Devlet tarafından üretime teşvik amacıyla hazineye ait araziler belirli koşullar altında gerçek veya tüzel kişilere kiraya verilebilmektedir.
Hazine arazileri ihale yoluyla satılmaktadır. İhale bedelini kanun gereğince her sene merkezi komisyon belirler. Merkezce belirlenen sınır geçilmez ise açık teklif, sınır geçilirse kapalı teklif uygulanmaktadır. iki şekilde de satılmayan araziler tekrar aynı şekillerde ihalelere sunulur.
En az üç yıldan beri tarımsal amaçla kullanan ve kullanımı halen devam eden kullanıcıları ile, Kullanım şartı aranmaksızın paydaşları (hissedarları), Kanuni süre içinde başvurmaları ve tespit ve tebliğ edilen satış bedelini itiraz etmeksizin kabul etmeleri koşuluyla doğrudan satın alma hakkından yararlanabilecektir.
Satın alma hususunda başvuru için talep konusu arazinin il, ilçe, mahalle ya da köy, ada, parsel numarasını içeren dilekçenin yetkili makamlara verilmesi gerekmektedir. Satış işlemleri ise ihale usullerine uygun olarak yapılmaktadır.
Hazineye ait tarım arazilerini kiralamak isteyenlerin, başvuru süresi içerisinde Tarım Arazisi Kiralama Talep Formu (Ek-1) ile taşınmazın bulunduğu yerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne (Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Şeflikleri) müracaat etmeleri gerekmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Hazine arazisi almak isteyenlerin ilk olarak il veya ilçede bulunan Milli Emlak Müdürlükleri'ne başvurması gerekmektedir. Milli Emlak Müdürlükleri, hazine arazilerinin satışı, kiralama ve diğer işlemleriyle ilgili olarak yetkilendirilmiş devlet kurumlarıdır.
Satın alma talepleri, il, ilçe, mevki, pafta, ada, parsel numarasının da belirtildiği bir dilekçe ile taşınmazın bulunduğu il ve ilçelerde; Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne (Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Müdürlükleri) veya İlçelerde Kaymakamlıklara (Millî Emlak Şeflikleri) müracaat edilebilmektedir.
49 yıllığına arazi kiralama denilen konu aslında yatırım teşvik işlemleri kapsamında yapılan tahsistir. Hazine arazileri belirli konularda ve şartlarda yatırım yapan kişilere 49 yıllığına tahsis edilir. Bu işlemler Milli Emlak Müdürlükleri ve Şeflikleri tarafından yürütülür.
3) Hazine'ye Ait Tarım Arazilerinin Hissedarlara/Paydaşlara Satışı 4706 sayılı Kanun'un 4. maddesinin 12. fıkrasına göre, Hazine'nin hissedar olduğu taşınmazlardaki Hazine hisseleri diğer paydaşlara satılabilir. Paydaşa satış için taşınmazın 2014'ten önce veya sonra veya halen kullanım şartı bulunmamaktadır.
www.milliemlak.gov.tr web adresinden ve taşınmazın bulunduğu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü web adreslerinden ulaşılabilmektedir.
Özdoğrular - Hazine arazisini işgal etmenin cezası artık yok.
Parsel sorgulama işlemini Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) üzerinden de yapabilirsiniz. Parsel Sorgulama alanı üzerinden ulaşacağınız “https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/” adresinde yer alan ilgili alanları doldurduktan sonra talep ettiğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz.
Kadastro Kanunu'nun 18. maddesi gereğince bu alanlar 'ham toprak' ya da 'hali arazi' olarak adlandırılır. Bu özelliklere sahip olan yerler hazine adına belirlenmekte ve tutanakta yazmaktadır.
TMK.m.713 'ün aradığı şart "Tapu kütüğünde kayıtlı olmayan bir taşınmazı davasız ve aralıksız olarak yirmi yıl süreyle ve malik sıfatıyla zilyetliğinde bulunduran kişi, o taşınmazın tamamı, bir parçası veya bir payı üzerindeki mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tesciline karar verilmesini isteyebilir." şeklindedir.
Ayrıca devletten satılık araziler, belli bir teminat karşılığında verilmektedir. Bu sebeple tam yetkili kişiler bu teminatı karşılamalıdır. Devlet mal müdürlüğü ve defterdarlık satılık hazine arazisi için onay vermektedir. Onaylanan arazilerin belgeleri temin edilmelidir.
2022 yılının nisan ayında 2/B ve Hazineye ait tarım arazilerinin hak sahiplerine satışına ilişkin başvuru ve ödeme süresi 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatıldı. Bakanlık açıklamasında vatandaşlara, herhangi bir hak kaybı yaşamamaları için başvurularını yapma çağrısında bulunuldu.
Ancak biz genel satış işlemini açıkladığımız için hazine arazisi satış işleminin ihale ile yapılacağını bilmeliyiz. Satışa başvurmuş olmanız size bir öncelik de sağlamaz. İhaleye şartları sağlayan herkes katılabilir. Üstelik daha çok bedel teklif eden hazine arazisini satın alır.
Ecrimisil Ödeyen Kişi Hak Sahibi Olur Mu? Mahkemece hükmolunan tazminatı ödemekle kişi kötü niyetli olarak haksız işgal ettiği ve zilyet sıfatıyla kullandığı mal üzerinde hukuken hak sahibi olamaz ve buna dair bir hak elde edemez.
Mülkiyeti hazineye ait olan arazilere hazine arazisi adı verilir. Tapuya tescili yapılmamış dağ, tepe, kaya, göl, nehir, buzul ve dereler de hazine arazisi kapsamına girer.
Tarımsal, ticari, spor ve sosyal nitelikli vb. diğer amaçlarda kullanılmak amacıyla, talep sahibi tarafından; kiralama amacını içeren bir dilekçeyle taşınmazın bulunduğu yerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne (Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Şeflikleri) müracaat edilmesi gerekmektedir.
Milli Emlak arazilerinin belirli bir süre kullanıldığında kullanıcının mülkiyet konusunda hak sahibi olması mümkün değildir. Kullanıcının kira bedelini ödediği araziyi satın alması için Milli Emlak Müdürlüğü'ne başvurması gerekir. Uygun görüldüğünde talep edilen arsa sözleşme yapılarak satılabilir.
Yüzölçümü altmış dönümden fazla olan taşınmazlar krokisinde ulaşım yolu da dahil, altmış dönümü geçmeyecek şekilde parsel halinde kiraya verilebilir. Hak sahiplerinin talepleri dikkate alınmak suretiyle Milli Emlak Genel Tebliği md.11 e göre arazi kiralama sözleşmeleri on yıl süreyle düzenlenir.
3-) İmar Barışı kapsamında Hazine taşınmazını satın almak için ne yapmak gerekiyor? Öncelikle hazine taşınmazı üzerinde bulunan yapı için Yapı Kayıt Belgesi alınmalıdır. Daha sonra satışı mümkün olan taşınmazlar talep üzerine rayiç değer üzerinden Bakanlığımızca hak sahiplerine satılacaktır.
Hazinenin payı %40'tan fazla ise satış yapılamaz. Hazinenin payına düşen kısım uygulama imar planı bulunan bir yerdeyse 400 metre² den büyükse ya da imar planı bulunmayan bir yerdeyse ve 4000 metre² den büyükse yine ihalesiz satılamaz.
Peki, kiralanan hazine arazisi üzerine ev yapılabilir mi? Kiralanan hazine taşınmazları üzerine herhangi bir sabit tesis yapılmasına izin verilmiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri