Fobisi ile alakalı olarak bastırma (repression), yalıtma( isolation), yer değiştirme (displacement) sık kullanılan savunma mekanizmaları idi.
Kendinden ayrışma (İngilizce: dissociation) zihinsel savunma mekanizmalarıyla ilgili zihinsel bir süreçtir. Bu mekanizmanın işleyişinin bir sonucu olarak kişi, başına gelen olayı kendisi değil, başka biri yaşıyor olarak algılar. Böyle bir "yabancılaşma" konumu, bir kişiyi aşırı ve dayanılmaz duygulardan korur.
Yüceltme: Toplumsal yönden kabul edilmeyen saldırgan veya cinsel eğilimler, yüceltme mekanizması aracılığıyla biçim değiştirerek toplumun kabul edebileceği şekle dönüşür. Örneğin, şiddet dürtüsü yoğun olan bir çocuğun bu dürtüyü doğal olarak yaşayabileceği aikido, tekvando gibi bir spor dalına yönelmesi.
İlgili 24 soru bulundu
Diğer bir deyişle, stres sıkıntı veren olay, durum ya da düşüncelere dair bedensel ve psikolojik tepkiler zinciridir. Bu tepkilere sebep olan çevresel uyarıcılara da, stresör denir. Bedensel tepkiler, beynin stres karşısında tehdit algılayıp savaş-kaç tepkilerini oluşturmasıyla gerçekleşir.
Dedikodu yapmak. Ödünleme (Telafi): Bireyin doyurulamayan istek ve davranışların yarattığı tedirginliğin onların yerine geçebilecek istek ve davranışlarla giderilmesidir. Çirkin olan bir kişinin kendini derslerine adamasıdır. Gerileme: Kişinin o anki gelişim düzeyinden daha ilkel olan gelişim düzeyine dönmesidir.
Mantığa Bürüme (Rationalization):
Kişinin yaşadığı suçluluk, başarısızlık gibi olumsuz duygulara farklı bahaneler bulmasıdır. Diğer bir değişle kişinin olumsuz durumlar karşısında kendini rahatlatacak nedenler bulmasıdır.
Özellikle, önemli şizoid veya obsesyonel kişilik eğilimli kişilerde, bir akıl savunma mekanizması olarak görülebilir. Bir yer değiştirme biçimi olup, kişi bu mekanizma sayesinde acı veren, ama önemli impulslardan kaçarak, bir entellektüel kavramlar ve sözcükler dünyasına sığınır.
Örneğin, kardeş kıskançlığı her çocukta kendini gösteren olağan bir histir. Çocuğun bunu hissederek bu düşünce ve duygusundan utanıp bunları bastırma yoluna gitmesi de represyona örnek olarak gösterilebilmektedir. Çocuğun bu duygusunu ebeveynlerine ifade edebilmesi ve gerekli dozlarla bunu yaşaması olağandır.
Yadsıma (inkar):
İlkel savunma mekanizmalarından olan yadsıma, bunaltı doğurabilecek bir gerçeği yok saymak, görmemezliğe gelmektir. Bu sayede insan acıdan kaçmış olur. Birey bunun bilincinde değildir, utanç ya da suçluluk duygusu doğurabilen eski deneyimlerini, bazı özürlerini hiç olmamış, hiç yaşanmamış gibi algılar.
Düşünselleştirme savunma mekanizması duyguların bilişten ayrılmasının yalıtmaya göre daha ileri düzeyde ayrılmasıdır. Yalıtmayı kullanan kişi bunu böyle yaptığını bilir ve neden yapdığına dair fikirleri vardır.
Yüceltme: Yüceltme, bireyin altta yatan rahatsız edici dürtülerini veya fantazilerini, toplumsal açıdan kabul gören biçimde ortaya çıkarmak olarak tanımlanabilir. Örneğin bir doktor hatta cerrah altta yatan sadizmini yüceltmiş olabilir.
Savunma mekanizmaları bilinçaltına bastırma, yansıtma, inkar, yön değiştirme, mantığa bürünme, özleştirme, özdeşleşme, yüceltme, gerileme, saplanma, dönüştürme, çözülme, duygusal soyutlanma, yapma-bozma, karşıt tepki oluşturma, neden bulma, duygudaşlık ve boyun eğme, hayal dünyasına kaçma, telafi ve parçalanma olarak ...
Çarpıtma , bireyin içinde yaşadığı rahatsız edici durumu olduğu gibi değil , istediği gibi anlaması ve bu rahatsız edici durumları bu şekilde değerlendirmesi olarak tanımlanır. Dersten kalan öğrencinin 'hoca bana taktı ' ondan kaldım demesi çarpıtma mekanizmasına örnektir.
Özgecilik, herhangi bir biçimde ödül bek- lentisi (başkalarına olumlu bir şey yapmış olmanın verdiği hoş duygu dışında) olmaksızın bir yardım etme davranışıdır.
Bastırma (represyon ve supresyon): Tehlike arz eden dürtüleri durdurup, onları bilinçdışına bastırmak en temel savunma düzeneğidir. Bilince gelen dürtünün geri gönderilmesi, dürtünün bilinçdışında tutulması ve reel olarak yaşanan travmanın bilinçdışına gömülmesi bastırma mekanizması ile yapılır.
Somutlaştırma, iç dünyada ilkel savunma mekanızmaları ile gerileyen ve psikotik dağılmaya kayan benliğin son bir bütünlük sağlama çabasıdır. Soyut konular belirsizlikleri ve şiddetleri ile tehdit haline gelince somutlaştırma ile bir belirlilik sağlanmaya çalışılır.
Mantığa Bürüme (Rationalization)
Mantığa bürüme savunma mekanizmaları içerisinde en sık kullanılanıdır. Ancak gerçeğin çarpıtılmış hali olduğu için fazla kullanımı yine sağlıksızdır. Kişinin kendi duygu, düşünce, davranış ve dürtülerine yabancılaşmasına neden olur.
Davranışsal ketlenme çocuğun yeni çevrelere veya yabancı insanlara karşı gösterdiği kaçınma davranışı olarak tanımlanan bir mizaç türüdür. Bebeklik döneminde ilk belirtileri ortaya çıkan ve erken çocukluk döneminde devam eden davranışsal ketlenmebireyin daha sonraki gelişim dönemlerinde de etkili olmaktadır.
Çünkü, antisipasyon yalnızca “beklenti” değil, “umutlu bir beklenti”, başka bir deyişle olumlu gelişmeler olacağına ilişkin beklenti anlamına gelmektedir. Herkes duygu durumunda yükselme ve düşmeler yaşar.
Distress; İş kaybı veya sevilen birinin kaybı gibi olumsuz olayların neden olduğu strestir. Ostres; Hız trenine binmek, korku filmi izlemek ya da evlilik teklifi, terfi almak gibi olumlu olaylardan kaynaklanan stres türüdür.
Selye, bedenin stresli durumlarda verdiği üç aşamalı tepkiyi "Genel Uyum Sendromu" olarak tanımlamıştır. Bu kurama göre, organizmanın strese tepkisi alarm, direnme veya adaptasyon ve tükenme olmak üzere üç evrede gelişmektedir.
Aslında burada yapılması gereken; vücuttaki stresi azaltmak için “derin diyafram nefesi” almaktır. Çünkü derin nefes aldığınızda, beyninize sakinleşmek ve rahatlamak için bir mesaj gönderirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri