Mide küçültme ameliyatı genel kullanımda tüp mide ameliyatı olarak da adlandırılmaktadır. Obezite cerrahisi zayıflama ameliyatlarının genel adıdır ve tüm bu cerrahi yöntemler Genel Cerrahi Uzmanları tarafından gerçekleştirilir.
"Ameliyat için hastalar ön incelemeden geçiriliyor"
Hastanenin genel cerrahi bölümünden Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Abdullah Şişik, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, obezitenin günümüzün en önemli problemlerinden biri haline geldiğini söyledi.
Mide küçültme ameliyatı, genellikle bir bariatric cerrahi uzmanı veya endokrinolog tarafından gerçekleştirilir. Bariatric cerrahi, kilo kaybı ameliyatları gibi cerrahi işlemler konusunda uzmanlaşmış bir dal olarak kabul edilir.
Normal sigortalı hastalar, obezite ameliyatları için, vücut kitle indeksinin 40 ve üzerinde olması durumunda ücretsiz şekilde ameliyattan yararlanabilir. Vücut kitle indeksi 35-40 arası olan, yüksek tansiyonlu, diyabet hastası, kalp rahatsızlığı bulunan obez hastalar da obezite ameliyatında, sigortadan yararlanabilir.
Tüp mide ameliyatı SGK tarafından ülkemizde devlet hastaneleri, üniversiteler ve sgk anlaşmalı özel hastanelerde karşılanmaktadır. Tüp mide ameliyatının maliyetine kabaca bakacak olursak, teknolojiye dayalı bir ameliyat olduğu için kullanılan malzemer ve yaklaşık fiyatları şöyle: Stapler tabancası - 100$
İlgili 43 soru bulundu
MADDE 15- (1) Obezite cerrahisi uygulanacak hastalara genel cerrahi, endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları/iç hastalıkları, ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı tabiplerin bulunduğu sağlık kurulu tarafından obezite cerrahisi olabilir raporu e-rapor üzerinden düzenlenir.
Tüp mide ameliyatı, vücut kitle indeksi 50 kg/m2'den yüksek olup süper obez olarak tanımlanan ileri evre obezite hastaları için en uygun tedavi yöntemlerinden biridir. Bunun yanı sıra vücut kitle indeksi 50 kg/m2'den düşük olmasına rağmen bu yöntemi isteyen obez kişilerde de güvenli şekilde tercih edilir.
Özel hastanelerde gerçekleşen Tüp Mide ve diğer mide küçültme operasyonlarını devlet karşılamıyor ve tamamen özel hastane ve doktorun belirlediği fiyatlarda gerçekleştiriliyor.
Tetkikler öncesi 10 saat aç ve 8 saat susuz olmanız gerekmektedir. Ameliyat öncesi testler EKG, SFT, akciğer grafisi, tam sayım kan tahlili, detaylı endoskopi, alt batın ultrasonografi kontrolleri yapılmaktadır.Hasta uygunsa ameliyat gerçekleşir.
Vücut kitle indeksi 35 ve üzerinde olup beraberinde obezitenin getirdiği rahatsızlıkları ve hastalıkları yaşayan hastalar tüp mide ameliyatına uygundur. Vücut kitle indeksi 40 ve üzerinde olan hastaların hiçbir rahatsızlığı olmasa bile tüp mide ve diğer obezite ameliyatları için uygundur.
Ancak ameliyatı devlet tarafından karşılanması için bazı şartlar bulunmaktadır. İlk olarak mide balonu uygulaması, devlet hastanesinde gerçekleştirilmelidir. Ayrıca operasyonun devlet tarafından karşılanabilmesi için kişinin vücut kitle indeksinin 40'un üzerinde olması gerekmektedir.
Günümüzde en çok uygulanan cerrahi girişimlerden biri tüp mide ameliyatıdır ve yaygın olarak "mide küçültme ameliyatı" olarak bilinir. Tüp mide ameliyatında mide, adeta muz gibi ince uzun bir tüpe çevriliyor. Laparoskopik olarak yani kapalı ameliyat yöntemiyle midenin yüzde 80'ini kesip çıkarılıyor.
Anoreksiya Nevroza için öncelikle Gastroenteroloji ya da İç Hastalıkları (Dahiliye) bölümü uzmanlarına gidilir ve burada kişinin fiziksel şikayetleri ve rahatsızlıkları tedavi edilir.
Tüp mide ameliyatı sonrası 48 saat hastanede kalmak yeterlidir.
Tüp mide ameliyatı için normal kilonuzun en az 25 kilo üzerinde olmanız gerekir. Vücut kitle indeksi 35'in üzerinde olmalıdır. 30-35 arası olan şeker hastaları da ameliyat olabilirler.
Tüp Mide ameliyatında ölüm riski 1/1000 dür. Bu oran Gastric Band'den (Kelepçe) yüksek Gastric Bypass (Mide Bypassı) ameliyatından düşüktür. Ölüm riskini en aza indirmek için ameliyat ekibinin profosyonel olması şartdır fakat yinede hiçbir ameliyat için ölüm riski sıfıra indirilemez.
Tüp Mide ameliyatından sonra hastalar ilk bir ayda ortalama total kilonun %10 u kadarını yani 10-20 kiloyu ilk bir ayda verebilirler. Bununla birlikte hastalarda ilk bir ayda kişiden kişiye göre değişen -30 kiloya varan tartı değişiklikleri bile olabilmektedir.
Mide küçültme operasyonu için gereken şartlar esas olarak tüm obezite cerrahileri için geçerlidir. Kişinin tüp mide adayı olabilmesi için gereken kriterler şunlardır: BKİ≥40 kg/m2 veya BKİ≥35 kg/m2 ve obezite ile ilişkili en az bir yan hastalık (hipertansiyon, diyabet, kas ve iskelet sorunları vs.)
Buna göre; vücut kitle indeksi 40 ve üzeri olan hastalarda ve bu ameliyatın zorunluluğunun endokrinoloji uzman hekiminin de yer aldığı kurul raporu ile belgelenmesi halinde SGK tedaviyi kısmen karşılayacak olup, kamu hastanelerinde fark ücreti alınacaktır.
Peki mide küçültme ameliyatı kimlere yapılır ? Kilosu fazla olan herkese obezite cerrahisi yapılabilir mi ? Obezite Cerrahisi için kabul edilen kriterler vücut kitle indeksinin 40 ve üzerinde veya diyabet gibi ek hastalık varlığında 35'in üzerinde olması olarak kabul edilir.
Bu ameliyatın uygulanabilmesi için de Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlemiş olduğu en düşük vücut kitle indeksi 35'dir. 35 ve üzeri olan kişiler ameliyat noktasında doktorlarına danışabilirler. Belirtilen yaş aralığından daha küçükseniz obezite derecesine bağlı olarak hekim karına göre işlemler uygulanır.
3. Ay: 5,5 kilo. 4. Ay: 4,5 kilo.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri