Çene iskeletinde problemlerin olması veya dişlerin yapılarının bozulması gibi durumlarda; SSK ile diş teli yaptırmak mümkündür ve devlet hastaneleri tedavi masraflarını karşılamaktadırlar. Çene şekil bozukluklarının onarılması ve düzeltilmesi için uygulanan diş teli tedavisini devlet karşılamaktadır.
Ancak devlet hastaneleri sadece metal diş teli tedavisini karşılar. Kullanılan malzemeye göre ücret talep edilebilir. Bu oran da 2000-4000 TL arasında değişiklik gösterir.
Devlet hastanesinde diş teli tedavisi görülebilmektedir. Devlet hastanesinde diş teli tedavisi için gerekli şartlar sağlanır ise; tedavi ücretinin bir kısmını devlet karşılamaktadır.
Ücretsiz diş teli tedavileri bireylerin belirli yaş dönemlerinde gerçekleşebilmektedir. Sorunlarınızın tespiti ve muayene bulgularına göre 18 yaş altı bireylerin ücretsiz diş teli tedavileri yapımı mümkündür. Ancak SGK tarafından karşılanan 18 yaş altı diş teli tedavileri sadece bu dönemi içermektedir.
Kliniğimizde buna ek olarak tedavi süresi boyunca taksitlendirme yapılarak ödeme kolaylığı sağlanmaktadır. Örneğin 12 ay sürecek 2400 tl maliyetindeki bir tedaviyi, 12 ay boyunca ayda 200 tl gibi bir taksitlendirme ile ödeyebilirsiniz.
İlgili 21 soru bulundu
Diş teli taktırmak için bir ortodontiste başvurmanız gerekmektedir.
Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB)'nin belirlediği 2023 yılı ortodontik tedavi taban fiyatlarına göre, Çift çene diş teli tedavileri 15.000 TL ile 25.000 TL aralığında, tek çeneye uygulanan tedaviler ise 12000 TL ile 18.000 TL aralığında değişmektedir.
Vatandaşlar, Alo 182'nin yanı sıra "Online Randevu Sistemi" aracılığıyla da randevu alabilmektedir.
Ortodonti tedavisi, halk arasında bilinen ismi ile diş teli tedavisi, dişlerinde çarpıklık, yamukluk, eğrilik olan herkese uygulanabilir. Tedavi süreci hastalar açısından estetik kaygılarla başlasa da, diş hekimi ve ortodontist açısından dişlerin daha sağlıklı ve doğru pozisyonda olması amaçlanmaktadır.
Ortodontik tedavi(diş teli tedavisi), çapraşıklığın özelliğine bağlı olarak, 5-6 li yaşlardan başlayarak ömrün sonuna kadar yapılabilir. Genel olarak sadece dişsel bozukluklarda, ortodontik tedavi için en uygun dönem 11-13 yaşlarında, iskeletsel ve dişsel bozukluklarda ise 7-8 li yaşlarda başlamalıdır.
Son zamanlarda kamu hastanelerinde ve kliniklerde hastalara verilen ortodonti hizmetlerinin yetiştirilememesi ve bekleyen kişi sayısının çokluğundan dolayı SGK, özel hastanelerde bu tedavileri yapan kişilerin ücretlerinin bir kısmını karşılamaya başlamıştır.
Her yaşta diş teli takılabilir. Hastalarımızda genelde 'ben 30 yaşındayım tel takamam' gibi ön yargı olabilmektedir. Halbuki diş teli tedavisinin yaşı yoktur. Yeterki hastanın sistemik durumu ve diş ile dişi çevreleyen diş eti, kemik gibi dokular sağlam olsun.
Diş Teli Ne Kadar Süre Takılır? Diş teli için gereken süre, diş sorununun ciddiyetine bağlı olarak kişiden kişiye değişebilir. Diş teli tedavi süresi çoğunlukla 6 aydan 32 aya kadar sürebilir. Bir insanın tel takma süresi ise genellikle 6 ile 27 ay kadar sürebilir.
Diş teli öncelikle bozuk olan diş yapısını düzeltmek, çapraşıklıkları gidermek amacıyla uygulanan tıbbi bir müdahaledir. Ayrıca ayrık dişlere sahip olan kişilerde, dişi çıkmayan ve kırık dişi olan hastalarda diş teli tedavisi uygulanmaktadır.
Kaçınmamız gereken yiyecekler
Braket ve telleri yerinden oynatacağı için çerezlerin hepsi yasaktır. İçinde çekirdeği olan kiraz, erik, zeytin, kayısı gibi yiyecekler ise önceden çekirdekleri çıkarılarak yenebilir. Sandviç, tost, hamburger gibi yiyecekler ısırarak değil, küçük parçalara bölerek yenmelidir.
Diş yüzeyine takılan diş telleri üzerinden yaklaşık iki-üç ay sonra dişler istenilen şekle gelmeye başlar. Fakat bu değişim dışardan hemen fark edilemeyebilir. Diş teli tedavisi süreci boyunca dişler yavaş yavaş düzelirken diş teli çıktığında tüm diş hizalaması tamamen istenilen pozisyona gelmiş olur.
Tek yamuk diş kısa süreli ortodonti tedavisiyle düzeltilebilir. Bu tedavi diş telleriyle yapılabileceği gibi, şeffaf plaklar ile telsiz bir şekilde de yapılabilir.
Diş teli takıldıktan sonra ağrı, kuvvetin uygulanmasını takiben 24 saat içinde başlar. Hastalarımız ağrıyı 'dişlerimi birbirine değdiremiyorum, değdirdiğimde dişim acıyor' şeklinde tarif etmektedirler. Bu ağrı 3 gün ile 10 gün arasında sürmektedir. Ancak ortalama süre 1 haftadır.
Diş çekimi gereken tedavilerde çekimler tamamlanır ve diş telleri takılır. Öncelikle üst çeneden tedavi başlar ve aylık olarak kontroller devam eder. Birkaç ay sonra alt çeneye de teller takılır. Üst çeneden başlamasının ana sebebi hastanın tellere daha rahat alışmasıdır.
Tel tedavisi görmeye karar veren hastalarımızın da daha koltuğa oturmadan merak ettikleri konulardan birisi budur. En baştan söyleyelim. Diş teli takılırken herhangi bir ağrı ya da acı duymazsınız. İşin çok ilginç yanı işlem sırasında yaptığımız işin stresini atan hastalarımızdan bir çoğunun uykusu bile gelmektedir.
Tedavi konusunda ise ortodontistler; dişlerin hizalanması, çiğnemeyi iyileştirme, düzeltici diş teli, braket ve şeffaf plak takma ve buna uygun cihazları kullanma konusunda uzmanlaşmış kişilerdir.
Ve her diş hekiminin yasal olarak ortodonti yapma ve ortodonti tedavisiyle dişlerdeki çapraşıklığı düzeltme yetkisi vardır.
Ağız ve ağız sağlığı kişinin hayatını etkileyebilecek oranda bozukluklara sahipse, bu durumda devlet hastanesinden diş teli tedavisi almak mümkündür. Diş teli kullanımı sonradan ya da doğumsal sebeplerle gerekebilmektedir.
Eksik dişlerim için implantı mı önce yaptırmalıyım yoksa tel tedavisini mi? Eksik dişler varsa önce tel tedavi yapılmalıdır. Tedavi yapılırken implant boşlukları hazırlanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri