompasının kapağı sökülür. Pompanın üzerindeki cıvatalar sökülür. Motor yerinden çıkarılıp yenisi takılır, bağlantıları yapılır. Radyatöre su ve antifriz ekleyerek değişim tamamlanır.
Devirdaim Pompası otomobilin soğutma suyunun radyatör içinde ve motor içindeki ilgili kanallarda dolaşmasını sağlar. Devir daim pompası bir kayış ve bilya sistemi ile triger seti ile birlikte çalışabildiği gibi tamamen bağımsız olarak elektrikli çalışan devirdaim pompası türleri de vardır.
Pompa mili kamasını sıyırdığı zaman pompa çalışmaz. değiştirilir. pompa mili kırılabilir. gevşemesi ve eskimesinden dolayı meydana gelir.
Daha çok filtre tıkanması sonucu pompa sıkışması olur. Filtrenin deliklerini tamamen tıkayan çamurumsu tortu, suyun dönmesini engellediği için pompa suyu itemez ve bu pisliklerle dolup görevini yapamaz hale gelir. Devir daim kesilince bu sefer ısı da olmaz.
Suyun yer aldığı motor elemanlarında meydana gelen kaçaklar, yüksek hararet, hazneden suyun taşması, contanın eskimesi sonucu kaçak yapması ya da komple yanması gibi nedenler sonucunda motor suyu eksilmektedir. Motor suyunun eksilmesi genellikle çok büyük bir sorun olarak görülmemektedir.
Antifiriz sıvının daha hızlı soğumasını sağlar ve su pompasının daha rahat çalışmasını sağlar. Soğutma sıvısının ideal değişim süresi bir yıldır. Değiştirilmesi dışındaki yapılan kontrollerde soğutma sıvısında eksiklik varsa saf su/antifriz ilave edilerek soğutma suyu seviyesi tamamlanır.
Otomobilde motor suyu azalırsa, araç soğutma işlemini gerçekleştiremez. Bu nedenle aracın ısısı da giderek yükselir. Eğer aracın motor suyu tamamen bitmiş ise bu durum tehlike arz eder. Böylesi bir durumda motor üst kapak contası yanar ve hararet meydana gelir.
Aracınızdaki soğutma sıvısı normalde sarı, yeşil, mavi yada kırmızı renkte olmalıdır. Radyatör bozulduğunda, kirletici maddeler sıvının rengini bozar ve paslı yada yağlı bir renge dönüşür. Kontamine olmuş bir sıvı, akışkanlık hususi durumunu kaybeder ve motoru bereketli bir halde soğutmada başarısız olur.
V kayışı koparsa kayışa bağlı olan şarj dinamosu ve klima kompresörü gibi parçalar arızalanabilir. Hidrolik direksiyon sistemi devre dışı kalır. Soğutma sistemi devre dışı kalacağından hararet göstergesi yükselir ve aracın hararet yapma riski ortaya çıkar.
Devri daim olsun Allah rahmet eylesin ya da Allah taksiratını affetsin şeklinde bir karşılık bulur. Bu karşılık alevi-bektaşi gelinliği kapsamında ölünün arkasından dile getirilen bir sözcük grubudur. Aynı zamanda iyi dilekleri ifade etmek amaçlı ölünün arkasından kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri