Planlama aşamaları, hedeflerin belirlenmesi, kaynakların belirlenmesi, stratejilerin oluşturulması, planların uygulanması ve kontrol edilmesi aşamalarından oluşur.
Etkili bir planlama için gerekli unsurlar nelerdir? Etkili bir planlama için, hedefler, kaynaklar, zamanlama, riskler, eylem planı, uygulama ve değerlendirme aşamalarını içeren planlamalar; etkili planlama unsurlarına girmektedir.
İyi bir planın sahip olması gereken özellikler genellikle şöyledir; Plan açık, kesin ve gerçekleştirilebilecek bir amaca yönelik olmalıdır, Örgütün değişen iç ve dış koşullarına uyum gösterecek bir esneklikte olmalıdır. Yapılması ve uygulanması en az giderle gerçekleştirilmelidir.
İlgili 31 soru bulundu
Planlamanın doğru ve etkin bir şekilde yapılabilmesini sağlar. Amaçların saptanması, olanakların araştırılması, seçeneklerin belirlenmesi, en uygun seçeneğin belirlenmesi, plan hedeflerinin saptanması ve planın denetimi.
Planlama süreci birtakım aşamaları içerir. Bunlar sırasıyla; amaçları belirlemek, mevcut durumu analiz ederek geleceği tahmin etmek, amaçlara ulaştıracak seçenekleri belirleyerek zaman, emek, finans ve teknoloji açısından karşılaştırmak ve en uygun seçeneğe karar vererek uygulamaktır.
Planlama, istenen bir amaca ulaşmak için gerekli faaliyetlerle ilgili düşünme sürecidir. Planlama, akıllı davranışın temel bir özelliğidir. Yalnızca istenen sonucu değil, aynı zamanda bu sonuca ulaşmak için gerekli adımları da görselleştirmek için mantık ve hayal gücünün kullanılmasını kapsar.
Planlama, hedeflere ulaşmak için gelecekteki eylemleri ve süreçleri düşünerek organize etme sürecidir. Planlama, belirli bir amaca yönelik stratejik adımların oluşturulması, kaynakların tahsis edilmesi ve zamanın etkin bir şekilde yönetilmesi anlamına gelir.
Ayrıca, organizasyonun hedeflerine ulaşmak için kullanabileceği farklı stratejik seçenekler de göz önünde bulundurulur. Stratejik planlama sürecinin dördüncü ve son adımı ise uygulama ve kontrol aşamasıdır. Bu adımda, belirlenen stratejilerin gerçekleştirilmesi ve ilerlemenin izlenmesi sağlanır.
Talep Tahmini
Talep tahmin yöntemleri değişkenlik gösterse de doğru veri, üretim planlamasında ilk adımı hazırlayarak operasyonunuza yardımcı olur. Bu nedenle, doğru bir talep tahmin yönteminin kullanılması, üretim planlama ve stok kontrolü için en iyi sonuçların alınmasını sağlayacaktır.
Planlamanın Amacı
Örgütsel faaliyetler arasında koordinasyon sağlayarak, bu faaliyetleri önceden belirlenen örgütsel hedeflere yöneltmektir. Planlama örgütsel işlevler arasında en önemli görülen ve en başta gelen işlevlerden biridir. Planlama işlevi, diğer işlevler tarafından yansıtılan önemli bir işlevdir.
Üretim planlama, müşteri taleplerini karşılayacak ve üretim ortamındaki makine, ekipman ve işgücü gibi kaynakları kurumun performans hedefleri doğrultusunda kullanacak şekilde üretim faaliyetlerinin organize edilmesidir. Üretim planlama üretici kurumlar için kritik bir iş sürecidir.
Planlama uzmanları, uzmanlık alanlarına ve çalıştıkları sektörlere bağlı olarak çeşitli görevler üstlenebilirler. İş süreçlerinin optimize edilmesine yönelik stratejiler geliştirmek, bütçe tahminleri veya kaynak yönetimi planları oluşturmak ve proje yönetimini sağlamak bu görevler arasında yer alır.
Planlama, ileriye dönük tahminlerin akılcı bir düzenlemesidir. Planlama, daha çok eylem üzerinde duran bir süreçtir. bakımından fark bulunmaktadır.Bu nedenle bu iki kavramı birbirine karıştırmamak gereklidir. Plan; Bir amaca ulaşmada izlenecek yol ve davranış biçimidir.
İnsan kaynakları planlamasını, İK uzmanları ve ilgili birimin sorumluları birlikte ele almalıdır. Bir koordinasyon halinde ekip olarak çalışmalıdırlar. 1. Aşama: Analiz et. • 2. Aşama: İhtiyacı belirle. • 3. Aşama: İK Arzını / talebini belirle • 4. Aşama: Eylem planı hazırla ve uygula.
Stratejik Planlama Stratejik planlama, bir kurumun mevcut durumu ile gelecekte ortaya çıkması muhtemel gidişatını inceleme, hedeflerini belirleme, bu hedeflere ulaşmak için strateji geliştirme ve uygulama sonuçlarını ölçümleme sürecidir.
Planlama, geleceğe yönelik olarak, istenilen hedeflere ulaşmak amacıyla, sistemli eylem programları hazırlama süreci; Plan da “bir amaca ulaşmak için geliştirilen yöntem' ya da 'eylem programlarının ayrıntılı formülasyonu” olarak tanımlanmaktadır.
Bu özellikler şöyle özetlenebilir. - Plan iyi bir biçimde tanımlanmış amaçlara yönelik olmalıdır. - Plan basit ve anlaşılır olmalıdır. - Planlar esnek olmalıdır.
Gregg, yönetim süreçlerini karar verme, planlama, örgütleme, iletişim, yönetme, koordinasyon ve değerlendirme olmak üzere yedi grupta toplanmıştır. Hicks'e(19) göre, bu süreçler birbirini tamamlayan, iç içe geçmiş ve birbirine bağlı fonksiyonlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri