Kısacası hesaplarınızdaki detayları göremeyeceksiniz. Paylaşılan bilgilere göre bu hizmet Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu iş birliği ile e-Devlet Kapısı altyapısı üzerinden kullanıcılara sunuluyor.
e-Devlet Kapısı Hizmetleri için www.turkiye.gov.tr adresine girdikten sonra sitedeki arama çubuğuna “Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama” yazarak bu hizmete ulaşabilirsiniz.
Banka hesap hareketlerini kimler görebilir? Banka hesap hareketlerini, hesap sahibinin doğrudan kartını ve şifresini ya da internet bankacılığı bilgilerini vermediği hiçbir üçüncü şahıs görüntüleyemez. Buna birinci dereceden aile üyeleri de dahildir.
Banka hesap hareketlerini görmek için iki yetki bulunur. Bu yetkilerden birisi hesap sahibine aittir. Diğer yetkili ise ilgili bankada çalışan kişilerdedir. Bu sebep ile de üçüncü tarafların banka hesap hareketlerinin görülmesi mümkün değildir.
4389 sayılı Bankalar Kanunu'nun müşteri sırlarını düzenleyen 22. maddesinin 8. fık- rasında ise “Bankaların mensupları ve diğer görevlileri, sıfat ve görevleri dolayısıyla öğren- dikleri bankalara veya müşterilerine ait sırları bu konuda kanunen açıkça yetkili kılınan mercilerden başkasına açıklayamazlar....
İlgili 44 soru bulundu
Halen yürürlükte bulunan vergi kanunları çerçevesinde böyle bir sorgulama yapılamaz. Maliye şirketlerin para hareketlerini takip edebilir, bu paraların hangi ticari faaliyetten elde edildiğini sorgulayabilir ancak sadece mal varlığı arttı veya harcamaları yüksek diye hiçbir kimseye ek bir vergi çıkarılamaz.
Bu kapsamda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 2020 yılının içerisinde Türkiye vatandaşlarının e-Devlet üzerinden banka hesap sorgulama işlemi yapmasına olanak sağlamaya başladı.
2- Vefat eden yakınımın bankalarda hesabı olup olmadığını öğrenmek istiyorum. 5411 sayılı Bankacılık Kanunu hükümleri bankaların müşteri sırrı niteliğindeki bilgileri bu konuda kanunen açıkça yetkili kılınan mercilerden başkasına açıklamasını yasaklamaktadır.
Küçük ve orta ölçekli şirketlerde banka hesap hareketleri genellikle şirket muhasebe personeli tarafından yada şirket sahibi tarafından kontrol edilmektedir.
Konsolosluk sizin banka hesabınızı göremez.
Vergi dairesi, isterse her şeyi görür, bilir.
İstanbul. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan (TMSF) yapılan açıklamada, Bankacılık Kanunu'nun 62'nci maddesi gereğince, bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son işlem tarihinden başlayarak 10 yıl içinde işlem görmeyen hesapların zaman aşımına tabi olduğu belirtildi.
Karmaşık ve olağandışı büyüklükteki işlemle, uzun süredir hareket görmeyen ancak bir seferde yüklü miktarda işlem gören hesaplar yakından izleniyor. Bireysel müşterilerin son 3 ayda yaptığı nakit işlemlerin günlük işlem ortalamasının 5 katını bulması, EFT, swift, havale işlemlerinin de 3 katını aşması takip ediliyor.
e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra, arama çubuğuna “4A Banka ve Adres Değişikliği” yazın ve gelen linke tıklayın. Burada yer alan adres ve banka bilgilerinizden hangi bankaya geçmek istiyorsanız, ona tıklayın. Son olarak güncelle butonuna tıklayarak tüm işlemleri kaydedin.
e -Devlet'te bireysel emeklilik sekmesini seçerek Bireysel Emeklilik Sistemi'nde ne kadar paranız biriktiğini öğrenebilirsiniz. e-Devlet şahıs ödemeleri ekranından vatandaşlara verilen rapor parası, doğum parası, süt parası, yol yardımı ve cenaze yardımı gibi meblağlar da öğrenilebiliyor.
Bunlar; 34 mevduat bankası (3 adet devlet mevduat bankası (Ziraat Bankası, Halkbank ve VakıfBank), 30 adet yerli ve yabancı sermayeli özel mevduat bankaları, 1 adet TMSF'ye ait banka (Birleşik Fon Bankası), 19 kalkınma ve yatırım bankası ve 8 katılım bankası şeklindedir.
Banka memuru, yapacağınız ticari işleminin nedenini paranın nereden geldiğini ve ne için kullanılacağını sormakla yükümlüdür. Hatta banka bazı durumlarda, sözleşme, fiş ,fatura yada açıklamanızı destekleyecek yazılı belge isteyebilmektedir.
Mevduat hesabınızda bulunan paranıza faiz işlediğinde belirli bir kazanç elde edersiniz. Bu kazancı size aktaran banka, ödediği miktar üzerinden Gelir Vergisi stopajı keser.
Hem dolandırıcılar, hem dolandırıcılar banka hesabı kiralayan yardım eden sıfatını taşıyan kişi nitelikli dolandırıcılık suçunun faili olacaktır. Banka kanalı ile dolandırıcılık suçunun işlenmesi halinde ceza aralığı 4 yıldan 10 yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezasıdır.
Daha kolay bir yol aranıyorsa Bankalar Birliği'ne de başvurulabilir. Veraset ilamı alındıktan hemen sonra eğer Bankalar Birliğine başvuru yapılırsa ölen kişi üzerine ait olan tüm banka hesaplarını görme imkanı mevcut. Kişinin ölümü üzerine bankadaki parası için tüm mirasçılar ortaklaşa hak sahibi olurlar.
Ortak hesaplar en az 2 kişi tarafından başvuru yapılarak oluşturulur. Buna ek olarak, 3 kişi ortak banka hesabı da açılabilir. Bu hizmet, ortaklık konusunda birbirine güvenen kişiler tarafından sık tercih edilir. Banka hesabında bulunan miktar, hak sahibi olan kişilerin arasında eşit bir şekilde paylaştırılır.
Madde 42 - Bu Kanun ile yürürlükten kaldırılan 4389 sayılı Bankalar Kanununun 13 üncü maddesinde yer alan belgelerin saklanmasına ilişkin hüküm esas alınarak, belgelerin bankalarca on yıl süreyle saklanması zorunluluğu getirilmiş ve maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların Kurul tarafından belirleneceği hükme ...
Öncelikle bireysel emeklilik bakiyenizi sorgulamak için e-devlet sistemine giriş yapmalısınız. TC kimlik numaranızı ve şifrenizi girdikten sonra arama motoruna “Takasbank” yazın. En üstte açılan sekmeye tıkladığınızda sistemde birikmiş paranız olup olmadığını görebilirsiniz.
Tüm bunların yanında artık en pratik yol olarak E- devlet kapısına giriş yaparak vatandaşlar artık Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Murise / Ait Mevduat / Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama sekmesi üzerinden murislerin hangi bankada hesaplarının olduğunun sorgusunu gerçekleştirebilirler.
Kapanan hesabın ekstresini maliye alıp inceleme başlatabilir mi? Hesap hareketleri hiçbir şekilde silinmez bankalar sürekli elinde bulundurur, eğer öyle bir durum varsa inceleyebilirler. Mantıken evet.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri