Ayrıca devletin tasarrufuna tabi olan tüm yerler, tescilli hazine malları, ormanlar, mera ve kışlak gibi orta malları da hazine arazilerine dahildir. Bu araziler; duruma ya da isteğe göre kiralanabilir ya da satın alınabilir.
Satın alma talepleri, il, ilçe, mevki, pafta, ada, parsel numarasının da belirtildiği bir dilekçe ile taşınmazın bulunduğu il ve ilçelerde; Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne (Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Müdürlükleri) veya İlçelerde Kaymakamlıklara (Millî Emlak Şeflikleri) müracaat edilebilmektedir.
Ayrıca devletten satılık araziler, belli bir teminat karşılığında verilmektedir. Bu sebeple tam yetkili kişiler bu teminatı karşılamalıdır. Devlet mal müdürlüğü ve defterdarlık satılık hazine arazisi için onay vermektedir. Onaylanan arazilerin belgeleri temin edilmelidir.
En az üç yıldan beri tarımsal amaçla kullanan ve kullanımı halen devam eden kullanıcıları ile, Kullanım şartı aranmaksızın paydaşları (hissedarları), Kanuni süre içinde başvurmaları ve tespit ve tebliğ edilen satış bedelini itiraz etmeksizin kabul etmeleri koşuluyla doğrudan satın alma hakkından yararlanabilecektir.
Ancak biz genel satış işlemini açıkladığımız için hazine arazisi satış işleminin ihale ile yapılacağını bilmeliyiz. Satışa başvurmuş olmanız size bir öncelik de sağlamaz. İhaleye şartları sağlayan herkes katılabilir. Üstelik daha çok bedel teklif eden hazine arazisini satın alır.
İlgili 40 soru bulundu
Kadastro Kanunu'nun 18. maddesi gereğince bu alanlar 'ham toprak' ya da 'hali arazi' olarak adlandırılır. Bu özelliklere sahip olan yerler hazine adına belirlenmekte ve tutanakta yazmaktadır.
Hazine arazisi almak isteyen bireyler veya kuruluşlar, bu süreci başlatmak için ilk olarak ilgili il veya ilçedeki Milli Emlak Müdürlüğü'ne başvurmalıdır. Milli Emlak Müdürlükleri, hazine arazilerinin satışı, kiralama ve diğer işlemleriyle ilgili olarak yetkilendirilmiş devlet kurumlarıdır.
Özdoğrular - Hazine arazisini işgal etmenin cezası artık yok.
Hazineye ait tarım arazilerini kiralamak isteyenlerin, başvuru süresi içerisinde Tarım Arazisi Kiralama Talep Formu (Ek-1) ile taşınmazın bulunduğu yerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne (Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Şeflikleri) müracaat etmeleri gerekmektedir.
Devlet tarafından üretime teşvik amacıyla hazineye ait araziler belirli koşullar altında gerçek veya tüzel kişilere kiraya verilebilmektedir.
İstanbul, Çanakkale, Antalya, Kırşehir, Kocaeli, Mersin, Sakarya ve Mardin gibi birçok ilde farklı metrekarelerde arsalar satılacak. Arsalar İstanbul'da ortalama 1 milyon 500 bin liradan başlayacak. Anadolu şehirlerinde ise fiyatlar 500 bin liradan başlıyor.
49 yıllığına arazi kiralama denilen konu aslında yatırım teşvik işlemleri kapsamında yapılan tahsistir. Hazine arazileri belirli konularda ve şartlarda yatırım yapan kişilere 49 yıllığına tahsis edilir. Bu işlemler Milli Emlak Müdürlükleri ve Şeflikleri tarafından yürütülür.
Hazine arazisi satın almak istiyorsanız bu süreç, Defterdarlık Emlak Müdürlüğü, Milli Emlak Müdürlüğü ya da Mal Müdürlüğüne dilekçe vermeniz ile başlar. Arazi, il sınırlarında ise Defterdarlık Emlak Müdürlüğü veya Milli Emlak Müdürlüğüne; ilçe sınırları içindeyse de Mal Müdürlüğüne dilekçe verilir.
3) Hazine'ye Ait Tarım Arazilerinin Hissedarlara/Paydaşlara Satışı 4706 sayılı Kanun'un 4. maddesinin 12. fıkrasına göre, Hazine'nin hissedar olduğu taşınmazlardaki Hazine hisseleri diğer paydaşlara satılabilir. Paydaşa satış için taşınmazın 2014'ten önce veya sonra veya halen kullanım şartı bulunmamaktadır.
Parsel sorgulama işlemini Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) üzerinden de yapabilirsiniz. Parsel Sorgulama alanı üzerinden ulaşacağınız “https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/” adresinde yer alan ilgili alanları doldurduktan sonra talep ettiğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz.
www.milliemlak.gov.tr web adresinden ve taşınmazın bulunduğu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü web adreslerinden ulaşılabilmektedir.
Hesapladığım üzere, ülkemizin yüzde 45.79'u Hazine'ye ait arazilerden oluşuyor. Buna göre Hazine'nin sahip olduğu yerlerin (277.068 km/358.815 km) yüzde 63'ü ormanlardan oluşmaktadır. Dolayısıyla, Türkiye yüzölçümünün 227.068 km/783.562 km = yüzde 28.9'u orman arazisi olarak tescillidir.
KİRA BEDELİ : Kiraya verilecek Hazineye ait tarım arazisinin ilk yıl kira bedeli cari yıl ecrimisil bedelinin yarısıdır. KİRA SÜRESİ : 10 Yıldır.
Peki, kiralanan hazine arazisi üzerine ev yapılabilir mi? Kiralanan hazine taşınmazları üzerine herhangi bir sabit tesis yapılmasına izin verilmiyor.
Mülkiyeti devlete ait olan arazilere hazine arazisi denir. Bu kapsamda yer alan ve hazineye tescili yapılmış olanlar özel mülkiyetli, tescili yapılmamış olanlar genel mülkiyetli hazine arazisi olarak tanımlanır. Hazine arazilerinin bir kısmı hak sahipleri tarafından tapuya tescil ettirebilir.
Ecrimisil kişilerin bir taşınmazı işgal etmesi durumunda bu taşınmazın geriye dönük 5 senelik kullanım bedelinin ödenmesi manasına gelmektedir. 5 senelik kullanım bedelinin ödenmesi durumunda dahi kişilerin bu taşınmazın sahibi olma hakları yoktur.
2022 yılının nisan ayında 2/B ve Hazineye ait tarım arazilerinin hak sahiplerine satışına ilişkin başvuru ve ödeme süresi 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatıldı. Bakanlık açıklamasında vatandaşlara, herhangi bir hak kaybı yaşamamaları için başvurularını yapma çağrısında bulunuldu.
“Hazine Taşınmazlarında Yapılacak Kiralama İşlemlerinde; 10 Yıla Kadar Kiralama Süresi, KDV'siz Ödeme Fırsatlarından Yararlanabilirsiniz..”
TMK.m.713 'ün aradığı şart "Tapu kütüğünde kayıtlı olmayan bir taşınmazı davasız ve aralıksız olarak yirmi yıl süreyle ve malik sıfatıyla zilyetliğinde bulunduran kişi, o taşınmazın tamamı, bir parçası veya bir payı üzerindeki mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tesciline karar verilmesini isteyebilir." şeklindedir.
Peki hazine arazisi satış bedeli nasıl belirlenir? Hazine arazisi satış bedeli ödenir? Tahmin edilen bedel, İdarece tespit edilir veya ettirilir ve ihale komisyonunca karara bağlanır. Bedel tespit ve takdirinde, taşınmazın konumu ve özellikleri göz önünde bulundurulmak suretiyle rayiç bedel esas alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri