Teşviklerden küçük büyük tüm işletmeler ve ergin olan tüm Türk vatandaşları faydalanabilmektedir. Teşvik için genel bir yaş, cinsiyet ya da refah seviyesi aranmaz fakat kişilerin idari para cezası, vergi borcu gibi finansal durumlarına bakılabilmektedir.
Madencilik, turizm, eğitim ve sağlık alanları teşvik kapsamına giren sektörler arasındaydı. Teşvik paketi ile bu dört sektöre yapılacak yeni yatırımlarda ciddi fırsatlar sunuldu. Bunları kısaca gözden geçirelim. Yeni teşvik sisteminde madencilik yatırımları ile bazı madenlerin girdi olarak kullanıldığı (linyit vb.)
Devlet hibe kredisi, sigortalı çalıştıran özel sektör işverenlerine; kadınlar, gençler ve engelliler gibi dezavantajlı grupların istihdamının artırılması için teşvik ve destek imkanları sağlama amacıyla verilir. Bu teşvikler hibe, kredi şeklinde verilir ve üreticilerin mevcut durumunun iyileştirilmesi amaçlanır.
Yatırımlarda Devlet Yardımları (Hazine Teşvikleri) nedir? Bölgeler arası gelişmişlik farklılıklarını azaltmak, az gelişmiş ve gelişmekte olan bölgelerde yatırımı artırmak ve istihdamı özendirmek amacıyla devlet tarafından sağlanan desteklerdir.
İşverenlere 2024 yılı Ocak-Aralık döneminde sağlanacak olan günlük 23,33,-TL, aylık (23,33,-TL x 30 gün) 699,90,-TL tutarındaki asgari ücret desteğinin uygulama usul ve esasları SGK'nın 29.02.2024 tarihli ve 2024/3 sayılı Genelgesinde açıklanmıştır.
İlgili 36 soru bulundu
Sosyal güvenlik destek primine tabi çalışan, topluluk sigortasına tabi çalışan, yurtdışında çalışan sigortalılar ile aday çırak, çırak ve öğrencilerden dolayı bu teşvikten yararlanılamaz. 5 puanlık indirim PEK üzerinden, kalan % 15,5 işveren hissesi ise asgari ücret üzerinden hesaplanmaktadır.
Başvuru şartı:
www.sgk.gov.tr web adresi üzerinde n “e-SGK / İşveren / İşveren Sistemi / İşveren / Teşvikler ve Tanımlar / Teşvikten Faydalanılacak Sigortalı Tanımlama” menüleri seçilerek 14857 teşviki için tanımlama işlemi yapılaması gerekmektedir.
Teşviklerden küçük büyük tüm işletmeler ve ergin olan tüm Türk vatandaşları faydalanabilmektedir. Teşvik için genel bir yaş, cinsiyet ya da refah seviyesi aranmaz fakat kişilerin idari para cezası, vergi borcu gibi finansal durumlarına bakılabilmektedir.
Sağlık turizmi, savunma sanayi, makine, otomotiv, turizm, tekstil, kimya, mobilya, demir-çelik, elektrik-elektronik, yazılım, medikal, ilaç ve eczacılık, gıda, ambalaj, kozmetik, inşaat malzemeleri, tarım, mücevherat, madencilik gibi hemen her sektörün destek alabileceği çeşitli programlar mevcut.
www.yatirimadestek.gov.tr. Devlet Destekleri ve Teşvikler.
Depremlerden etkilenen 11 ildeki 22 yerde Yapım ve Dönüşüm Ofisleri açılmıştı. Yerinde Dönüşüm projesine e-Devlet üzerinden başvurabiliyor, projeyle ilgili ALO 181'den bilgi alınabiliyor.
İstihdam teşvikleriyle, belirli şartları taşıyan işsizleri istihdam eden işverenlere değişen sürelerle ve tutarlarla prim, vergi veya ücret destekleri sağlanmaktadır. Bu teşviklerden bir bölümü İşsizlik Sigortası Fonu'ndan finanse edilmekle birlikte, işlem uygulayıcısı Sosyal Güvenlik Kurumu'dur.
Hibe desteği başvurusunu e-Devlet kapısı üzerinden; bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerle kaybetmesi sebebiyle işgücünün en az %40'ından yoksun olduğunu belgelendirerek İŞKUR'a kayıtlı olan kişiler gerçekleştirebilirler.
SGK teşviklerinden, aylık prim ve hizmet belgesinin zamanında veren ve ödemesini yapan, SGK'ya borcu olmayan, kayıt dışı personel çalıştırmayan küçük ya da büyük özel sektördeki tüm işletmelerin çalışan sayısına bakılmadan sigorta primi teşvikleri alma hakları vardır.
KOSGEB hibe başvuruları, online olarak gerçekleştirilebilir. Başvuru işlemini e-Devlet üzerinden tamamlayabilirsiniz. İşletmenizin kayıt bilgilerini eksiksiz olarak sisteme girdikten sonra KOSGEB'in web sitesinde yer alan destek talep formunu doldurmanız yeterlidir.
İş Kurmak İsteyenlere KOSGEB Kredileri
Yeni iş yeri ve şirket açmak isteyenler için iki farklı kategoride hibe verilir. Geleneksel Girişimcilik Destek Programı 65 bin TL, İleri Girişimcilik Destek Programı 270 bin TL geri ödemesiz destek sağlar.
KOSGEB, işini büyütmek ya da dış pazara açılmak isteyen işletmeler ile yeni iş kuracak genç girişimlere destek vermektedir. KOSGEB genç girişimci desteği çerçevesinde sunulan farklı destekler de görülmektedir.
Programın detayları ise şu şekilde: - İlköğretim ya da ortaöğretim düzeyinde öğrenim gören, sınıfında ilk 3'e ve okulunda ilk 5'e girmeyi başaran öğrenciler; net asgari ücretin %60'ına kadar yılda 2 defa destek alabilecek.
Teşvik, istihdamın artması ve işsizliğin azalmasına katkı sağlamak için Sosyal Güvenlik Kurumu'nun belirlediği şartlar çerçevesinde birçok iş yerinin ve işçinin desteklenmesidir. Ekonominin temel taşı olan işletmelerin ayakta kalması, işsizliğin azalması bakımından firmaların desteklenmesi hayati öneme sahiptir.
Öğrenciye Ödenmesi gereken ücret: (30 gün çalıştığı durumda) 5.100,64 TL'dir. İşletmelere; 20'den az personel çalıştıran işletmeler stajyerin 30 gün çalıştığı durumda: 3.400,43 TL. 20'den fazla personel çalıştıran işletmeler stajyerin 30 gün çalıştığı durumda: 1.700,21 TL devlet teşviki ödemesi yapılır.
Bunlardan İŞKUR'a kayıtlı olanlar için 42 ay, Mesleki yeterlilik belgesi sahibi 18-29 yaş arası erkekler ve 18 yaşından büyük kadınlar için, 48 ay, bunlardan İşkur'a kayıtlı olanlar için, 54 ay süreyle teşvikten yararlanılabilecektir.
1. Erken ödemelerde indirim, ödeme tarihinden kanuni ödeme süresinin son gününe kadar, her gün için aylık % 4 oranında uygulanır.
03.02.2024 tarihli ve 32449 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'nun geçici 10. maddesinde yer alan 6111 sayılı sigorta prim teşvikinin uygulanma süresi 31.12.2025 tarihine kadar uzatılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri