Sözlükte “ayak üstü durulacak yer, ikametgâh, mertebe, mevki” gibi anlamlara gelen makām kelimesi tasavvuf terimi olarak ahlâk ilkeleriyle sülûkün mertebelerini, velîlerin kabirlerini veya sembolik türbelerini ifade etmektedir. Kur'an'da rabbin (er-Rahmân 55/46; en-Nâziât 79/40), meleklerin (es-Sâffât 37/164), Hz.
Bunlar sırasıyla; Şeriat, Tarikât,Marifet ve Hakikât kapılarıdır. Her kapının onar makamı vardır. Böylece toplamda kırk makam olmaktadır.
Makam: Bir dizi üzerindeki seyirdir ( ezgisel gidiştir ). Burada makamı belirleyen çatı seslerine bağlı olarak oluşan ezgisel gerilimlerdir, gidişlerdir. Bu üçlü çekirdeğin arasındaki perdeler ise en oynak olan, gerilimi çoğaltarak çözüme taşıyan perdelerdir. Makamı asıl belirleyen 5 inci ve 1 inci derece sesleridir.
Nitekim bir hadis-i şerifte, “Kur'ân'ı seslerinizle süsleyiniz.” (Ebû Dâvûd, Tefrîʽu evbâbi'l-vitr, 20 [1468]; İbn Mâce, İkâmetü's-salavât, 176 [1342]) buyrulmuştur. Dolayısıyla tilâvet esnasında tevcid kurallarına riâyet edilerek makam yapılmasında dinen bir mahzur yoktur.
Yazılan şey şu: "Bir rivâyete göre peygamber efendimiz Kur"an-ı Kerîm"i çargâh makâmında okumuştur. Bu sebepten ve ona saygıdan dolayı mûsikîmizde bestekârlar çargâh makâmında pek beste yapmamışlardır. Hatta Bilâl-i Habeşî"nin dahî ezanı çargâh makâmında okuduğu rivâyet olunur ".
İlgili 20 soru bulundu
Kur'an-ı Kerim kırk iki vahiy katibi tarafından yazılmıştır.
En meşhurları Mekke'de Abdullah b. Sa'd, Medine'de ise Übey ibni Kab'dır. Kur'an ayetleri kağıt, bez, deri parçaları, taş, tuğla, kürek kemikleri üzerine yazılmıştır.
Kur'an ile duygusal bağ kurarak, tilaveti içselleştirmek, telaffuzu kalbe yönlendirerek okumak. Bunun özeti de lafız, anlam ve eylem bütünlüğü ile okumak. Bunun için vasıta olan ses, eda, makam gibi hususlar, bu hedefleri ve ilkeleri aşmadığı müddetçe sıkıntı değildir.
- İmam Gazali'nin ifade ettiği gibi, güzel ses ile ruh arasında çok güçlü bir bağ vardır. Tecvit kuralına uygun olarak, tertil üzere Kur'an'ı güzel sesle, tecvidî makamla tilavet etmek, ruhanî zevkin en kestirme yoludur. Haddi aşmadan güzel nağmelerle Kur'an'ı seslendirmek, kalbe açılan en sağlam koridordur.
Allah rızası ve gereğince amel etmek niyetiyle Kur'ân okumak bir ibadettir. Daha başka ibadetler gibi bu ibadetin de sevabını ölüye hediye etmenin bir sakıncası yoktur. Ölüye faydası olması muhtemeldir, olmasa bile okuyan ve yapan ibadet etmiş olmaktadır.
Kendilerine Selefi diyen kişiler, ölünün arkasından Kur'an okunamayacağını, yine kabristanda Kur'an okumanın caiz olmadığını söylemektedir.
Âhirette peygamberlerin ve kendilerine izin verilen kimselerin müminlerin bağışlanması için Allah katında niyazda bulunmaları anlamında bir terim. Hz. Peygamber'in kıyamet gününde sahip olup müminleri himayesi altına alacağı mânevî nitelikli sancak.
Bu tasnife göre en son ve en yüksek makam rızadır.
Kuşkusuz Türk Müziği eğitimi içerisinde Makam teorisi konusu oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Makam teorisi üzerine eğitimin temel amacı, gelenekten ge- len nazari anlayışın nesilden nesile aktarımını sağlamanın yanı sıra, icranın da geleneksel yapıya uygun şekilde yapılabilmesini mümkün kılmaktır.
Allah, bir kulunun işlediği bir amelin sevabını fazla vererek onun Cennetteki makamının yükseltebilir. Ancak Allah Hakimdir; her insana hakettiği ölçüde nimetlendirecektir. Cennetteki makamlar, katmanlar şeklinde veya bir binanın katları şeklinde düşünülmemelidir. Bütün müminler aynı cennet içerisinde olacaktır.
Basit, bileşik ve şed makamlar olmak üzere üçe ayrılır.
En yüksek kademe Firdevs (bazen Adn denilir) olarak bilinir. Yine bu kaynaklara göre; Kıyametten sonra Firdevs kademesine ilk olarak Muhammed bin Abdullah, ardından sefalet içinde yaşayanlar ve sonra en dindar olanlar girecektir. Cennete girenlerin melekler tarafından Arapça selamlanacakları rivayet edilmektedir.
Kabrin sağ yanına, yani kıble tarafına, ayak ucuna yakın durur. Tanıdığı gibi, şeklini, suretini hatırına getirir. Euzü ve besmele ile bir Fatiha ve 11 İhlas okur. Sevabını, Resulullah efendimizin, bütün Peygamberlerin, Eshab-ı kiramın ve Evliya-i izamın ruhlarına ve bu zatın ruhuna hediye eder.
"Yasin Suresi'ni, ölümü yaklaşan hastanın yanında okunursa Allah onun can vermesini hafifletir." Hz. Peygamber'in "Üzerine Yasin suresi okunan mevtanın azabı hafifler." dediği rivayet edilir. Bu sebeplerle Yasin Suresi cenazelerde okunur. Bunun gibi Kabristan ziyaretlerinde de Yasin Suresi okunmaya devam edilir.
Bilindiği gibi genelde ölülerin arkasından Yasin suresi okunmaktadır. Örnek olarak verilen ayetin Yasin suresinin içinde geçiyor olması da son derece manidardır. Kuranın ölen kişiye bir faydası olmaz. Aynı şekilde ölmek özere olan kişinin başında okunan Kuran, o kişinin daha rahat ve kolay ölmesini sağlamaz.
--> Bir kelâmı ve özellikle Kur'an'ı okumayı ifade eden tilâvet terim olarak "Kur'ân-ı Kerîm'i hem okumak hem de emir ve yasaklarını, teşvik ve uyarılarını hayata geçirmek suretiyle Allah'ın kitabına uymak" şeklinde tanımlandığı gibi "mânasını anlamak ve gereğince davranmak üzere onu tecvid ve tertîl üzere dikkatlice ...
Bu açıklamalardan anlaşılıyor ki, ezanın sözlerinin anlaşılmasına engel olmayan nağmelerle, çok aşırı olmayan uzatmalarla, özellikle dinleyenler üzerinde olumlu etki meydana getiren güzel makamlarla ezan okumakta bir sakınca yoktur.
Tecvid: Her bir harfin hakkını vererek telaffuz etmek anlamını taşır. Bu bakımdan Kur'an-ı Kerim tecvidli okunduğu gibi duaları da tecvitli okumak en güzelidir. Ancak tecvid bilmeyen bir kişinin Kur'an-ı Kerim ve duaları okuması caiz olduğu gibi Kur'an-ı Kerimi ve namaz dualarını tecvitli okumamak da namazı bozmaz.
Anasayfa / KUR'AN-I KERÎM'İN MUHTEVASI, İCAZI VE TARİHİ / Genel / Okunan Kur'an-ı Kerim'i dinlemenin hükmü nedir? Okunan Kur'an-ı Kerim'i dinlemenin hükmü nedir? Kur'an-ı Kerim'i okumak ibadet olduğu kadar, onu dinlemek de farz-ı kifâye olarak nitelenen bir ibadettir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, II, 268).
Bu âlimler, bu hadisten Kur'ân-ı Kerimi dünyevî menfaatlere âlet etmeme esasını çıkarmaktadırlar. İmam-ı Âzam Ebu Hanife ve bir kısım âlimlere göre de Kur'ân'ı nağme ile okumak caizdir. Onlara göre nağme ile okumak, kalbi daha çok rikkate getirir, daha çok huşû kazandırır.
A)Basit Makamlar:
Bunlar; Çargâh, Buselik, Kürdi, Rast, Uşşak (Hüseyni) ve Hicaz'dır. Güçlü perdeleri, dörtlü ve beşlilerin ek yerinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri