Geçmiş dönemlerden gelen “Devreden KDV” ayrı tutularak, belli bir limite kadar olanı YMM raporuyla üstü ise merkezi denetim raporuyla çözülebilir. Bundan sonra oluşacak “Devreden KDV” nin ise üç ayda bir merkezi denetim raporu veya YMM raporu ile nakden veya mahsuben iadesi sağlanabilir.
− 2021 sonu itibariyle biriken Devreden KDV ayrı tutularak belli bir inceleme veya YMM raporuyla sadece kamu borçlarına mahsubunda kullanılarak eritilmeli. − 2022 yılı başından itibaren oluşacak devreden KDV'nin ise. üç ayda bir merkezi inceleme veya YMM raporu ile nakten/mahsuben iadesi sağlanmalı.
Maliye Bakanlığı uygun gördüğü takdirde; anılan iade nakit olarak yapılabileceği gibi, mükellefin vergi dairesine olan borçlarına veya Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 6183 sayılı Kanun'a göre takip ettiği alacaklarına mahsuben de yapılabilecektir.
KDV'NİN DAHA SONRA İADE EDİLMEYECEĞİNE İLİŞKİN DÜZENLEME
gereken KDV beyan edilen ya da devreden KDV olmayan dönem ve öncesinde, iade hakkı doğuran işlem dolayısıyla yüklenilen KDV tutarları indirim yoluyla telafi edildiğinden iade hesabına dahil edilmez.
Bir vergilendirme döneminde yüklenilen KDV'nin hesaplanan KDV'den fazla olması halinde “devreden KDV” yükümlünün diğer vergi borçlarına mahsubu mümkün olup, mahsup sonrası kalan tutar iade edilebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Geçmiş dönemlerden gelen “Devreden KDV” ayrı tutularak, belli bir limite kadar olanı YMM raporuyla üstü ise merkezi denetim raporuyla çözülebilir. Bundan sonra oluşacak “Devreden KDV” nin ise üç ayda bir merkezi denetim raporu veya YMM raporu ile nakden veya mahsuben iadesi sağlanabilir.
190 DEVREDEN KDV ise bir sonraki ayda indirilmek üzere bekletirilir. 360 ÖDENECEK VERGİ VE FONLAR HESABI´na yazılan tutar bir sonraki ay KDV beyannamesi ile vergi dairesine ödenmek zorundadır.
KDV iadesi sadece yurt içi satışlar için değil yurt dışında faaliyet göstermek isteyen şirketler içinde geçerlidir. İhracat yapan şirketlerin yurt dışına gönderdiği mal ve hizmetlerin KDV'den muaf olduğu bilinmektedir. Bu adımda da yapılan ihracat satışları için KDV iadesi alınabilmektedir.
190 Devreden KDV Hesabı: Bir dönemde indirelemeyen ve gelecek döneme devredilen katma değer vergisinin takip edildiği hesaptır. Yani 191 İndirilecek KDV, 391 Hesaplanan KDV'den büyükse, aradaki fark 190 Devreden KDV tutarıdır.
KDV İadesini Kimler Alabilir? KDV iadesi talebinde bulunabilecek kişiler, Türkiye'de KDV mükellefi olan işletmelerdir. Bu kapsamda ticari faaliyetlerini gerçekleştiren şirketler, işletmeler, dernekler ve vakıflar KDV iadesi için başvurabilirler.
191 İndirilecek KDV – 391 Hesaplanan KDV = 190 Devreden KDV
Hesabın bakiyesi, dönem sonunda indirilemeyen ve ertesi döneme devreden KDV tutarını gösterir ve bilançonun aktifinde yer alır.
raporu veya teminat alınarak nakden iade işlemi yapılır. raporuna dayanılarak nakit iade işlemi yapılır.
Bir vergilendirme döneminde yüklenilen KDV hesaplanan KDV'den fazla olursa, indirilemeyen KDV bir sonraki dönemde indirilmek üzere devredilmektedir.
190 Devreden Kdv Hesabı İşleyişi : Ay sonlarında 191 İndirilecek KDV hesabının kalanı 391 Hesaplanan KDV Hesabının kalanından büyükse fark bu hesaba borç yazılır. Bu hesaptaki tutar izleyen ayda 391 Hesaplanan KDV Hesabıyla karşılaştırılarak kapatılır.
KDV iade alacaklarının temliki, KDV iade alacağı olan mükellef ile üçüncü şahıslar arasında ancak yapılabilmektedir. [1] Söz konusu iade alacağının temlik edilebilmesi için vergi idaresinin bu konuda muvafakatının alınmasına ihtiyaç yoktur.
KDV Kanunu'nun 32. maddesine göre, iade talebinin, iade hakkı doğuran işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar yapılması zorunludur.
Azami iade edilebilecek tutar, % 1 KDV hesaplanarak yapılan indirimli oranda teslimde teslim bedelinin ( % 18- %1=) % 17si, % 8 KDV hesaplanarak yapılan indirimli oranda teslimde ise teslim bedelinin ( % 18- %8=) % 10'u olarak esas alınacaktır. Örneğin 2021/ 2.
KDV'yi ödeyen yegane taraf tüketicidir. KDV esasında satıcıya yansıtılır, satıcı da bu tutarı tüketiciye yansıtır ve ürünü ya da hizmeti satın alan taraf KDV öder. Satışı yapılan mal ya da hizmetin niteliğine göre KDV oranı değişiklik gösterir. %1, %8 ve %18 olmak üzere 3 farklı KDV oranı bulunur.
KDV İadesi, satın alınan mallar için ödenen KDV'nin geri alınması anlamına gelen bir vergisel istisnadır. KDV İadesi, satıcı, tüketici veya üretici tarafından gösterilebilir. KDV İadesi, aracılardan (örneğin deposundan, bayiden veya toptancıdan) tüketicilere aracı olan Tüketici İadesi olarak da adlandırılabilir.
Yolcu 3 ay içerisinde bu malı ülke dışarısına çıkarması halinde burada ödenen Kdv , Türkiye'den ayrılırken, çıkış kapısındaki Gümrük noktasında aldığınız ürünleri ve pasaport gösterilip onaylatılır ve fatura, Tax Free Point ofis yetkilisine ibraz edilmesi halinde Kdv iade edilir.
KDV iade alacağının, SGK'ya olan borçlara (sosyal sigorta primi, işsizlik sigortası primi ve idari para cezası borçları ile bunların ferilerine) mahsubu mümkündür.
Mükellefler ve mali müşavirlerin kullanımına deneme amaçlı olarak açılan bu sistem sayesinde, KDV iadesi talebi olan mükellefler, iade sürecinin hangi aşamada olduğunu artık www.ivdb.gov.tr/iadeweb/kdvsorgu.php adresinden sorgulayabileceklerdir.
KDV Beyannamesinin “Daha Önce İndirim Konusu Yapılan KDV'nin İlavesi” bölümüne, sadece, 3065 sayılı KDV Kanunu'nun 30. maddesinin (a), (e), (d) bendi uyarınca indirilemeyecek KDV tutarı yazılabilir. Varsa bir önceki dönemden devren gelen KDV bu satıra yazılır.
391 Hesaplanan KDV Hesabı: İşletme tarafından, her türlü mal ve hizmetin satılması sırasında alıcılardan tahsil edilen katma değer vergilerinin kaydedildiği ve izlendiği hesaptır.
İhraç kaydıyla teslim edilen malın aynı vergilendirme dönemi (aynı ay) içinde iade edilmesi halinde henüz KDV beyannamesine yansıyan bir işlem olmadığından ihracatçı tarafından düzenlenecek iade faturasında KDV gösterilmesine gerek bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri