Özel hastanelerde gerçekleşen Tüp Mide ve diğer mide küçültme operasyonlarını devlet karşılamıyor ve tamamen özel hastane ve doktorun belirlediği fiyatlarda gerçekleştiriliyor.
Tüp mide ameliyatı SGK tarafından ülkemizde devlet hastaneleri, üniversiteler ve sgk anlaşmalı özel hastanelerde karşılanmaktadır. Tüp mide ameliyatının maliyetine kabaca bakacak olursak, teknolojiye dayalı bir ameliyat olduğu için kullanılan malzemer ve yaklaşık fiyatları şöyle: Stapler tabancası - 100$
Mide küçültme ameliyatı genel kullanımda tüp mide ameliyatı olarak da adlandırılmaktadır. Obezite cerrahisi zayıflama ameliyatlarının genel adıdır ve tüm bu cerrahi yöntemler Genel Cerrahi Uzmanları tarafından gerçekleştirilir.
Tüp mide operasyonu ya da gastrik by-pass gibi bariatrik cerrahi ameliyatları dahilinde bulunan operasyonlar, devlet hastanelerinde yapıldığında, bazı şartlar oluşturulduğunda SGK tarafından karşılanır. Bu şartların en önemli kriteri ise, obez hastasının vücut kitle indeksinin 40 ve üzerinde olmasıdır.
Dünyada ve Türkiye'de birçok kişinin hayatını olumsuz etkileyen, bazı kanser türleri de dahil çeşitli hastalıklara zemin hazırlayan obeziteyle mücadele çerçevesinde, obezite cerrahisi ameliyatları kamu hastanelerinde ücretsiz yapılıyor.
İlgili 40 soru bulundu
Bunun dışında mide ameliyatı için kilo sınırı pek çok kullanıcı tarafından merak edilip araştırılıyor. Mide ameliyatı kilo sınırı ile ilgili kısaca bilgi vermek gerekirse; hastanın vücut kitle indeksi 40'ın üzerinde ya da 35 – 40 arasında olmalıdır. Ancak obezitenin yanında başka hastalıkları taşıması da gerekmektedir.
Tüp mide ameliyatı, vücut kitle indeksi 50 kg/m2'den yüksek olup süper obez olarak tanımlanan ileri evre obezite hastaları için en uygun tedavi yöntemlerinden biridir. Bunun yanı sıra vücut kitle indeksi 50 kg/m2'den düşük olmasına rağmen bu yöntemi isteyen obez kişilerde de güvenli şekilde tercih edilir.
Mide küçültme ameliyatı, genellikle bir bariatric cerrahi uzmanı veya endokrinolog tarafından gerçekleştirilir. Bariatric cerrahi, kilo kaybı ameliyatları gibi cerrahi işlemler konusunda uzmanlaşmış bir dal olarak kabul edilir.
Tüp Mide Ameliyatından Sonra Ne Kadar Kilo Veririm? Tüp Mide ameliyatından sonra hastalar ilk bir ayda ortalama total kilonun %10 u kadarını yani 10-20 kiloyu ilk bir ayda verebilirler. Bununla birlikte hastalarda ilk bir ayda kişiden kişiye göre değişen -30 kiloya varan tartı değişiklikleri bile olabilmektedir.
Tetkikler öncesi 10 saat aç ve 8 saat susuz olmanız gerekmektedir. Ameliyat öncesi testler EKG, SFT, akciğer grafisi, tam sayım kan tahlili, detaylı endoskopi, alt batın ultrasonografi kontrolleri yapılmaktadır.Hasta uygunsa ameliyat gerçekleşir.
Vücut kitle indeksi 35 ve üzerinde olup beraberinde obezitenin getirdiği rahatsızlıkları ve hastalıkları yaşayan hastalar tüp mide ameliyatına uygundur. Vücut kitle indeksi 40 ve üzerinde olan hastaların hiçbir rahatsızlığı olmasa bile tüp mide ve diğer obezite ameliyatları için uygundur.
Tüp mide ameliyatı sonrası 48 saat hastanede kalmak yeterlidir.
Vücut kitle indeksi 30 ve altında olanlara, ameliyat sonrası yaşam stili değişikliği yapamayacak hastalara, madde ve alkol bağımlılarına, kanser hastalarına ve 1 yıl içinde gebelik planlayan kişilere yapılamaz. Hormon bozukluğuna bağlı obezite gelişen hastalara yapılmaması gerekir.
Mide küçültme ameliyatından sonra hasta ortalama 4 gün sonra taburcu edilebilmektedir. Kişi yürür, hareket eder kısacası kendini zorlamadan günlük yaşamına devam edebilmektedir. Ancak ameliyat sırasında atılan dikişler de dâhil iyileşme süreci ortalama 10 günü bulabilmektedir.
Vücut kitle indeksi 35 ve altında olan kişilere yapılamaz. Hormon bozukluğuna bağlı obezite gelişen hastalara yapılmaması gerekir. Psikolojik bozukluğu olan ve psikiyatri doktorunun önermediği kişilere yapılmamalıdır.
Tüp mide ameliyatı için normal kilonuzun en az 25 kilo üzerinde olmanız gerekir. Vücut kitle indeksi 35'in üzerinde olmalıdır. 30-35 arası olan şeker hastaları da ameliyat olabilirler.
Nadiren açık yöntem kullanılırsa da günümüzde bu ameliyat kapalı (laparoskopik) olarak yapılmaktadır. Ameliyatta mide stapler denilen bir alet yardımıyla mide tüp şekline getirilmektedir. Ameliyat ortalama 45 dakika sürer.
Hasta 3. Veya 4. Gün taburcu edilir.2 hafta sonra yürümeye ve masa başı işte çalışmaya başlayabilir. Fiziksel güç gerektiren işlere iste 1 ay sonra başlaması gerekir.
Mide balonu devlet tarafından karşılanan ameliyatlardan bir tanesidir. Ancak ameliyatı devlet tarafından karşılanması için bazı şartlar bulunmaktadır.
Peki mide küçültme ameliyatı kimlere yapılır ? Kilosu fazla olan herkese obezite cerrahisi yapılabilir mi ? Obezite Cerrahisi için kabul edilen kriterler vücut kitle indeksinin 40 ve üzerinde veya diyabet gibi ek hastalık varlığında 35'in üzerinde olması olarak kabul edilir.
Bu ameliyatın uygulanabilmesi için de Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlemiş olduğu en düşük vücut kitle indeksi 35'dir. 35 ve üzeri olan kişiler ameliyat noktasında doktorlarına danışabilirler. Belirtilen yaş aralığından daha küçükseniz obezite derecesine bağlı olarak hekim karına göre işlemler uygulanır.
Tüp Mide Ameliyatı Kaç Yaşına Kadar Yapılır? Tüp mide yani mide küçültme ameliyatı 18-65 yaş arası kişilere yapılır. Kişinin mide ameliyatına uygun aday olması için, Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen Vücut kitle İndeksi (VKİ) değerlerinin 35 ve üzerinde olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri