Sinir, omurga ve beyin oluşumunda etkili olan folik asit yetersiz alınırsa erken doğum olabilir. Muz da folik asit bakımından yararlı bir meyvedir.
Besinlerin hemen hepsinde farklı oranlarda folik asit bulunur. Folik asitçe en zengin besinler ise baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, et şeklinde özetlenebilir.
Folat, besinlerde B9 vitaminin doğal olarak bulunan şeklidir. Folik asit ise sentetik olarak üretilen folat türevidir. İkisi arasında belirgin farklar olmasına rağmen adları sıklıkla birbirlerinin yerine kullanılır. Folat; sebzeler, baklagiller, tahıl gevrekleri, yumurta ve meyve gibi çok çeşitli yiyeceklerde bulunur.
Turunçgiller: Portakal, limon, mandalina, greyfurt gibi turunçgiller folik asit için tercih edilen meyvelerdendir. Bir bardak portakal suyu ortalama günlük alınması gereken folik asit miktarının beşte birini karşılamaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Eser miktarlarda BI ve B2 ile 0,01 mgr. B6 vitamini, ayrıca Folik asit ve E vitamini içerir.
Ayrıca yoğurt, süte oranla daha fazla folik asit, niasin, magnezyum ve çinko içermektedir. Yoğurt proteinlerinin biyolojik değeri yüksektir ve esansiyel aminoasitler yönünden de zengindir.
Protein ve lif açısından zengin olan fındık içerisinde de folik asit bulunmaktadır. Gün içerisinde yaklaşık olarak 25 gram fındık tüketmek vücudun folik asit ihtiyacının % 5 oranını karşılayabilir. Ayrıca kabuklu olan kuruyemişlerde folik asite rastlanılmaktadır.
B3 vitamini; 0,3 mgr. B6 vitamini; 0,5 mcgr. folik asit; 10 mgr. C vitamini ve 0,7 mgr.
4-Hamilelik döneminde bulgur: Bulgur, folik asit içermektedir. Folik asitin en önemli özelliği, anne karnındaki bebek sağlığı içinde faydalı olmasıdır. Hamilelik döneminde bulgur tüketilmesi, bebeklerin zeka gelişimine yardımcı olur. Aynı zamanda, annenin sağlığını korumaya yardımcı olur.
B12 vitamininin eksikliğine folik asit eksikliği eşlik edebilir. Alkolizm, hamilelik, hemolitik anemi ve diyaliz hastaları folik asit eksikliğinin oluşabileceği kişiler arasında yer alır. Sindirim sistemine müdahale edilen cerrahi girişimler ve diyetle yetersiz alım sonucunda da folik asit eksikliği meydana gelebilir.
Aşırı takviye ve yüksek anne folik asit düzeylerinin, bebeğin, sosyal etkileşimi, anormal iletişimi ve olağandışı davranışları etkileyen nörogelişimsel bir durum olan otizm spektrum bozukluğunu geliştirme riskini artırdığı bulunmuştur.
Yarım kase pişmiş mercimek 180 mcg folik asit içerir ve bu oran günlük ihtiyacı yarısını karşılamaktadır.
Özelilkle B6, folik asit (B9) ve B12 vitamini eksiklikleri sadece kilo vermemizi zorlaştırarak kendini belli edebilirler. Bazı insanlarda genetik olarak bu vitaminlerin emilimi bozuktur. Bu vitaminlerdeki eksiklikler homosistein denilen bir aminoasidin vücudumuzda artmasına neden olur.
Folik asit B vitamini türevidir. B9 vitaminidir, folat diye bilinir. Buradan anne adaylarına sesleniyorum, mutlaka gebelik planlıyorlarsa gebelik oluşmadan önce 46 hafta arası öncesinde mutlaka folik asit kullanmalarını öneriyorum.
Yumurtanın hem kalitesini ve sayısını artırmak için öncelikle sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekir. Özellikle içerdikleri kolin, inositol, folik asit, omega 3, A ile D vitamini ve aminoasitler sayesinde yumurta kalitesini artıran faydalı besinleri düzenli olarak tüketmek çok önemli.
Folik asit (B-9) ve kobalamin (B-12), demir eksikliğinin giderilmesine veya önlenmesine yardımcı olabilir. B-12, hepsi de büyük demir kaynakları olan balık, kümes hayvanları ve kırmızı etlerden elde edilebilir. B-9, avokado, portakallar, koyu yapraklı yeşillikler ve aynı zamanda birçok baklagil ve sebzelerde bulunur.
6) Folik Asit İhtiyacını Karşılar
Bebek ve anne gelişiminin sağlıklı şekilde ilerlemesi için beyaz peynir tüketebilirsiniz. Çünkü beyaz peynir güçlü bir folik asit içeren besindir. Hamilelik döneminde folik asit ihtiyacınızı, kahvaltılarda ve ara öğünlerde beyaz peynirden almayı unutmayın.
Birçok meyve folik asit içerir ve narenciye en yüksek sıradadır. Portakallar özellikle zengin bir folik asit kaynağıdır. Bir portakal yaklaşık 50 mcg tutar ve büyük bir bardak taze sıkılmış meyve suyu daha da fazlasını içerebilir. Folat bakımından zengin diğer meyveler papaya, greyfurt, üzüm, muz, kavun ve çilekdir.
Yoğurt: Meyveler, peynir, yumurta, balık, sıcak içecekler, et, süt, patlıcangiller yoğurtla birlikte tüketilmemeli.
C vitamini, B grubu vitaminleri, folik asit, kalsiyum, fosfor, potasyum, çinko demir ve magnezyum bakımından oldukça zengin olan salatalık çok besleyicidir.
Çünkü ıspanakta bolca folik asit bulunur. Ispanağın bir diğer faydası ise kemik gelişimine katkıda bulunmasıdır.
Demir, manganez, magnezyum, selenyum, fosfor, kalsiyum ve potasyum içerdiği minerallerdendir. Yüksek miktarda omega-3 asitleri içerir. Antioksidan etki gösteren melatonin diğer sebzelere göre 20 kat daha fazladır. Folik asit miktarı yüksek olduğu için hamilelerin tüketmesi gereken besinler arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri