Kolon bindirme ve sarılma bölgesindeki etriye aralığı minimum 5 cm olabilir, daha küçük tasarlanmamalıdır. Kolon boyuna donatının çapının 14 mm'den etriye donatı çapının ise 8 mm'den daha küçük olmayacak şekilde tasarlanmasına dikkat edilmelidir. 150 mm'den büyük olmayacaktır.
Minimum dikdörtgen kolon boyutları 25×30 cm iken yeni yönetmelikte 30×30 cm olarak belirlenmiştir.
Çap olarak, çekum en geniş olanıdır, ortalama olarak sağlıklı kişilerde 9 cm'den biraz daha küçüktür ve enine kolonun çapı ortalama 6 cm'den azdır.
Kolonun en kesit genişliği veya yüksekliğinden pas payının çıkarılmasıyla bulunur. Örneğin 50 x 50 cm. bir kolonda, Çiroz yükseklik ölçüsü : 50 – (2 x pas payı) Çiroz yükseklik ölçüsü : 50 – (2 x 2) = 46 cm olarak bulunur.
Kolonlarda bir çatlak veya alanın daha verimli kullanılması için kesilen bir kolon bölümü varsa binanın temelinde inceleme yapılmalıdır. İnşaat demiri en az 6 tane 14'lük yahut 4 tane 16'lık bulunması gerekmektedir. Etriyenin de minimum 8'lik olması gerekmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Düz demir daha elastik yapıdadır. Çatı ve kat kirişleri, otoparklar, prefabrik yapılar, kolonlar, fabrika ve binalar, üst geçitler, hangarlar ve çelik konstrüksiyon uygulamalarında düz demir kullanılır.
Çapları 8, 10 ve 12 m olan donatılara ince demir denir. Genellikle taşıyıcı olarak kullanılmazlar. Etriye ve çiroz elemanlarında çok kullanılır.
TBDY 2018'e göre minimum kolon boyutları nedir? TBDY 2018'e göre minimum kolon koyutları 30cm x 30cm olmalıdır. Rahmetli Profesör Doktor Ahmet Topçu ise en az 30cm x 40cm kolon boyutlarını önermiştir.
Tapu kayıtlarında kargir olarak geçen yapılarda ise binanın ya da evin taşıyıcı bölümlerinde kolon ve kiriş bulunmaz. Buna ek olarak arsayı siz satın almadan önce inşa edilen ev de kargir olabilir ve inşasında beton ya da tuğla yerine ahşap malzemeden faydalanılmış olabilir.
Deprem yönetmeiğine göre bir binada en az 6 tane 14'lük ya da 4 tane 16'lık kolon bulunması gerekmektedir.
Binaların sağlamlığını kontrol ettirmek için bir diğer ve güvenilir seçenek ise deprem testi yaptırmak. Belediye ve diğer kuruluşlara başvurarak bina deprem testi yaptırılabilir. Başvuru sonrası yetkililer binayı kontrol ediyor ve detaylı inceleme sonrası uzman şirketlere yönlendiriyor.
Kiriş yüksekligi, 300mm'den az olamaz. Kiris yüksekliği, döşeme kalınlığının 3 katından az olamaz. Kiriş genişliği, 200mm'den az olamaz.
Asmolen sistemlerde kirişlerin genişliği genelde kolon genişliğinden büyük oluyor.
Kolon bindirme ve sarılma bölgesindeki etriye aralığı minimum 5 cm olabilir, daha küçük tasarlanmamalıdır. Kolon boyuna donatının çapının 14 mm'den etriye donatı çapının ise 8 mm'den daha küçük olmayacak şekilde tasarlanmasına dikkat edilmelidir. 150 mm'den büyük olmayacaktır.
Kolonlar için ortalama 1.5 ton ve tabliye için yine ortalama 1.5 ton demir gider. 120 metrekare bir ev için ortalama olarak 7.5 ton civarında demir harcanır. 120 metrekare bir dairenin metrekaresine ortalama olarak 35-45 kg arasında demir gitmektedir.
Kolon 1m x 1m ise ve yapı aksını kolonun en dış kenarı kabul edersek en fazla bir metre geçilir. Kolonu dikersiniz bir metre geçmiş olursunuz. İşin esprisi bir yana sadece mimari olarak sorduğunuzu varsayarsak betonarme bir yapı için 15-20 metreye kadar geçebilirsiniz.
Yüksek katlı binaların depreme karşı güvensiz olduğu düşünülebilirken, uzmanlar ise 1 ve 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzerindeki binaların depreme karşı daha güvenli olduğunu belirtti.
Zeki Gündüz, ahşap ve yığma tuğlalı binaların deprem esnasındaki mukavemetine ilişkin, "Yığma tuğlalı binaları kurallarına uygun yaptığınız zaman bütün duvarlar taşıyıcı sistem olarak vazife görüyor. Dolayısıyla binanın depreme karşı dayanımı daha da artmış oluyor." dedi.
Günümüzde Uygulanan Düzenleme. Halen uygulamada olan düzenlemeye göre yeni yapılan binalar 7.6 şiddetine dayanacak şekilde inşa ediliyorlar.
-Yapıların taşıyıcı dış duvarları en az 50 cm kalınlıkta olmalıdır. -Taşıyıcı iç bölme duvarları,30 cm taşıyıcı olmayan bölme duvarları 15 cm den daha ince olmamalıdır.
Binalar kolon kesilmesiyle çökebilir, bina üzerinde yer alan bütün kolon ve kiriş elemanlarının kendine özel görevleri bulunmaktadır, bunları kaldırıp yerine farklı daha küçük veya farklı malzemeden yapılmış eleman koymak yapısal sürekliliği bozar; bu inşaat mühendisliğinde kabul edilemeyecek bir hatadır" dedi.
Dairesel kolonlar özellikle etriye yerine fret kullanıldığı zaman taşıma gücü açısından dikdörtgen kesitli kolonlara karşı üstündür. Fretler sayesinde sürekli bir hale gelen kolonun çekirdeği dikdörtgen kesite göre avantaj sağlar.
Nervürlü demirlerin çapı 8 ile 40 mm arasında değişmektedir. inşaat sektöründe en çok kullanılanı olarak 10 mm çapında olanlara talep daha fazladır.
İnşaat Demiri, betonarme yapılarda kayma ve çekme gerilmelerini karşılamak amacı ile beton içine konulan, özel şekillendirilmiş çeliğe inşaat demiri denir. Standart olarak 12 metre boyunda üretilir.
- 8'lik İnşaat Demiri Ankara'da 19,58 TL ile satılmaktadır. 1 ton Q8 mm spot demir fiyatları 19.580,00 TL olarak hesaplanmaktadır. - 8'lik Demir Metre Kaç Kg? 8 mm çapında inşaat demirinin 1 metre ağırlığı 0,395 kg ve 1 metre 8'lik demir fiyatı ise 7,73 TL olarak satılmaktadır. 8'lik 1 boy çubuk demir kaç kilo?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri