Ahmed Şahin hocada hurmanın mutlaka yıkanması gerektiğini söylerken, hurmanın bugün olumsuz şartlara maruz kalmış olabileceğini, çevre kirliliğinin had safhada olduğunu aktardı. Bu nedenle de hurmaların sağlık açısından yıkanmadan yenmemesini tavsiye etti.
Yaş hurmaları suyun altında yıkamak yerine ıslak bir peçete ile silerek temizlemek yeterli olur. Hurmanın üzerindeki tozu hurmanın zırhıdır. Hurma yıkandığı zaman, belli bir süre sonra aflatoksin üretmeye başlar. Bu nedenle hurmayı yıkayarak muhafaza etmemek gerekiyor, yıkandıktan sonra da hemen tüketilmesi öneriliyor.
Hurma, mutlaka yıkanması gereken bir besindir. Bunun nedeni, yıkanmadan yenilen hurma örneklerinde sağlık açısından riskli olan ağır metallerin bulunmasıdır. Bol suyla yıkanan hurmalar, daha faydalı, daha etli, daha parlak ve yumuşak olur. Fakat yıkandıktan hemen sonra bekletilmeden tüketilmelidir.
Kuru hurmaların yıkanması tavsiye edilirken, yıkamadan tüketilmesi de mümkündür. Ancak, kuru hurmalar yıkanmadan tüketilirse, üzerlerindeki kir, toz ve hijyenik olmayan partiküller sağlık sorunlarına yol açabilir.
Medine hurması nasıl tüketilir? Tek başına da tüketilebilen Medine hurması aynı zamanda tatlı tariflerinde şeker yerine kullanılabiliyor. Medine hurması; vitamin, lif ve antioksidanlar açısından oldukça zengindir. Her gün sabahın erken saatlerinde veya öğün aralarında 2 ila 3 hurma yemek tavsiye edilir.
İlgili 25 soru bulundu
Günde kaç tane hurma yemek gerekir sorusunun cevabı kişinin sağlık durumuna, yaşına göre değişkenlik gösterir. Günde ortalama 1-2 adet yenilebilir. Sağlıklı bir yetişkin günde en fazla 5 tane hurma yiyebilir. Ancak bu kadar hurma tükettikten sonra gün içinde daha fazla meyve ve şeker tüketmemeye özen göstermek gerekir.
Nebî -sallâllâhu aleyhi ve sellem- hurmayı çok sever, tek adetle yer ve çekirdeğini baş ve orta parmaklarıyla tutar ve çıkarırdı. Yine yaş hurmayla acuru birlikte yedikleri olurdu: “– Kim her sabah yaş hurmadan aç karnına yedi tane yerse, o gün ona zehir yahut sihir zarar vermez.” buyurmuşlardır.
Ramazan ayında sofraların baş tacı olan “Hurma” oldukça sağlıklı bir tatlı alternatifidir. Ancak her tatlıda olduğu gibi diş sağlığınız için sizi tedirgin edebilir. Diş çürümesine neden olmaması için hurmadan sonra su için.
Hurmada kurtlanma her zaman bozulma anlamına gelmez. Doğal bir ürün olduğundan ürünün bir kısmında kurtlanma görülebilir. Temizleyip yemekte hiçbir sakınca yoktur.
Efendimiz (sas) bir hadis-i şerifinde acve hurmasının şifasını şöyle ifade ediyor: "Kim sabah aç karnına yedi tane acve hurması yerse o gün ona ne sihir ne de zehir tesir eder.”
Oldukça besleyici olan hurmalar, lif, kalori ve doğal şeker bakımından zengindir. Sabah kahvaltıda, öğleden sonra atıştırmalık olarak ve gece acıktığınızda tüketebileceğiniz, sizi tok tutan ve enerji depolamanızı sağlayan mükemmel bir meyvedir.
Yumuşak, invert şeker içeren hurmalar -18 °C'de veya daha düşük sıcaklıklarda depolanmalıdır. 0 °C civarı sıcaklıklarda bu cinsler birkaç ay içinde şekerlenip renklerin de koyulaşma meydana gelir. Yumuşak hurmalar 0 °C'de 6 ay; -18 °C'de 1 yıl depolanabilir.
Taze olmalıdır: Taze hurmalar, yumuşak ve nemli bir dokuya sahiptir. Kurumuş veya taze olmayan hurmalar ise daha sert ve kuru bir dokuya sahiptir. Ayrıca taze hurmalar, tazeliğini korumak için kutularda veya buzdolabında saklanabilir. Renk: İyi bir hurma, canlı ve zengin bir renge sahiptir.
Hurmalarınızı yıl içine tüketmeyi planlıyorsanız eğer en iyi saklama yöntemi buzdolabında saklamaktır. Bir poşet içerisine koyarak hava almasını önleyebilirsiniz ya da kavanoz içerisine yerleştirdikten sonra buzdolabına kaldırabilirsiniz. Bu şekilde 1 yıla kadar saklayabilirsiniz.
Sert Hurma Nasıl Yumuşatılır? Aldığınız hurmalar zaman içerisinde dolapta durmaktan ya da hava aldığı için sertleşme gösterebilir. Bu hurmaları yumuşatmak için oda sıcaklığında 20-25 dakika arasında bekletmek gerekecektir. Daha hızlı bir yumuşama için ise hurmanızı mikrodalga fırında 30 saniye ısıtabilirsiniz.
Yıkadıktan sonra hurmaları geniş bir kasenin içerisine aktarın. Üzerini geçecek kadar içme suyunu ilave edin. Bu şekilde 1-5 ila 2 saat bekletin. Hurmalar şişince kabukları soyulacak kıvama gelmiş olacaktır.
Palmiye Kırmızı Böceği, Hurma ve palmiye türü bitkilerde çok önemli zarara neden olur. Öldürücü zararı kurtçuklar yapar.
Medine Hurması Kan Yapar mı? Medine hurması her hurma türü gibi içindeki demir sayesinde kan yapımına destek olur.
kalori, karbonhidrat, potasyum, protein, demir, bakır, magnezyum, manganez, B6 vitamini gibi gerekli vitamin-mineralleri içerir.
Lif yönünden zengin olan hurmayı limonla tükettiğiniz zaman bağırsaklarınızı desteklemiş olursunuz. Her gün hurma ve limon yerseniz, kolay kolay kabız olmazsınız. Hurmanın içerisinde yer alan potasyum, kalsiyum ve magnezyum kemikleri güçlendiriyor. Limon ile karışınca ise kemik erimesine engel oluyor.
Hurma kalp kasının çalışmasını düzenler, sinir sisteminin çalışmasına olumlu etki yapar ve diğer önemli maddelerin asimilasyonunu kolaylaştırır. Hurma aynı zamanda anemi ve bağırsak koliklerinde de faydalıdır. İdrar söktürücü özelliği olduğundan mide-bağırsak ve böbrek hastalıklarında hurma tüketilmesi önerilmez.
Hurmanın içerisinde bulunan bu şeker kan şekerini hızla yükselten glikozdan farklı olarak meyve şekeri früktozdur. Bu da hem kan şekerini dengeler hem de tansiyonun düşmesini önler. - Aç karnına tüketilen 2 hurma bağırsak parazitlerini döküyor. - Hazımsızlık, problemlerinin giderilmesini sağlıyor.
100 gramında 6,7 gram lif içeren hurma, yüksek lifli meyvelerin başında geliyor. Lifli yiyeceklerden zengin beslenmek de bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesinde etkilidir. Sindirim sisteminin düzenlenmesi de hemoroit, kolon kanseri ve kolit gibi sindirim sistemi hastalıkları riskini azaltır.
Ramazanla özdeşleşen iftar sofralarının baş tacı hurma sadece kendisiyle değil çekirdeğiyle de şifa dağıtıyor. Çöp diyerek attığımız hurma çekirdeğinin faydaları oldukça fazla. Böbrek, karaciğer, kalp hastalıklarına karşı önleyici olan hurma çekirdeği cilt ve saç problemlerine de iyi geliyor.
Diğer hurmalardan farklı olarak daha yuvarlak bir şekli olan acve hurması, siyah bir renge sahiptir. Neredeyse bir zeytin büyüklüğünde olan acve hurması, dünyadaki en kaliteli hurmalar arasında yer almaktadır. Fruktoz zengini olduğu için oldukça tatlı ve enerji kaynağı bir hurma çeşididir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri