Sıcak çarpmasında ilkyardım nasıl olmalıdır Giysiler çıkarılır, Sırt üstü yatırılarak, kol ve bacaklar yükseltilir, Bulantısı yoksa ve bilinci açıksa su ve tuz kaybını gidermek için 1 litre su -1 çay kaşığı karbonat -1 çay kaşığı tuz karışımı sıvı yada soda içirilir.
Hasta serin bir ortama alınır, giysileri çıkarılır, soğuk kompres veya buz uygulanır. Sıvı ve elektrolit tedavisi: Sıcak çarpması durumunda vücuttaki sıvı ve elektrolit dengesinin düzeltilmesi önemlidir. Sıvı kaybını yerine koymak için oral veya intravenöz yolla sıvı takviyesi yapılır.
Sıcak uygulama, tedavi amacı ile doku ısısını yükseltmek için hastanın vücudunun tamamına (genel) veya bir bölgesine (lokal) ısı uygulamasıdır. Vücut ısısını korumak veya hastayı sıcak tutmak amacı ile uygulanır. Fizyolojik etkileri ile beraber; Vücut ısısını artırır.
Sıcak çarpmasının en çok bilinen bulguları; mide bulantısı, baş ağrısı, şiddetli kusma, yüksek ateş, terleme azlığı, psikolojik bozukluklar ve bilinç kaybı olarak sıralanmaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Kapalı alanlar iyi havalandırılmalıdır. Güneş gören pencereler perde vb. güneşliklerle gölgelendirilmelidir. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı; bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir.
Güneş Çarpması Etkileri
Güneş çarpmasının en yaygın ilk belirtileri mide bulantısı ve kusma, yüksek ateş ve baş ağrısıdır. Özellikle uzun süren baş ağrıları nedeniyle çoğu kişi tedavinin ardından güneş çarpması baş ağrısı nasıl geçer şeklinde araştırma yapmaktadır.
normal olan vücut ısısı, 40-41 dereceye kadar yükselebilir. Bu seviyeye yükselen vücut ısısı, hücrelerde özelliklede beyin hücrelerinde tahribat yapar. Aşırı sıcağa maruz kalan bir kişinin ,beynindeki ısı ayarlama merkezinin fonksiyonu bozulur ve güneş çarpması dediğimiz ciddi sağlık sorunu ortaya çıkar.
Bu durumda yapılacak ilk işlem, kişiyi serin ve gölgeli bir yere almak ve vücudun sıcaklığını düşürmek için soğuk bir kompres uygulamaktır. Ayrıca bol miktarda su içmek ve tuzlu yiyecekler tüketmek de yardımcı olabilir. Ciddi durumlarda ise hemen bir doktora başvurulması gerekmektedir.
Sıcak çarpmasının tedavisi
Kişi serin bir yerde gölgelenmeli veya serin bir odaya taşınmalıdır. Kişinin vücut sıcaklığı hızlı bir şekilde düşürülmelidir. Soğuk bir duş veya vücuda soğuk kompres uygulaması etkili olabilir. Kişinin susuzluğu giderilmelidir.
Akut yaralanmalarda inflamasyon (bağışıklık sistemi aktivasyonu) ve ödem fazladır. Soğuk uygulama bunu azaltır. Sıcak uygulama ise genellikle uzun süredir devam eden (kronik) sorunlarda tercih edilir. Sıcak tedaviler kas ağrısı ve spazmını azaltır.
Temiz bir bez veya havlu kullanarak buzları sarılarak veya buz paketini hazırlanır. Buzları veya buz paketini, ağrıyan veya şişmiş bölgenin üzerine 20 dakika boyunca uygulanır. Uygulama süresi, o bölgede 20 dakikayı geçmemelidir. Uzun süre uygulamak duyu azalması durumuna sebep olabilir.
En çok kullanılan yaş sıcak uygulama yöntemleri şunlardır; kompres, oturma banyosu (sitzbath), lokal ve genel banyolardır.
Sıcak çarpmasında ilkyardım nasıl olmalıdır
Giysiler çıkarılır, Sırt üstü yatırılarak, kol ve bacaklar yükseltilir, Bulantısı yoksa ve bilinci açıksa su ve tuz kaybını gidermek için 1 litre su -1 çay kaşığı karbonat -1 çay kaşığı tuz karışımı sıvı yada soda içirilir.
Güneş Çarpması Kaç Gün Sürer? Sıcak çarpmasının yaşanması, hastanın hastaneye taşınması ve sıvı tedavisinin tamamlanması toplamda 1 gün sürmektedir. Hastanın vücut sıcaklığı düşürülse ve sıvı ihtiyacı giderilse bile, 1 haftaya kadar yaşanan kötü durumun etkileri hissedilmeye devam eder.
Özellikle ateşin 40°C'nin üzerine çıkması ile meydana gelen havale durumu, cilt üzerinde kızarıklıkların oluşması ve nefes almada güçlük çekme gibi belirtiler sıcak koması olarak adlandırılmaktadır.
Terleme sonucu sıvı kaybı oluşur ve güneş çarpması olan çocuğun sıvı ihtiyacı artar. Bu nedenle bol bol su içirilmeli, vücut sıcaklığı normalin üzerindeyse ateş düşürücü ilaçlar kullanılmalıdır.
Serin bir yere gitmek: Güneş çarpması belirtileri gösteren kişi hemen gölge veya serin bir yere götürülmelidir. Vücut sıcaklığını düşürmek: Vücut sıcaklığını hızla düşürmek için ıslak bir bez veya soğuk su ile cildi silmek veya soğuk bir duş almak yardımcı olabilir.
Bunlar arasında kafa karışıklığı, ajitasyon, sinirlilik veya hatta bayılma yer alabilir. Eğer yukarıda sıraladığımız güneş çarpması belirtileri yaşıyorsanız, hemen serin bir yerde dinlenmeli, gölgeli bir alana geçmeli ve bol miktarda sıvı tüketmelisiniz. Ayrıca, tıbbi yardım almanız önemlidir.
Güneş çarpması olan bireylerde ateş düşürücü ilaç kullanımı, karaciğer üzerinde zehirleyici etki gösterebileceği için kaçınılması gereken bir uygulamadır.
Halsizlik, susuzluk, bayılma hissi, mide bulantısı… Son günlerde etkisini daha çok hissettirmeye başlayan sıcak havalar günlük yaşamda kısa süreli rahatsızlıklara neden olabiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Uzmanları, sıcak havada ferahlatıcı önerilerde bulundu.
Bu belirtilere bulantı ve kusma, baş dönmesi, baş ağrısı ve huzursuzluk ya da sersemlik hali genellikle eşlik ediyor. Bu dönemde fark edilip bol sıvı alımı sağlandığında koma aşamasına gelinmeden hastalık kontrol altına alınabiliyor. Bu tabloda çocuk serin olan bir yerde tutulmalı ve kaybettiği sıvı mutlaka verilmeli.
Güneş altında çok vakit geçirmek güneş çarpmasına neden olduğu kadar beyin kanamalarına da yol açabiliyor. Baş ağrısı, kusma, görme ve konuşma bozukluğu gibi belirtilerle ortaya çıkabilen beyin kanaması zamanında müdahale edilmediği takdirde kalıcı sakatlık ve hayati tehlikeye neden olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri