Boksit. Konya'nın Seydişehir ilçesi, Antalya'da Akseki, Gaziantep'de İslâhiye ve Muğla'nın Milas ilçesinde çıkarılan boksit madeni alüminyumun ham maddesidir.
Türkiye'de boksit, Konya'nın Seydişehir ilçesi, Antalya'da Akseki, Gaziantep'de İslâhiye ve Muğla'nın Milas ilçesinde çıkarılıyor.
Türkiye'de Boksit Yataklarının Durumu
En büyük boksit rezervi Konya Seydişehir ve Antalya Akseki yöresinde bulunur. Bu sahalarda toplam (gör+muh+müm) rezerv 36,5 milyon ton, işletilebilir rezerv 31 milyon ton'dur.
Türkiye boksit yatakları çoğunlukla güneyde ve ba- tıdan doğuya uzanan bir ku§ak içinde bulunmaktadır- lar.
İl bazlı olarak daha çok güney bölgesinde yer alan şehirlerde boksit madeni çıkarılmaktadır. Başlıca boksit madeni yeraltı kaynakları bu şekilde öne çıkıyor. Ancak aynı zamanda bu şehirler dışında Kahramanmaraş, Adana, Konya ve Zonguldak şehirlerinde de yoğun şekilde çıkarılmaya devam ediliyor.
İlgili 38 soru bulundu
Konya'nın Seydişehir ilçesi, Antalya'da Akseki, Gaziantep'de İslâhiye ve Muğla'nın Milas ilçesinde çıkarılan boksit madeni alüminyumun ham maddesidir.
Karbonat boksitleri çoğunlukla Avrupa, Guyana, Surinam ve Jamaika'da lateritik ayrışma ve ara katman kil katmanlarının (kimyasal ayrışmasında çevredeki kireçtaşları yavaş yavaş çözündükçe toplanan dağınık killer) kalıntı birikimi ile oluştuğu karbonat kayalarının (kireçtaşı ve dolomit) üzerinde bulunur.
Boksit sertliği 1-3, yoğunluğu 2,5-3,5 gr/cm3 arasında değişen alüminyum oksit ve hidroksitlerin bir karışımıdır. Dünyadaki metal alüminyum üretiminin % 90'ı bu cevherden temin edilmektedir. Bu bakımdan boksit cevheri dünya ticaretinde önemli bir yer tutmaktadır.
Boksit, oksit veya alümina olarak bilinen, alüminyumun ana kaynağı olan bir cevherdir.
Bilinen dünya boksit rezervleri yaklaşık 38 milyar tondur. Gine 8,6 milyar ton ile dünya rezervinin %23, Avustralya 7,9 milyar ton %21, Vietnam 5,4 milyar ton %14, Brezilya 5,4 milyar ton %7 ile en büyük rezervlerine sahiptir.
Geçen yılın rakamlarına göre, Türkiye'deki ham boksit cevherinin ocak başı satış fiyatı, ton başına 50 lira civarındayken, uç ürün olarak alüminyuma dönüştürülüp işlendiğinde ton başı satış fiyatı yaklaşık 2 bin dolar seviyesine kadar çıkıyor.
Boksit yatakları, yüksek miktarda alüminyum ve alüminyum oksit içerdiğinden ve kolay işlenebilir olmasından dolayı alüminyumun kaynağıdır. Endüstriyel olarak boksit yataklarından saf alüminyum oksit ve elektrolitik indirgenme ile alüminyum metali elde edilmektedir.
Manganez Zonguldak'ta; krom Elazığ ve Muğla'da; volfram ise Bursa, Elazığ ve Malatya'da çıkarılır. Bakır; Artvin, Rize, Elazığ, Balıkesir ve Kastamonu'da çıkarılır ve işlenir. Türkiye'deki madenler arasından demirin en çok çıktığı yer Doğu Anadolu'dur. Sivas-Divriği, Malatya-Hekimhan demirin en çok çıktığı yerlerdir.
Türkiye'nin tek alüminyum fabrikası Seydişehir'de bulunmakta olup, il sınırları içerisinde alüminyum kaynağı olarak işletilen 8 boksit yatağı yer almaktadır. En önemlileri Seydişehir-Morçukur ve Doğankuzu sahaları olmak üzere halen toplam %50-69 Al2O3 tenörlü 38 milyon ton dolayında boksit rezervi bulunmaktadır.
Konya-Isparta bölgesindeki barit yatakları düşük derecede metamorfizmaya maruz kalmış Devoniyen kristalin kireçtaşları arasında oluşmuştur. Yataklar filonlar halinde olup yer yer barit blokları ihtiva ederler.
Boksit, önemli bir alüminyum cevheridir. Kırmızı-kahverengi renk, demir oksit minerallerinin varlığından kaynaklanır. Genel olarak, Dünya kütlece yaklaşık %1.59 alüminyumdur (kütlece yedinci sıradadır).
Boksit neye benziyor? Genellikle Mohs ölçeğinde sadece 1 ila 3 sertliğe sahip yumuşak bir malzemedir. Pizolitik bir yapıya, dünyevi parlaklığa ve 2.0 ile 2.5 arasında düşük bir özgül ağırlığa sahip, beyaz ila gri ila kırmızımsı kahverengidir.
Alüminyum genellikle boksit cevherlerinden elde edilir. Ülkemizdeki en büyük boksit rezervi Konya Seydişehir ve Antalya Akseki yöresinde bulunur. Ayrıca, Muğla-Milas, Tufanbeyli-Saimbeyli, Zonguldak-Kokaksu, Isparta-Yalvaç, İslahiye-Payas, Bolkardağı ve Alanya bölgelerinde de boksit yatakları yer almaktadır.
1887 ve 1892: Karl Joseph Bayer, Bayer'in alüminyum oksidin boksitten eldesi için patent almıştır.
422 milyon ton boksit rezervi bulunur, bunun 63 milyon tonu işletilebilir rezerv durumundadır. En zengin boksit yataklarımızın yer aldığı Seydişehir (Konya) ve Akseki (Antalya) yöresinde işletilebilir rezerv yaklaşık 31 milyon tondur.
Dünya boksit üretiminin % 90'ı alümina ve alüminyum üretiminde, geri kalanı kimya, refrakter, çimento ve aşındırıcı sanayinde kullanılır. Tüm dünyada üretilen boksitin yaklaşık 1/3'ü ile alüminanın (Al2O3) hemen hemen yarısı dünya ticaretine katılmaktadır.
Refrakter sanayiinde:
Boksit ısıya dayanıklılığı sayesinde demir ve çelik endüstrisinde, enerji santrallerinde, kok ve gaz üretim tesislerinde, metal işletmede, seramik, cam, çimento endüstrisinde kullanılan tüm fırınlarda kullanılır.
Alüminyum Grubu: Boksit, alüminyum gibi metalleri içeren madenler.
Konya'nın Seydişehir ilçesine bağlı, daha önce köy statüsünde olan Madenli Mahallesi'nde 1960 yılında bir çobanın keçilerini otlatırken tesadüfen bulduğu alüminyum madeni, bölgenin kalkınmasında büyük rol oynadı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri