Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Ağız ve Diş Sağlığı Hastaneleri, Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri gibi sağlık hizmeti veren kurumlarda diş teli tedavisi görülebilmektedir.
18 yaş altı kişiler için diş teli tedavisi ücretsizdir. Ancak devlet hastaneleri sadece metal diş teli tedavisini karşılar. Kullanılan malzemeye göre ücret talep edilebilir. Bu oran da 2000-4000 TL arasında değişiklik gösterir.
SSK ile diş teli yaptırmak mümkün olmaktadır. SSK ile diş teli yaptırmak isteyenlerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları, 18 yaşından küçük olmaları, kendilerinin veya ebeveynlerinin SSKlı olması gerekmektedir. Devlet hastanelerinde tedavi masrafının %50 kadarı hastalar tarafından karşılanmaktadır.
Vatandaşlar, Alo 182'nin yanı sıra "Online Randevu Sistemi" aracılığıyla da randevu alabilmektedir.
Devlet hastaneleri, üniversiteler ve özel ortodonti klinikleri aynı şekilde ücretli tedavi uygulamaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB)'nin belirlediği 2023 yılı ortodontik tedavi taban fiyatlarına göre, Çift çene diş teli tedavileri 15.000 TL ile 25.000 TL aralığında, tek çeneye uygulanan tedaviler ise 12000 TL ile 18.000 TL aralığında değişmektedir.
Devlet hastanesinde tel tedavisi ve daha birçok diş hekimliği uygulamaları yapılmaktadır. Diş protezleri, dolgu, kaynak, kanal tedavisi, diş çekimi, tartar temizleme gibi çok sayıda tedavinin devlet hastanesinde görülebilmesi mümkündür. Ortodonti ana bilim dalı ile uğraşan hekimlerden randevu alınmalıdır.
Diş teli taktırmak için bir ortodontiste başvurmanız gerekmektedir.
Tedavi konusunda ise ortodontistler; dişlerin hizalanması, çiğnemeyi iyileştirme, düzeltici diş teli, braket ve şeffaf plak takma ve buna uygun cihazları kullanma konusunda uzmanlaşmış kişilerdir.
Ve her diş hekiminin yasal olarak ortodonti yapma ve ortodonti tedavisiyle dişlerdeki çapraşıklığı düzeltme yetkisi vardır.
Sorunlarınızın tespiti ve muayene bulgularına göre 18 yaş altı bireylerin ücretsiz diş teli tedavileri yapımı mümkündür. Ancak SGK tarafından karşılanan 18 yaş altı diş teli tedavileri sadece bu dönemi içermektedir. Yetişkin bir birey olarak bu imkandan yararlanamamaktasınız.
Ortodontik tedavi(diş teli tedavisi), çapraşıklığın özelliğine bağlı olarak, 5-6 li yaşlardan başlayarak ömrün sonuna kadar yapılabilir. Genel olarak sadece dişsel bozukluklarda, ortodontik tedavi için en uygun dönem 11-13 yaşlarında, iskeletsel ve dişsel bozukluklarda ise 7-8 li yaşlarda başlamalıdır.
Diş Teli Ne Kadar Süre Takılır? Diş teli için gereken süre, diş sorununun ciddiyetine bağlı olarak kişiden kişiye değişebilir. Diş teli tedavi süresi çoğunlukla 6 aydan 32 aya kadar sürebilir. Bir insanın tel takma süresi ise genellikle 6 ile 27 ay kadar sürebilir.
Diş teli öncelikle bozuk olan diş yapısını düzeltmek, çapraşıklıkları gidermek amacıyla uygulanan tıbbi bir müdahaledir. Ayrıca ayrık dişlere sahip olan kişilerde, dişi çıkmayan ve kırık dişi olan hastalarda diş teli tedavisi uygulanmaktadır.
Tek yamuk diş kısa süreli ortodonti tedavisiyle düzeltilebilir. Bu tedavi diş telleriyle yapılabileceği gibi, şeffaf plaklar ile telsiz bir şekilde de yapılabilir.
Kaçınmamız gereken yiyecekler
Braket ve telleri yerinden oynatacağı için çerezlerin hepsi yasaktır. İçinde çekirdeği olan kiraz, erik, zeytin, kayısı gibi yiyecekler ise önceden çekirdekleri çıkarılarak yenebilir. Sandviç, tost, hamburger gibi yiyecekler ısırarak değil, küçük parçalara bölerek yenmelidir.
Ortodonti tedavisi, halk arasında bilinen ismi ile diş teli tedavisi, dişlerinde çarpıklık, yamukluk, eğrilik olan herkese uygulanabilir.
İlk önce ağzınızdaki tüm çürük dişlerin tedavisi ve gerekirse diş taşı temizliği yapılacak. Daha sonra ortodontistiniz sizin fotoğraflarınızı ve gerekirse ölçülerinizi alacaktır. Eğer tedavi amaçlı daimi diş çekimi yapılacaksa diş teli takılmadan önce çekim yapılacak. Ve diş teli takmak için hazırsınız.
18 yaşının altında olan çocuklarımız için devlet hastanelerinde diş teli tedavisi ücretsiz olarak uygulanmaktadır.
Tel tedavisi görmeye karar veren hastalarımızın da daha koltuğa oturmadan merak ettikleri konulardan birisi budur. En baştan söyleyelim. Diş teli takılırken herhangi bir ağrı ya da acı duymazsınız. İşin çok ilginç yanı işlem sırasında yaptığımız işin stresini atan hastalarımızdan bir çoğunun uykusu bile gelmektedir.
Diş yüzeyine takılan diş telleri üzerinden yaklaşık iki-üç ay sonra dişler istenilen şekle gelmeye başlar. Fakat bu değişim dışardan hemen fark edilemeyebilir. Diş teli tedavisi süreci boyunca dişler yavaş yavaş düzelirken diş teli çıktığında tüm diş hizalaması tamamen istenilen pozisyona gelmiş olur.
Diş teli tedavisinde takip edilecek süreç, yapılan ilk doktor randevusunda belirlenir. Çekilmesi gereken dişler çekildikten sonra diş teli uygulamasına geçilir.
Devlet Hastanesinden Diş Teli Tedavisi Randevusu Nasıl Alınır? Devlet hastanesinden diş teli randevusu almak için diş hastaneleri ya da devlet hastanelerinin diş bölümlerinden MHRS aracılığı ile randevu almak gerekmektedir. Randevuları olabildiğince erken dönemde almak gerekmektedir.
Invisalign tedavisi daha uzun aralıklı ve daha kısa kontroller gerektirdiği için randevulara vakit ayırmakta zorlanan hastalar için kolaylık sağlar. Diş teli tedavisi ise, daha büyük kapanış sorunları, geniş boşluklar ve büyük kök hareketleri gerektiren durumlarda tercih edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri