(ﻣﺴﺘﺒﺎﻥ) sıf. (Ar. istibāne “açık ve anlaşılır olmak”tan mustebān) Açıkça ortaya konmuş olan, şüpheye yer bırakmayacak şekilde anlaşılan, açık, âşikar, vâzıh: Ne sûretle mükâfat gördüğü “Nasîhatü's-selâtîn”in sutûr-ı âtiyesinden müsteban olur (Âlî Mustafa Efendi).
müstear / müsteâr / مُسْتَعَارْ
(Ariyet. den) Kendi malı olmayan, iğreti alınmış, emâneten alınmış olan. Kendini belli etmemek için kullanılan takma bir isim.
müktesebat / مكتسبات
Elde edilmiş olanlar. Kazanılmış olanlar. Çalışmak suretiyle kazanılmış olanlar.
Sözlükte “hakkın ödenmesini isteyen kimse” anlamındaki müstevfî kelimesi, terim olarak devletin malî işleriyle ilgili divanın başkanını ve buna bağlı memurları ifade eder.
münavebe / münâvebe / مُنَاوَبَه
Nöbetle iş görmek, nöbetleşmek.
İlgili 16 soru bulundu
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, bir yerin sonu ve sonu olan zaman anlamına gelir. Farsçada ''na'' eki ise başına getirildiği eklere olumsuz anlamı katar. Na ve mütenahi kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuş olan bu kelime sonsuz manasına gelir.
Arapça bdd kökünden gelen mustabidd مستبدّ "başına buyruk yönetici, despot, tiran " sözcüğünden alıntıdır.
müstevfi - مستوفی
وافی و کافی بگیرد. (از اقرب الموارد).
Arapça kökenli bir sözcük olan müteakip, ek olarak kullanıldığında sonrasında ve devamında anlamına gelir.
müttehem / مُتَّهَمْ
(Müttehim) (Vehm. den) Kendinden şüphe olunan, ittiham olunan şey.
mücteba / müctebâ
Seçilmiş. Kıymetli, ihtiyar olunmuş.
mütabaat / mütâbaat
Tâbi olmak, uymak.
Tekaüt kelimesi, Osmanlı bürokrasisinde devletten maaş alan veya maaş karşılığı farklı tahsisatı bulunan görevlilerin hizmet yapamayacak duruma gelmesini ifade eden bir terim anlamı kazanmıştır. Tekaüt olan kimseye mütekāid denir.
Müstear isim, çağdaş Türk edebiyatında eski edebiyatta kullanılan kişinin kendi ismi yerine geçen mahlastan farklı olarak yazar ve şairlerin gerçek kimliklerini muhtelif sebepler sunarak gizleme isteklerinden ortaya çıkmış bir kavramdır.
müesses / مؤسس / مُؤَسَّسْ
Tesis olunmuş, temeli atılmış, bina edilmiş.
Müstear, çağdaş Türk edebiyatında yazar ve şairlerin gerçek ismi yerine kullandıkları isimdir. Mahlastan farklı olarak kişinin gerçek kimliğini gizleme amacı taşır. Bu nedenle müstear isimlerin gerçek sahibi çoğu zaman bilinmemekte veya kişinin ölümünden sonra ortaya çıkmaktadır.
(Tekili: Mülahaza) Mülahazalar. Düşünceler. Akıldan geçenler.
müterakki / müterakkî
Yükselmiş, terakki etmiş, ilerlemiş olan.
Vekil kelimesinden türetilmiş olan mütevekkil sözcüğü dilimize Arapçadan geçmiştir. Vekil, aracı ve yetkili manasına gelirken mütevekkil de başka birini kendisi için vekil olarak atayan kimse demektir.
Sözlükte “yükseğe çıkmak, yüksekten bakmak; kontrol etmek” anlamındaki işrâf masdarından türeyen müşrif kelimesi, devletin askerî ve adlî alanları dışında her türlü malî işlerini ve hesaplarını kontrol eden denetçi ve müfettişleri ifade eder.
Büyük Selçuklular, Safeviler, Memlükler ve Eyyübiler gibi devletler de gulâm sistemini kullanmışlardır. Gulâm sistemi tabiriyle, esaret, devşirme, rehin veya intisap suretiyle Saray veya beyler hizmetine girip askeri sınıfa katılma usulü kastedilmektedir.
O. Turan[21] da Mezâlim Divam'ndan bahsederken, emîr-i dâdı örfî davalara bakan "Adliye nazırı" olarak tarif etmektedir. Aydın Taneri'ye göre[22] de "Emîr Dâd şer'î kanunlar dışında örfî davalara bakan mahkemenin başkanı olup, sultanın emirleriyle emirleri tevkif etmek ile görevlidir".
MÜBÂYİN. 1. Ayrı, farklı olan, farklı, başka. 2.
(Vücub. dan) Lâyık, şâyan, münasib. Gereken, icab eden.
müsbit / مُثْبِتْ
İsbat eden, tesbit eden. Hakikat olduğunu, doğruluğunu belli eden.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri