Vergi; devletin kişilerden ve kurumlardan kanunla belirlenen şekilde kamusal hizmetlerin yapılabilmesi amacıyla alınan paralardır. Vergi, diğer kamu kurumlarının ve devletin, kamu hizmetlerinin sağlanması için kişilerden ve kurumlardan zorunlu olarak alınan paralardır.
Vergi politikasının ana hedefi ise, devlete ve kamu teşebbüslerine ekonomik ve sosyal hedeflere uygun olarak ekonomik istikrarı bozmaksızın ve adil ölçüler içerisinde kaynak toplama olanağının sağlanmasıdır .
Vergilemenin mali amacı, devletin gelir elde etme amacıdır. Mali olmayan amaçları ise, iktisadi istikrarı sağlamak, iktisadi büyüme ve kalkınmayı sağlamak, gelir dağılımını adil hale getirmek ve kaynak tahsisinde etkinliği sağlamak şeklinde belirtilebilir.
Neden vergi vermemiz gerekir? Devletin elektrik , su , yol , kanalizasyon vb. hizmetler sunabilmesi , eğitim , sağlık , güvenlik , adalet gibi temel hizmetleri yerine getirebilmesi için vergi vermek önemlidir. Eğer bu vergiler toplanamazsa devlet belirtilen hizmetleri tam ve doğru şekilde yerine getiremez.
İlgili 31 soru bulundu
İslam'ın temel vergilerini, öncelikle Müslümanlara yönelik olarak zekât, öşür gayr-i Müslim vatandaşlara yönelik olarak da haraç ve cizye olarak sıralamak mümkündür. Bu çalışma da, İslam hukuku çerçevesinde, başta Medine uygulaması olmak üzere, İslam devletlerinde vergi konusu ele alınmaktadır.
“Yaptıkları veya yapacakları ödemelerden vergi kesmeye mecbur olanlar, verginin tam olarak kesilip ödenmesinden ve bununla ilgili diğer ödevleri yerine getirmekten sorumludurlar. Bu sorumluluk, bunların ödedikleri vergilerden dolayı asıl mükelleflere rücu etmek hakkını kaldırmaz.
Vergi insanlık tarihi kadar eski bir olgudur. Kamusal otoriteler tarafından uzunca bir süredir, tahsil edilmektedir. Başlangıçta, armağan-bağış adı altında tahsil edilse de zamanla kamusal cebirle alınmaya başlanmıştır. Geliri azalan mükellefler doğası gereği vergilere karşı gönülsüzlük göstermektedir.
Vergilendirme yetkisi kural olarak yasama organına ait olmakla beraber anayasal ilkeler içerisinde kalmak koşulu ile yürütme organına da verilebilir. Diğer taraftan idarenin vergi tarh ve işlemlerine ilişkin idari yetkisi vergilendirme yetkisi kapsamındadır.
Dolaylı vergiler içinde KDV önemli bir yer tutuyor. 2022 yılı bütçe gerçekleşmeleri Hazine ve Maliye Bakanlığınca “Aralık Ayı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşme Raporu” ile açıklandı. Buna göre 2022 yılı vergi gelirleri 2 trilyon 353 milyar TL olarak gerçekleşti.
Vergi koyma yetkisi olan TBMM vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülüklerin, miktarlarını, muaflık, istisnaları ve oranlarını doğrudan kendisi kanunla belirleyebileceği gibi, AY m.73/4‟e göre; kanunun belirttiği yukarı ve aĢağı sınırlar içinde değiĢiklik yapma yetkisini Bakanlar Kuruluna devredilebilir.
Belçika yüzde 52,6 ile OECD üyeleri içinde çalışanların en fazla vergi ödediği ülke.
Aslında Nauru, hükümetin ekonomisini ayakta tutmak için son çabaları nedeniyle vergi almayan dünya ülkeleri arasında yer almaktadır.
Vergi avantajı nedir sorusunu; vergi kanunlarındaki yasal düzenlemelerden yararlanarak mükelleflerin ödemesi gereken vergi miktarını azaltması veya vergi ödeme yükümlülüğünden muaf tutulması şeklinde tanımlayabiliriz.
Fransa'da Standart kurumlar vergisi oranı %33,33'dür. Küçük ve orta ölçekli işletmeler indirimli orandan faydalanabilir. Yıllık standart kurumlar vergisi 763.000 €'nun üzerinde olan şirketler %3.3 oranında sosyal güven lik kesintisi adı altında ek vergi ödemektedirler.
İtalya, İngiltere, İspanya, Yunanistan, Hollanda, İsveç, Portekiz, Lüksemburg, Romanya, Polonya, Letonya, Litvanya, Slovakya, İrlanda, Macaristan, Estonya, Çekya, Güney Kıbrıs, Bulgaristan ve Hırvatistan veri almıyor.
Kurumlar vergisi beyan eden mükellef listesinde ise ilk sıranın sahibi tahakkuk ettirilen 11 milyar 51 milyon 920 bin 642 lira vergiyle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası oldu. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), "2019 Vergilendirme Dönemi Kurumlar Vergisi Türkiye Geneli İlk 100 Sıralaması"nı açıkladı.
Prof. Dr. Murat Batı hesapladı: Ocak-Temmuz 2023 döneminde 2 Trilyon 52 Milyar 628 milyon TL verginin içinde gelir vergisinin payı %16, stopaj yoluyla alınan gelir vergisi %14, kurumlar vergisi %15, toplam KDV %34, toplam ÖTV %20, KDV ve ÖTV ise toplamda %54 oranında yer aldı.
Almanya'da vergi sınıfları altı çeşittir. Medeni durumunuz, hangi gelir vergisi sınıfına dahil olacağınızı belirlemede ana etkendir. Bazı durumlarda, gelir vergisi sınıfınızı sonradan da değiştirebilirsiniz.
Türkiye'de yaşayıp herhangi bir kazanç kaynağı olan herkes gelir vergisi ödeme yükümlülüğüne sahiptir. Yurt dışında yaşayıp Türkiye'de gelir elde eden kişi ve kurumlar da bahsedilen vergiye tabiidir. Bu kişiler mükellef olarak adlandırılır. Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı şirketler kategoride yer alır.
Türkiye'de faaliyet gösteren şirketler, işletmeler ve meslek erbabı vergi mükellefi olmak zorundadır. Ayrıca serbest meslek sahipleri, emekliler ve diğer gelir elde eden kişiler de vergi mükellefi olabilirler.
Vergi sorumlusu, asıl mükellefe yaptığı ödemelerden hesapladığı vergiyi keserek alacaklı vergi dairesine onun adına yatırmaktadır. “Vergi kesen” durumundaki vergi sorumlusu, sadece teknik anlamda vergi sorumluluğunu üstlenmiş olup, esasında “aracı ödeyici”6 veya “maliyenin fahri tahsildarı”7 niteliğini taşımaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri