657 sayılı Kanunda, bir memur, yükseköğrenimde okuyor diye, verilmesi öngörülen bir izin bulunmamaktadır. Bu nedenle de genel olarak okumak isteyenler, 24 saat esasına göre çalışan memurlukları tercih etmekte (koruma güvenlik görevlisi, sağlık personeli vd.), gece çalışmakta, gündüz ise okullarına gitmektedir.
Çalışırken yüksek lisans yapmak mümkündür ve birçok profesyonel bu yolu tercih etmektedir.
Devlet Memurları Kanunu ve diğer personel mevzuatında yıllık izin, sağlık izni, analık-babalık izni, süt izni gibi izinler olmasına rağmen eğitim ve okul konusunda herhangi bir izin düzenlemesi bulunmamaktadır.
Millî Eğitim Bakanlığı izin Yönergesi 18. Maddesi Diğer İzinler “e) (Ek: 05/04/2013-485808 Bakan Onayı) Memurlardan lisansüstü öğrenime devam edenlere, görevlerini aksatmamak şartıyla izin verilmesi hususunda gerekli kolaylık sağlanır.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; lisans eğitimi üzerine yüksek lisans veya master eğitimini tamlayan devlet memuruna eğitiminin tezli veya tezsiz olmasına bakılmaksızın ilave kademe verilmesi gerekmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Yüksek lisans yapmak, (ilave kademeden kaynaklı artış dışında) diğer unvanlardaki memurların maaşını etkilememektedir.
Yine masterın mesleği ile ilgili olup olmaması şartı da aranmamaktadır. Ancak yüksek lisansın hangi derecede iken yapıldığına bağlı olarak, verilen kademenin etkisi değişmektedir. Örneğin 9/1 derecedeki memur master yaptığında 9/2'ye geçmektedir. Bunun aylık gösterge farkı ise 10'dur.
Lisansüstü eğitimlerin ek ders ücretine etkisi
Mevcut belirlemelere göre, ders görevi verilen ve/veya ders görevi verilmiş sayılan öğretmenlere her ders saati için ödenen ücret; yüksek lisans (tezli veya tezsiz) yapmış olanlara %5, doktora yapmış olanlara ise %15 artırımlı ödenmektedir.
Öğretmen önce yüksek lisans yapar ve bir kademe aldıktan sonra doktorasını tamamlarsa öğretmene bu sefer bir derece değil 2 kademe verilir. Yine örnek verecek olursak 5/1 de olan öğretmen yüksek lisans yaparsa 5/2 olur.
Master derecesi alıp da bir kademe ilerlemesinden faydalanan memur, aynı zamanda doktora yapmışsa iki kademe ilerlemesinden yararlanacaktır. Yani hem master ve hem de mesleği ile ilgili doktora yapan memur toplam bir derece (3 yıl) yükselmesinden yararlanacaktır. Kısaca diyebiliriz ki; Master yapanlar 1 kademe.
Memurun yıllık, mazeret, hastalık, aylıksız izin gibi hakları bulunmaktadır. Mazeret izinleri içinde ise doğum, babalık, ölüm gibi hallerde verilecek izinler düzenlenmiştir. 657 sayılı Kanunda, bir memur, yükseköğrenimde okuyor diye, verilmesi öngörülen bir izin bulunmamaktadır.
Ücretle okutulacak ders saatlerinin sayısı, ders görevi alacakların nitelikleri ve diğer hususlar ilgili Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulunun kararı ile tespit olunur.”hükmü ile memurların her seviyedeki öğretim kurumlarında öğretim üyesi bulunmaması halinde ders görevi verilebilmektedir.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, işçinin uyku ihtiyacını dinlenme süresi içerisinde gideremediği durumlarda 24 saat esaslı çalışmada ara dinlenmesinin 4 saat olarak kabul edilmesinin gerektiğine hükmetti. Emsal nitelikteki kararla 24 saat esaslı çalışanlar 4 saat mola yapabilecek.
Eğer iş deneyiminiz ve yetenekleriniz istediğiniz şirket için yeterli değilse mezuniyet sonrası daha küçük bir şirkette başlayarak aynı zamanda tezsiz yüksek lisans yaparak hem iş deneyimi hem de yüksek lisans deneyimi kazanabilirsiniz.
genelde zordur, iş ve okul saatleriniz uymayabilir, tüm öğrenci ve hocalar için uygun ortak zaman ayarlamak bir hayal ve genelde hocaların planına uymanız gerekir. iş temposu yoğun ise derslerin hazırlığında sizden beklenen performansı karşılamanız yorucudur.
- Öncelikle mutlaka 4 yıllık bir lisans programından mezun olmak gerekir. - YÖK tarafından başvuru için belirlenmiş ALES üzerinden 55 puan almak gerekmektedir. (Tezsiz yüksek lisans için istenmez.) - Mutlaka lisans diploması başvuru anında elde bulunmalıdır.
Tezli yüksek lisans programını tamamladığınızda "Yüksek Lisans Diploması" alırsınız. Ancak unvan olarak genellikle herhangi bir değişiklik olmaz. Örneğin, bir mühendis yüksek lisans eğitimi aldıysa, "Mühendis" unvanını korur, ancak "Yüksek Lisanslı Mühendis" şeklinde bir ayrım yapılmaz.
Master derecesini alıp bir kademe ilerlemesinden yararlanan memura, mesleği ile ilgili öğrenim dallarında doktora yaptığı takdirde iki kademe ilerlemesi uygulanır." hükmü yer almaktadır.
- Devlet memurları olarak görev yapanlar için tezsiz yüksek lisans bitirenlere 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi kapsamında ilave bir kademe ilerlemesi verilmektedir. - Öğretmen olarak görev yapanlardan tezsiz yüksek lisans mezunu olanlara ek ders ücreti %5 artırımlı ödenmektedir.
Memuriyete girmeden önce veya memuriyetleri sırasında yüksek lisans yapmış olmak, Devlet memurlarına ilave 1 kademe ilerlemesi kazandırmakta ve bu memurlardan bazılarının aylık gelirlerini artırmaktadır.
Yüksek lisans yapmış olan öğretmenlere ödenen ek ders ücreti, %7 oranında artırılarak 113,98 TL'ye yükseldi. Doktora yapmış olan öğretmenlere ödenen ek ders ücreti ise %20 oranında artırılarak 127,83 TL'ye yükseldi.
Yüksek lisans eğitimi, kişinin eğitim aldığı branşta uzmanlaşması ve bu durumu bilimsel bir makaleyle (tez) ispat etmesiyle tamamlanır. Bu eğitimin ardından kişi "bilim uzmanı", "hekim", "yüksek mühendis", "yüksek mimar" gibi unvanlara sahip olur.
Tezli yüksek lisans programlarının sonunda başarılı bir şekilde bir tez sunmak, öğrencinin kendi alanında derinlemesine bilgi ve araştırma yeteneklerini kanıtlamasını sağlar. Bu nedenle tezli yüksek lisans derecesi, kariyerinizde ve akademik yolculuğunuzda önemli bir kilometre taşı olabilir.
Yüksek lisans, iş hayatına başladıktan sonra da profesyonel ve kişisel gelişime katkı sağlayacak bir yatırım olarak görülmeye devam ediliyor. Bu nedenle hedefe uygun yapılacak bir yüksek lisans, güzel bir kariyer yolculuğunun temel taşlardan biri olabilir.
Sağlık Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği Madde 16 da g bendinde şu şekilde açıklama yapılmıştır. yukarıdaki bilgiler incelendiğinde Sağlık Bakanlığı Personeli Yüksek Lisans veya Doktora yaptığında eğitim durumu tayin hakkı bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri