Devlet memurlarına, ücret ve mali haklarının yanı sıra bazı sosyal hak ve yardımlardan yararlanma imkanı da getirilmiştir. Çeşitli yasal düzenlemelerle Devlet memurlarına tanınan sosyal hak ve yardımlara zaman içerisinde yenileri eklenebilmekte veya bu sosyal hak ve yardımlarda iyileştirmelere gidilebilmektedir.
Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ; 202 nci maddesinde, "Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir.
Devlet memurunun, geçimini sağladığı üvey çocukları için de bu ödenek verilmektedir. 4- Sayıştay kararına1 göre memurun ücretsiz izinli olduğu dönemde kadro ile ilgisi devam etmekte olduğundan ve bu süre içinde aylık ödenmediğinden, memur olan diğer eşe aile yardımı ödenmesi mümkündür.
Aile yardımı memurlara 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uyarınca yapılan bir ödeme. Söz konusu kanuna göre bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi ve çocukları için belli tutarlarda ödeniyor.
İlgili 18 soru bulundu
Madde 203 – Aile yardımı ödeneği Devlet memurlarına her ay aylıklarıyla birlikte ödenir. Karı ve kocanın her ikisi de memur iseler bu ödenek yalnız kocaya verilir. Aile yardımı ödenekleri hiç bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenir ve borç için haczedilemez.
3294 sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç sahibi olup hane içinde kişi başına düşen aylık geliri net asgari ücretin 1/3'ünden (2023 yılı için 3.800,78 TL) az olan haneler (Hanesinde memur, noter ve muhtar bulunanlar hariç) faydalanabilmektedir. TL ödeme yapılmaktadır.
Yukarıdaki tabloya göre eşi çalışmayan ve 6 yaşından büyük iki çocuğu olan bir memur 1.158+254,89=1412,89 TL aile yardımı ödeneği alacaktır. Eğer memurun iki çocuğu 6 yaşından küçükse bu halde çocuk yardımı olarak 254,89*2= 509,8 TL ödenecek alınacak.
Sendikalı çalışanlar için geçerli Toplu Sözleşme ikramiyesi aylık ödenecek. İkramiye tutarı aylık 360,08 liradan 520,60 liraya yükseltilecek, 6 aylık zam dönemlerinde aynı oranda artırılacak. Aile bütçesi artırılacak, eşi çalışmayan kamu görevlisine her ay 1673 lira 72 kuruş aile yardımı ödenecek.
Aile yardımı başvurusu yapmak için www.turkiye.gov.tr adresine erişim sağlayın Sonrasında "Kamu Personeli Aile Bildirimi" yazın ve açılan pencerede "Uygulamaya Git" butonuna tıklayın. Kısa zaman sonra "Aile Yardımı ve Aile Durum Ekranı"na yönlendirileceksiniz.
Hanede kişi başı düşen gelirin net asgari ücret tutarının 3'te birinden az olması koşuluyla; SSK, BAĞKUR ve Emekli Sandığı emeklileri ile dul ve yetimleri de başvuru yapabilecek.
En yüksek devlet memuru aylığı hesaplaması
= 3.169,23 TL'dir. = 3.169,23*0,90=2.852 TL bulunmaktadır.
Aile yardımı ödeneği hakkını kaybetme: Madde 205 – Memur, eş için ödenen aile yardımı ödeneği hakkını eşinden boşanma veya eşinin ölümü, çocuk için ödenen yardım ödeneği hakkını da çocuğun ölümü veya 206 ncı maddedeki hallerin vukuunu takip eden ay başından itibaren kaybeder.
Bir yıldan fazla aylıksız izin kullanan memurlar, bir yıldan sonra genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlüsü olarak (eş, anne veya baba olarak) veya gelir testi sonucu tespit edilen statüye göre sağlık hizmetlerinden faydalanabilir.
Aile ve çocuğa var evliliğe yok
657 sayılı devlet memurları kanununa göre, evli bulunan devlet memurlarına aile yardım ödeneği veriliyor.
Eşi çalışan çalışmayan memura kaç çocuk yardımı yapılıyor? Eşi çalışan memurlar için en çok 5, eşi çalışmayan veya eşi emekli olanlar için ise en çok 3 çocuk için çocuk yardımı ödenebiliyor. Bu miktar çocuğun 72 aydan küçük ya da büyük, engelli veya değil şartlarına göre değişiyor.
-Her iki eşinde çalışıyor olması nedeniyle eş için verilen aile yardımı ödeneğinden her iki memurda yararlanamayacaktır. -Çocuk için verilen aile yardımı ise eşlerden sadece birisine ödenecektir.
Aile Yardımı adı altında ödenen tutarın Aylık Brüt Asgari Ücret Tutarı x %10 'u kadar SGK istisnası hesaplanır. Aile yardımı isteğe bağlı olarak işyerlerinin çalışanlarına verebileceği yardım türlerinden biridir.
OCAK'TA AİLE YARDIMI DA ARTACAK
Halen eş için 758,28 lira, 0-6 yaş arası çocuk için 166,8 lira, 6 yaş üstü çocuk için 83,4 lira ödeniyor. Yüzde 11.88 artışa göre eş yardımı 848,36 liraya, 6 yaş altı çocuk yardımı 186,62 liraya, 6 yaş üstü çocuk yardımı da 93,31 liraya yükselecek.
Güncellenen katsayılar dikkate alınarak hesaplanan ve 01.07.2023 – 31.12.2023 döneminde uygulanacak olan gelir vergisinden istisna edilecek aylık çocuk yardımı tutarları aşağıdaki gibidir: 0-6 yaş grubunda bulunanlar için 254,90 TL. 6 yaş üzeri için 127,45 TL.
18 yaşından küçük olması, Hanesinde memur, kamu işçisi, noter veya muhtar olarak çalışan ya da yurtdışında çalışan, yurtdışı borçlanan yahut özel sandıklar kapsamında olan kişi ya da kişilerin bulunması, durumlarında başvurular değerlendirmeye alınamayacaktır.
Başvurular sonucunda koşulları sağlayan kadınlara 4.000 TL tutarında destek ödemesi yapılacak. e-Devlet üzerinden Sosyal Yardımlaşma menüsüne ya da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın sosyal yardımlaşma menüsünden gerekli başvuruyu yapabilirsiniz.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Nisan Ayı Aile Destek Ödemsi 1200 TL Yatıyordu Bu Ayda 850 TL Yattı
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri