Memurlar, meslekî faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir işyerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışamaz.
Sağlık Bakanlığı'nın dün yayınladığı yönetmelikle muayenehanesi olan doktorların özel hastanelerdeki tedavi ve ameliyat uygulamalarına sınırlama getirildi. Özel hastaneler toplam kadrosunun ancak yüzde 15'i kadar doktorla sözleşme yapabilecek.
Sağlık Bakanı: Tıp merkezlerinde çalışan hekimlere iki yerde daha çalışma izni sağlandı
Dolayısıyla, 1219 Sayılı Kanun'un 12. maddenin 2. fıkrasının ( a ) bendi kapsamında kamuda görev yapan hekimlerin ( üniversite yönetim üyeleri hariç ) aynı zamanda özel sağlık kurumu ve kuruluşlarında çalışmalarına bu nedenle imkan bulunmamaktadır.
İşbu maddeye göre Sağlık Bakanlığına bağlı devlet hastanelerinde çalışan hekimler muayenehane açamazlar.
İlgili 42 soru bulundu
6 yıl önce hayata geçirilen Tam Gün Yasası esnetiliyor. Artık devlet özelden, özel de devlet doktorundan ameliyat hizmeti alabilecek.
Kamu hastanesinde görev yapan sağlık personelinin çoğu ve bu arada da hekim, kamu görevlisi ve kamu personeli statüsündedir.
Tabipler ve diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatı- na göre uzman olanlar yukarıda sayılan her bir bent kapsamında olmak koşuluyla birden fazla sağlık kurum ve kuruluşunda çalışabilirler, hükmüyle bir- den fazla yerde çalışmanın yolu açılmış oldu.
Özel sağlık kurum ve kuruluş- larında görev yapan personel, bu görevleriyle bağlantılı olarak kendilerine karşı işlenen suçlar bakımından 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun uygulanmasında kamu görevlisi sayılır.
6 Ekim 2022 tarihli Resmi Gazete'de, Özel Hastaneler Yönetmeliği'nin Ek Madde 5 (ı) bendinde yapılan değişiklikle muayenehanesi olan hekimlerin sadece bir özel hastanede ameliyat yapmasına izin verildi.
Danıştay: Doktorlar mesai sonrası istediği yerde çalışabilir.
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan ve yöneticilik görevi bulunmayan tabipler ile aile hekimleri, kurum ve kuruluşlarındaki çalışma saatleri dışında ve kurumlarının izniyle aylık otuz saati geçmemek üzere iş yeri hekimliği yapabilir.
Özel sektörde/hastane çalışmak için DHY sürenizi bitirmeniz gerekiyor bu nedenle. Sonrasında kamu kurumlarından ayrılarak özel kurumlarda çalışabilirsiniz. Konunun özeti şudur; DHY sürenizi tamamlamadıysanız mevcut yasaların kısıtlaması nedeniyle hekimlik mesleğini icra edemiyorsunuz.
Özel hastanelerde çalışmayı tercih eden doktorlar, 2023 koşullarında ortalama 20.000 TL civarında maaş alırlar. Hasta yoğunluğuna düzenlenen sözleşmeye bağlı olarak bu miktar değişiklik gösterir.
Bu nedenle asistan hekimlerin bu duruma çok dikkat etmeleri gerekiyor. Çünkü Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği'nin 11. maddesi son derece açık. Bu hükme göre, uzmanlık öğrencisi muayenehane açamaz, uzmanlık eğitiminin gerektirdiği durumlar dışında aylıklı veya aylıksız hiçbir işte çalışamaz.
Yönetmelik değişikliğine göre, özel hastanede çalışan doktorlar, mesai saatleri dışında başka özel hastanede nöbet tutabilecek ve yine hastanedeki çalışma saatleri dışında başka özel hastane ve tıp merkezlerinde kurumsal sözleşmeyle çalışabilecek.
Kanunen yıllık fazla mesai süresi 270 saati aşamaz..
Sağlık Uygulama Tebliği, günlük her bir hastaya 6 dk ayırmak şartı ile günlük 60 hasta muayene edilmesine izin veriliyor. Bu da günlük 10 saat çalışma süresi eder ki buna güne her gün 2 saat fazla mesai yapılması gerekiyor.
Özel Hastanede Doktor Nasıl Olunur? Özel hastanede doktor olmak isteyenlerin herhangi bir üniversitenin tıp fakültesinden mezun olduktan sonra tıpta uzmanlık sınavına girmesi gerekir. Sınav sonucuna ve arzu edilen alana göre bir tercihte bulunulur.
Özel sağlık kurumunda çalışan bir hekim hangi tür sözleşmeye bağlı olarak çalışırsa çalışsın gerçekte ücretli bir çalışan olup 4857 sayılı yasada tanımlanan işçidir.
Polisler, İlk ve orta dereceli okul öğretmenleri, lise öğretmenleri, devlet hastanelerindeki doktorlar, valiler, kaymakamlar, hizmetliler (tamamında özel sektör hariç) Devlet Memurudur.
Kamuda diş hekimliği maaşları 2023
Tabi belirtilen bu diş tabibi maaşı net maaştır. Çocuk var ise ve eş çalışmıyorsa toplam net dişçi maaşı ortalama 31.000-32.000 TL olacaktır. Döner sermaye ve diğer ilave ödemeler ile birlikte devlet diş hekimi maaşı ortalama 35.000-40.000 bin TL civarında olacaktır.
Özel sektör kurumlarında görev yapan diş hekimlerinin maaşı 4 bin TL ile 6 bin TL arasında değişmektedir. Kendi muayenehanesini açan diş hekimleri için ise maaş limiti yok diyebiliriz, isim yapan aylık 30-40 bin lira kazanan hatta daha da fazlasını kazanan diş hekimleri var.
Öte yandan, ister memuriyet esnasında ister 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San'atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun gereğince muayenehane açabilirsiniz ama devlet memuru iken özel bir hastanede hizmet akdiyle çalışamazsınız.
Devlet hastaneleri sabah saat 09:00'da polikliniklerde hasta muayene ve takibine başlamaktadır. Fakat randevudan önce kayıt işlemini yapacağınız için erken saatlerde gidebilirsiniz. Saat 09:00'da hasta kabul etmeye başlayan devlet hastaneleri saat 16:00'ya kadar hastalarla ilgilenmektedir.
Aile Hekimleri kamu görevlisi olarak, kamudan ya da özel kişilerden kiraladıkları yerlerde kira karşılığı hizmet vermektedir. Aile Hekimlerinin 5258 Sayılı Kanun gereği Aile Sağlığı Merkezi (ASM) kurma ve işletme görevleri vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri